Μωσαϊκά πατώματα προερχόμενα από τα κατεχόμενα τοποθετούνται στην Γ Τεχνική Σχολή Λεμεσού. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το γεγονός επιβεβαιώθηκε χθες σε συνάντηση του εργολάβου με τις Τεχνικές Υπηρεσίες στην παρουσία της διεύθυνσης του σχολείου.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι τα πατώματα αγοράστηκαν νομότυπα από τα κατεχόμενα αφού δεν τίθεται κανένας περιορισμός για την προμήθεια και την μεταφορά που γίνεται στην βάση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.
Το θέμα που έχει εγερθεί και στο παρελθόν, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που υλικά από τα κατεχόμενα μπαίνουν σε σχολεία ή ακόμα και σε στρατόπεδα. Το θέμα είναι κυρίως ηθικό και θα πρέπει να απασχολήσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να τεθούν περιορισμοί μέσα από τις προσφορές του δημοσίου τουλάχιστον για τα κρατικά κτήρια και ειδικά για τα σχολεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσφορές για υλικά με εταιρεία των κατεχομένων
Όπως λέχθηκε από εκπαιδευτικούς, τα μωσαϊκά είναι προϊόν της παράνομης λατόμευσης και κατ’ επέκταση καταστροφής που γίνεται στον Πενταδάκτυλο και επομένως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα από τις Αρχές ώστε να αποκλείονται από τους διαγωνισμούς. Εξάλλου, η Επίτροπος Περιβάλλοντος έχει παρουσιάσει στοιχεία και απευθύνθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διάσωση του Πενταδάκτυλου από την παράνομη λατόμευση.
Ιδιαίτερα για την Γ Τεχνική Σχολή Λεμεσού όπου η περασμένη εβδομάδα ήταν ολόκληρη αφιερωμένη στη «Μνήμη Κατεχομένων» και έγιναν σειρά από δράσεις στο σχολείο. Κάποιοι διερωτήθηκαν μάλιστα πως μπορούν να πείσουν τους μαθητές που τους ενημερώνουν για την ιστορία και για αντικατοχικά μηνύματα, όταν τους ενημερώνεις ταυτόχρονα ότι τα πατώματα του σχολείου σου προέρχονται από τα κατεχόμενα και από τα χρήματα αυτά χρηματοδοτείται και ο τουρκικός στρατός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μωσαϊκά από Πενταδάκτυλο τοποθετούνται στο Παγκύπριο
Να σημειωθεί ότι μόλις προχτές η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, παρουσιάζοντας προτάσεις της για την οικονομία επεσήμανε ότι ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής πρέπει να αναθεωρηθεί διότι λειτουργεί αθέμιτα σε βάρος επιχειρήσεων στις ελεύθερες περιοχές. Οι κατασκευαστές μαρμάρων και άλλων υλικών οικοδομής έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από αυτό τον αθέμιτο ανταγωνισμό.