Το 15% των 15χρονων στην Κύπρο δηλώνει ότι είχε σεξουαλική επαφή, με το ποσοστό των αγοριών να είναι μεγαλύτερο (24%) σε σχέση με τα κορίτσια (6%).
Την ίδια ώρα, το 35% των εφήβων που δηλώνει ότι είχε σεξουαλική επαφή, ανέφερε πως δεν χρησιμοποίησε προφυλακτικό ή δεν πήρε αντισυλληπτικό χάπι κατά την τελευταία σεξουαλική επαφή που είχε.
Τα πιο πάνω στοιχεία είναι μερικά μόνο από τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ευρήματα της διεθνούς έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τις Συμπεριφορές Υγείας των Παιδιών Σχολικής Ηλικίας, η οποία εξέτασε τη σεξουαλική υγεία των 15χρονων εφήβων στην Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τον Καναδά.
Τα αποτελέσματα της θεματικής έκθεσης για τις δύο πτυχές που εξετάζονται –σεξουαλική επαφή και χρήση αντισύλληψης κατά την τελευταία σεξουαλική επαφή– παρουσιάζονται συνοπτικά με αναφορές στο φύλο και στο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα βασίζονται σε δηλώσεις μόνο των παιδιών ηλικίας 15 χρονών. Για την Κύπρο, ο αριθμός των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας που συμμετείχαν ανήλθε σε 1.415 (η έρευνα έχει τεθεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και διεξάγεται από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης).
>> Διεθνώς, το 18% των 15χρονων εφήβων δήλωσε ότι είχε ήδη σεξουαλική επαφή, με το αντίστοιχο ποσοστό της Κύπρου να είναι λίγο μικρότερο (15%). Διεθνώς, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο για τα αγόρια (20%) παρά για τα κορίτσια (15%), με την αντίστοιχη διαφορά στην Κύπρο να είναι μεγαλύτερη (αγόρια 24%, κορίτσια 6%).
>> Διεθνώς, το ποσοστό των αγοριών που δήλωσε ότι είχε σεξουαλική επαφή είναι μεγαλύτερο για τα αγόρια από υψηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, σε σχέση με αυτά από χαμηλό κονωνικοοικονομικό επίπεδο. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα κορίτσια δεν διαφοροποιείται ως προς κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Στην Κύπρο δεν παρατηρείται διαφοροποίηση αγοριών ή κοριτσιών ως προς το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.
Χρήση προφυλακτικού
Τα παιδιά που δήλωσαν ότι είχαν σεξουαλική επαφή, ρωτήθηκαν εάν χρησιμοποίησαν προφυλακτικό κατά την τελευταία τους σεξουαλική επαφή:
>> Διεθνώς, το 59% των παιδιών τοποθετήθηκε θετικά, με το αντίστοιχο ποσοστό για την Κύπρο να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο (61%). Σημειώνεται ότι διεθνώς ποσοστό 9% των αγοριών και 7% των κοριτσιών απάντησαν «Δεν ξέρω», με τα αντίστοιχα ποσοστά για την Κύπρο να είναι πολύ μεγαλύτερα (αγόρια 20%, κορίτσια 9%). Ως προς το φύλο, διεθνώς μεγαλύτερο ποσοστό αγοριών (61%) παρά κοριτσιών (57%) δήλωσε χρήση προφυλακτικού κατά την τελευταία σεξουαλική επαφή, ενώ για την Κύπρο συμβαίνει το αντίστροφο (αγόρια 61%, κορίτσια 63%). Διεθνώς, το ποσοστό των αγοριών που δηλώνουν χρήση προφυλακτικού είναι μεγαλύτερο για τα παιδιά από υψηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο (68%) σε σχέση με αυτά από χαμηλό (58%), ενώ στην Κύπρο δεν παρατηρούνται διαφορές μεταξύ αγοριών, ως προς το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο (για τα κορίτσια δεν κατέστη δυνατόν να γίνουν περαιτέρω αναλύσεις λόγω του μικρού αριθμού που τοποθετήθηκαν στην ερώτηση).
Χρήση αντισύλληψης
Τα παιδιά που δήλωσαν ότι είχαν σεξουαλική επαφή ρωτήθηκαν, επίσης, εάν χρησιμοποίησαν αντισυλληπτικό χάπι κατά την τελευταία σεξουαλική επαφή:
>> Διεθνώς, το 26% των παιδιών τοποθετήθηκε θετικά, με το αντίστοιχο ποσοστό για την Κύπρο να είναι 19%. Διεθνώς, ποσοστό 18% των αγοριών και 6% των κοριτσιών απάντησαν «Δεν ξέρω», με τα αντίστοιχα ποσοστά για την Κύπρο να είναι πολύ μεγαλύτερα (αγόρια 26%, κορίτσια 9%). Τόσο διεθνώς όσο και στην Κύπρο το ποσοστό των παιδιών που δήλωσε χρήση αντισυλληπτικού χαπιού δεν διαφοροποιείται, ως προς το φύλο. Επίσης, η χρήση αντισυλληπτικού χαπιού είναι μεγαλύτερη για τα παιδιά από υψηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο (αγόρια 26%, κορίτσια 29%), σε σχέση με αυτά από χαμηλό επίπεδο (αγόρια 22%, κορίτσια 25%). Στην Κύπρο δεν παρατηρούνται διαφορές μεταξύ αγοριών, ως προς το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο (για τα κορίτσια δεν κατέστη δυνατόν να γίνουν αναλύσεις λόγω του μικρού αριθμού που τοποθετήθηκαν στην ερώτηση).
Αξίζει να σημειωθεί ότι διεθνώς το 30% των εφήβων δήλωσαν ότι δεν χρησιμοποίησαν προφυλακτικό ή αντισυλληπτικό χάπι κατά την τελευταία σεξουαλική επαφή. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Κύπρο αγγίζει το 35%. Όσον αφορά στο φύλο, δεν παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στα ποσοστά διεθνώς και στην Κύπρο. Για το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, διεθνώς το ποσοστό των παιδιών που δήλωσε ότι δεν χρησιμοποίησε κάποιας μορφής αντισύλληψη είναι μεγαλύτερο για τα παιδιά από χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο (αγόρια 35%, κορίτσια 31%), σε σχέση με αυτά από υψηλό επίπεδο (αγόρια 25%, κορίτσια 25%). Στην Κύπρο δεν παρατηρούνται διαφορές μεταξύ αγοριών, ως προς το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.