Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες γονέων, αλλά και του δημάρχου Δρομολαξιάς-Μενού, οι οποίοι καταδικάζουν τους βανδαλισμούς στο Γυμνάσιο Κιτίου ζητώντας ταυτόχρονα από την Κυβέρνηση ν’ αλλάξει τους σχεδιασμούς που περιλαμβάνουν τη χρήση σχολείων ως καταφυγίων για υπηκόους ξένων χωρών που εγκαταλείπουν τον Λίβανο. Ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα μας πολύ ορθά παρέχει διευκολύνσεις στους υπηκόους τρίτων χωρών, σημειώνουν πως οι αντιδράσεις εστιάζονται στο γεγονός πως η απόφαση για χρήση σχολείων τα καθιστά μη λειτουργικά και μάλιστα για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν μετά τους βανδαλισμούς στο Γυμνάσιο Κιτίου χθες το απόγευμα στο οποίο άγνωστοι έριξαν πέτρες σπάζοντας περίπου 60 τζάμια, ενώ έγραψαν στους τοίχους συνθήματα ομάδας, σχεδιάζοντας, μάλιστα, ναζιστικά σύμβολα όπως σβάστικες. Ζημιές υπέστη και η αίθουσα πολλαπλής χρήσης του σχολείου στην οποία τοποθετήθηκαν το Σαββατοκυρίακο κρεβάτια σε περίπτωση που χρειαστεί να φιλοξενηθούν υπήκοοι ξένων χωρών, που φτάνουν στην χώρα μας με πτήσεις από τον Λίβανο.
Για πολλές ζημιές στο σχολείο κάνει λόγο, μιλώντας στο philenews, o δήμαρχος Δρομολαξιάς-Μενεού, Κύπρος Ανδρονίκου. «Επισκέφθηκα το Γυμνάσιο Κιτίου και διαπίστωσα πως έσπασαν περίπου 60 τζάμια. Οι μαθητές κάνουν μάθημα σε αίθουσες όπου τα τζάμια είναι σπασμένα με κίνδυνο να τραυματιστούν. Επίσης γέμισε ο χώρος του σχολείου με συνθήματα. Εκφράζουμε την έντονη αγανάκτησή μας για τους βανδαλισμούς στο σχολείο. Είναι απολύτως απαράδεκτοι και αχαρακτήριστοι. Τα σχολεία είναι χώρος παιδείας και χώρος μάθησης για τα παιδιά μας και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να προκαλεί καταστροφές. Από κει και πέρα το κράτος θα έπρεπε να είχε φροντίσει για να βρει άλλους χώρους για τη φιλοξενία ξένων υπηκόων. Υπάρχουν πάρα πολλά καταλύματα στην πόλη και επαρχία Λάρνακας, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τους υπηκόους ξένων χωρών. Συνεπώς εκφράζουμε την έντονή διαμαρτυρία μας».

Ο κ. Ανδρονίκου ανέφερε πως ενημερώθηκε τυχαία μόλις το περασμένο Σάββατο για την απόφαση χρήσης του Γυμνασίου Κιτίου για φιλοξενία υπηκόων χώρων τρίτων χωρών που θα φτάνουν από την εμπόλεμη ζώνη του Λιβάνου. «Αμέσως επικοινώνησα με τη Σχολική Εφορεία και μου ανέφεραν πως ήταν μια απόφαση που λήφθηκε το καλοκαίρι. Ως δήμαρχος δεν είχα καμία ενημέρωση για το θέμα. Ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας ήταν ενήμερος για το θέμα και έπρεπε να φροντίσει να ενημερωθούν και οι αρχές του Δήμου, αλλά και ο κόσμος. Πιστεύω πως ήταν λανθασμένη η απόφαση των εμπλεκόμενων φορέων να φιλοξενηθεί κόσμος σε οποιοδήποτε σχολείο καθότι βρίσκονται σε λειτουργία».
Υπεραμύνεται των χειρισμών του ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Δρομολαξιάς-Μενέου, Δαμιανός Μηνά, αναφέροντας πως ενημερώθηκε προφορικά το καλοκαίρι για τη χρήση του σχολείου στα πλαίσια του Σχεδίου Εστία. «Αυτό, όμως, όπως μου ξεκαθαρίστηκε, ήταν ένα θέμα άκρως απόρρητο και εμπιστευτικό και εγώ αυτό που όφειλα να κάνω και αυτό έκανα ήταν να ενημερώσω σε συνεδρία της Σχολικής Εφορείας πως υπάρχει πιθανότητα η αίθουσα να χρησιμοποιηθεί από το κράτος για άλλους λόγους. Εάν έπρεπε να ενημερωθεί ο δήμαρχος ή οποιοσδήποτε άλλος αυτό δεν ήταν υποχρέωση δική μου. Αντιθέτως η δική μου υποχρέωση ήταν να κρατήσω απόρρητο αυτό το θέμα. Σε αυτές τις άσχημες στιγμές και μιλώ για τους βανδαλισμούς και τα συνθήματα με σβάστικες στο σχολείο, πρέπει την ενότητα να την κάνουμε πράξη και όχι να την κρατούμε προεκλογικό σύνθημα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης Λάρνακας, Κώστας Κώστα, καταδίκασε με τον «πιο έντονο τρόπο τους βανδαλισμούς στο Γυμνάσιο Κιτίου» και κάλεσε την Αστυνομία «να διερευνήσει τάχιστα το συμβάν και να οδηγήσει τους ενόχους ενώπιον της δικαιοσύνης». Εξέφρασε δε τη διαφωνία των οργανωμένων γονέων στη χρήση αιθουσών σχολείων για φιλοξενία υπηκόων τρίτων χωρών. «Αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται κυνηγημένοι στην Κύπρο ασφαλώς είναι καλοδεχούμενοι στην χώρα μας και πρέπει να τους παρέχονται διευκολύνσεις. Από κει και πέρα, όμως, η κυβέρνηση είχε κάνει ένα σχεδιασμό για το καλοκαίρι που ήταν κλειστά τα σχολεία. Πλέον άνοιξαν τα σχολεία και οφείλει η να εξετάσει άλλες επιλογές, που δεν θα δημιουργούν θέματα λειτουργικότητας. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανένας να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, μπορεί να πάρει μήνες. Οι συγκεκριμένες αίθουσες σχολείων της Λάρνακας που επιλέγηκαν είναι λειτουργικές. Είναι αίθουσες που χωρίς αυτές δεν μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς τις αίθουσες άθλησης και πολιτισμού. Υπάρχουν σχολεία που αυτή είναι η μοναδική αίθουσα εκδηλώσεών τους. Καλούμε την Κυβέρνηση να προσπαθήσει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στις πρώτες επιλογές, όπως έχει καθορίσει και ν’ αφήσει τους χώρους των σχολείων, που είναι ήδη χώροι που αντιμετωπίζουν άλλου είδους προβλήματα», σημείωσε.

Πληροφορίες του philenews αναφέρουν πως υπάρχει σχεδιασμός να χρησιμοποιηθούν άλλα δύο σχολεία της Λάρνακας ως καταφύγια αμάχων, σε περίπτωση που χρειαστεί.
Η επίταξη αιθουσών πολλαπλής χρήσης σχολείων είναι απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ο συντονιστής του Σχεδίου Εστία στο Υπουργείο Παιδείας, Χρίστος Αντωνιάδης. «Αυτή τη στιγμή», είπε, «διαταράχθηκε παγκύπρια μόνο σε ένα σχολείο η αίθουσα πολλαπλής χρήσης και αυτό είναι μόνο σήμερα, διότι μέχρι την Παρασκευή λειτουργούσε κανονικά. Ετοιμάστηκε η αίθουσα επειδή υπήρχε μια μικρή πιθανότητα να φιλοξενήσουν για ένα βράδυ κάποιους ξένους υπηκόους μέχρι να φύγει η πτήση τους. Τελικά, όμως, κατάφερε το ΥΠΕΞ να τους φιλοξενήσει αλλού κι εάν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση τότε θα μετακινηθούν τα κρεβάτια στις κερκίδες και οι αίθουσες θα χρησιμοποιούνται κανονικά». Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη η χρήση σχολείων για τη φιλοξενία ξένων υπηκόων αποτελεί το plan C του Σχεδίου Εστία, αφού υπάρχουν άλλοι χώροι που προηγούνται και μόνο εάν γεμίσουν αυτοί θα χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες πολλαπλής χρήσης. «Έπρεπε, όμως, να ετοιμαστεί το συγκεκριμένο σχολείο επειδή υπήρχε ενδεχόμενο να γεμίσουν κάποιοι χώροι», πρόσθεσε. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Θεόδωρος Γκότσης, μας ανέφερε πως «είναι καταδικαστέα όσα συνέβησαν σε σχολείο της Λάρνακας» διευκρινίζοντας πως «σε τέτοιες καταστάσεις (φιλοξενία αμάχων) η χρήση σχολείων αποτελεί σε όλες τις χώρες μέρος του σχεδιασμού τους». Σημείωσε, επίσης, πως τα σχολεία δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή για φιλοξενία υπηκόων ξένων χωρών και πως μέχρι στιγμής «χρησιμοποιούνται άλλες κρατικές εγκαταστάσεις» για αυτό τον σκοπό.