Με την κατάθεση του πρώην Δημάρχου Λεμεσού, Νίκου Νικολαΐδη και μιας πρώην υπαλλήλου στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λεμεσού σε σχέση με την κατάχρηση ποσού €234.550.
Στο επίκεντρο της διαδικασίας τέθηκε η μαρτυρία του Νίκου Νικολαΐδη ο οποίος διάβασε την κατάθεση που έδωσε στο ΤΑΕ Λεμεσού κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, όπως και στα όσα έγιναν πριν και αφορούσαν τους ελέγχους, την εποπτεία του θεάτρου αλλά και τις αρμοδιότητες που είχε ο κατηγορούμενος πρώην διευθυντής του Παττίχειου. Από τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη σημερινή διαδικασία, διαπιστώνει κανείς ότι από τη λειτουργία του θεάτρου τον Αύγουστο του 2016 μέχρι και λίγους μήνες πριν το 2021, δεν γινόταν κανένας λογιστικός έλεγχος των οικονομικών του καταστάσεων.
Κατά την κυρίως εξέταση του κ. Νικολαΐδη από την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, Θεοδώρα Παπακυριακού, ο πρώτος αναφέρθηκε στις επιταγές που λάμβανε ο Δήμος από το Παττίχειο και αφορούσαν τον φόρο θεάματος, σημειώνοντας ότι στις επιταγές επισυνάπτονταν κάποια στοιχεία εκκαθαριστικών παραστάσεων. Ερωτώμενος εαν ζητούσε ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο επιπλέον αποδείξεις, ανέφερε ότι «είχαμε εμπιστοσύνη στον Διευθυντή του και στην όλη διαδικασία».
Στο δικαστήριο κατατέθηκε ως τεκμήριο αναγνώρισης εκκαθαριστικό παραστάσεων το οποίο είχε στην κατοχή του ο κ. Νικολαΐδης και το παρέδωσε μετά από αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής. Σε ερώτηση για το ποιος είχε εξουσιοδότηση να υπογράφει τα εκκαθαριστικά παραγωγών αυτός είπε: «Μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων του Διευθυντή του Παττίχειου, ήταν και η εκπροσώπηση της υπογραφής του για οποιοδήποτε έγγραφο διακινείτο. Δεν γνωρίζω εάν υπήρχε εξουσιοδότηση προς οποιοδήποτε από τον οποιοδήποτε να υπογράφει έγγραφα του θεάτρου. Ένας Διευθυντής υποθέτω πως έχει το δικαίωμα να κάνει κάποιες διευθετήσεις στον βαθμό που η διαδικασία ήταν κάτω από τη δική του εποπτεία».
Υπέδειξε επίσης, ότι το «θέατρο άρχισε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2016, ωστόσο, ετήσιες οικονομικές καταστάσεις δεν έγιναν. Παρότι ζητούσαμε από τον Διευθυντή να δώσει στοιχεία στον ελεγκτικό οίκο που είχε αναλάβει για να ετοιμάζει τους ετήσιους λογαριασμούς. Δεν είχαν δοθεί στην εταιρεία τα απαραίτητα στοιχεία στη μορφή που τα ήθελε για να μπορέσει να προχωρήσει σε έλεγχο», είπε.
Ο πρώην Δήμαρχος τόνισε ότι από τον Αύγουστο του 2016 και λίγο πριν την καταγγελία στην Αστυνομία -τέλος Δεκεμβρίου 2021- δεν είχε γίνει κανένας λογιστικός έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων του θεάτρου.
Κατά την αντεξέταση του από τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενου, Ρίκκο Ερωτοκρίτου, ρωτήθηκε για τους λογιστικούς ελέγχους από τον ελεγκτικό οίκο όπως και εάν ο πελάτης του επίστρεψε το χρηματικό ποσό των €10.700, με τον κ. Νικολαΐδη να εξηγεί ότι το πόσο επιστράφηκε ολόκληρο.
Ερωτηθείς εάν υπήρχε οποιοδήποτε έλλειμμα έκτος από το ποσό του φόρου θεάματος ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε: «Το έλλειμμα δεν ήταν ο φόρος θεάματος. Το έλλειμμα προήλθε μέσα και από τη διαδικασία διαχείρισης του φόρου θεάματος», είπε, εξηγώντας ότι αυτό το είχε αντιληφθεί μέσα από τις εκθέσεις του εμπειρογνώμονα του ελεγκτικού οίκου που διορίστηκε πολύ αργότερα. «Το δημαρχείο δεν έχασε από τον φόρο θεάματος. Τα ποσά του φόρου όπως και άλλα μικροποσά φαίνεται πως ουδέποτε είχαν κατατεθεί στους λογαριασμούς που εισέπραττε ο Διευθυντής του Παττίχειου».
Ο κ. Ερωτοκρίτου κάλεσε τον μάρτυρα να τοποθετηθεί εάν γνώριζε για παρακράτηση μικροποσών από τον κατηγορούμενο από τα ταμεία θεάτρου με τον τελευταίο να απαντά ότι δεν γνώριζε.