Αυξημένος είναι ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου στα άτομα με θαλασσαιμία ενώ ήδη και στην Κύπρο καταγράφεται σχετικά μεγάλος αριθμός περιστατικών τα τελευταία χρόνια.

Το γεγονός έχει θορυβήσει τόσο τους ειδικούς, όσο και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Θαλασσαιμίας ενώ ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προχώρησε πρόσφατα στην ένταξη ειδικής εξέτασης, για τα άτομα με θαλασσαιμία στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Όπως ανέφερε στο philenews ο διευθυντής του ακτινολογικού τμήματος του νοσοκομείου Λάρισας Ευάγγελος Αλεξίου, το τμήμα του παρακολουθεί περίπου 500 ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες και την τελευταία δεκαετία καταβάλλεται «μια εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια που αποσκοπεί στην εγκαθίδρυση ενός κέντρου εμπειρογνωμοσύνης που θα αφορά στον απεικονιστικό έλεγχο και παρακολούθηση των ατόμων με αιμοσφαιρινοπάθειες.  Έχει συσσωρευθεί μια πολύ μεγάλη εμπειρία που αφορά στις ακριβείς μετρήσεις εναπόθεσης σιδήρου στα όργανα του σώματος με όλες τις διαθέσιμες μεθόδους αλλά και στην μελέτη της λειτουργίας των βασικών οργάνων (καρδιά, ήπαρ, πάγκρεας, νεφρά)».

Η πιο σημαντική ωστόσο παράμετρος, είπε, «είναι ότι στο πρωτόκολλο που χρησιμοποιούμε για την ποσοτικοποίηση του σιδήρου, ενσωματώθηκε  ένα επιπρόσθετο σύντομο πρωτόκολλο πρώιμης ανίχνευσης εστιακών αλλοιώσεων που αφορά κυρίως το ήπαρ (λόγω της ραγδαίας αύξησης των περιπτώσεων ηπατοκυτταρικού καρκινώματος – HCC) αλλά και τα νεφρά και το πάγκρεας».

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της τεχνικής «είναι συγκλονιστικά αφού η ανίχνευση εστιακής βλάβης επετεύχθη στο 100% των περιπτώσεων ενώ ο χαρακτηρισμός ηπατοκυτταρικού καρκινώματος με κριτήρια LI-RADS αγγίζει το 99% με μέσο μέγεθος HCC < 2 εκατοστά. Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών αντιμετωπίστηκε με θερμοκαυτηριασμό (RFA) με εξαιρετικά αποτελέσματα».

Η ένταξη της εξειδικευμένης εξέτασης στο ΓεΣΥ, ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών του Παγκύπριου Συνδέσμου Θαλασσαιμίας ο οποίος, όπως εξήγησε ο πρόεδρος Μίλτος Μιλτιάδους, «τον Οκτώβριο του 2023, ανέλαβε μια εξαιρετική πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του Πανκύπριου Συνεδρίου Θαλασσαιμίας: να φέρει στο ίδιο τραπέζι όλους τους εμπλεκόμενους επιστήμονες (αιματολόγους, χειρουργούς, ακτινολόγους, ηπατολόγους) αλλά και τους φορείς (Ακτινολογική Εταιρία Κύπρου, ΟΑΥ) ώστε να ληφθούν δράσεις για την πρώιμη διάγνωση των νεοπλασμάτων στις αιμοσφαιρινοπάθειες».

Καταγράφηκαν τα πρώτα συμπεράσματα ενώ «στην συνέχεια υπήρξε μια στενή συνεργασία με αλλεπάλληλες συζητήσεις και τηλεδιασκέψεις και σε λιγότερο από ένα έτος ανακοινώθηκε από τον ΟΑΥ, η κοστολόγηση ενός επιπρόσθετου πρωτοκόλλου με στόχο την πρώιμη ανίχνευση ύποπτων εστιακών βλαβών σε άτομα με θαλασσαιμία».

Ως Παγκύπριος Σύνδεσμος Θαλασσαιμίας, «είχαμε παρατηρήσει ότι τα περιστατικά νεοπλασιών είχαν αυξηθεί σημαντικά ανάμεσα στα άτομα με Θαλασσαιμία, περισσότερο από τον κοινό πληθυσμό, κάτι που φυσιολογικά μας έχει ανησυχήσει. Δεδομένου ότι η Κύπρος έχει μια κοινότητα ατόμων με θαλασσαιμία σε, συγκριτικά, μεγάλες ηλικίες, λόγω της δομημένης και επαρκούς θεραπευτικής αγωγής που παρεχόταν από την πολιτεία, η ανάγκη για έγκαιρο εντοπισμό των νεοπλασιών, μας οδήγησε στο να αναζητήσουμε πιθανές λύσεις».

Έτσι και σε συνεργασία με την Ακτινολογική Εταιρεία Κύπρου, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Θαλασσαιμίας  Thalassaemia2023Cy, που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο στη Λευκωσία, «μελετήθηκε σε ειδικό εργαστήριο, με τη συμμετοχή των γιατρών των κέντρων θαλασσαιμίας και άλλων ειδικοτήτων και μελών της Ακτινολογικής Εταιρείας και του ΟΑΥ, το πρωτόκολλο το οποίο είχε αναπτυχθεί στη Λάρισα ως μια πιθανή λύση για την έγκαιρη διάγνωση».

Το πρωτόκολλο αυτό, όπως ανέφερε από πλευράς της ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ Μόνικα Κυριάκου, «έχει υιοθετηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από τον ΟΑΥ και πλέον χρησιμοποιείται σε όλα τα άτομα με θαλασσαιμία.

Στην πράξη, εξήγησε, οι θαλασσαιμικοί κατά τη διάρκεια της ετήσιας εξέτασης του φορτίου σιδήρου στην καρδιά και το ήπαρ, γίνεται και προληπτικός έλεγχος στα όργανα της κοιλιακής χώρας «όπου έχουν παρατηρηθεί και οι περισσότερες νεοπλασίες ανάμεσα στα άτομα με θαλασσαιμία».