Τα συναισθήματα ανακούφισης αλλά και ευγνωμοσύνης επειδή κατάφεραν να πατήσουν σε ασφαλές έδαφος ήταν διάχυτα ανάμεσα στους 38 Κύπριους υπηκόους που έφτασαν χθες στη μία το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Λάρνακας από τον Λίβανο με μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 που διέθεσε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Οι μαρτυρίες τους συγκλονίζουν και καταδεικνύουν τον τρόμο και τον πανικό που κυριαρχεί στον γειτονικό Λίβανο, που έχει βυθιστεί στο χάος από τις πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ. 

«Ήταν τρομακτικά, οι βόμβες έπεφταν μπροστά μας, δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω. Τόσοι πολλοί άμαχοι νεκροί, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα… Ήταν πολύ σκληρές στιγμές, ιδίως για τα παιδιά μου. Ήταν πολύ δύσκολα, πολύ δύσκολα…», ανέφερε συγκινημένη η Gigi Khalifa, κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας, κόρη του πρώην πρέσβη της Λιβύης.

Έχοντας στην αγκαλιά τα δύο παιδιά της αναφέρει πως πλέον νιώθει ασφαλής, ωστόσο, το μυαλό της είναι σε αυτούς που άφησαν πίσω. «Ευτυχώς είμαστε εδώ, σε μια ασφαλή περιοχή. Νιώθω όμως πολύ άσχημα για τους ανθρώπους που αφήσαμε πίσω. Είναι πολύ σκληρό, δεν ξέρουμε αν θα τους ξαναδούμε. Πρέπει να ευχαριστήσω την πρεσβεία της Κύπρου στον Λίβανο, την κυπριακή κυβέρνηση που έκανε πολλά, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε. 

Η Κλέα Ρίτα Μπαρσαμιάν, Κύπρια υπήκοος, η οποία σπουδάζει στη Βηρυτό, έπεσε στην αγκαλιά του πατέρα της που την περίμενε με αγωνία στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου. Οι τελευταίες ημέρες ήταν πολύ δύσκολες για την οικογένεια, αφού βομβαρδίστηκε περιοχή κοντά στη σπίτι της. «Μιλούσα συνεχώς με τους γονείς μου και με περίμεναν να έρθω. Σίγουρα, τώρα νιώθω πιο ασφαλής. Ήταν πολύ δύσκολο και πολύ τραυματικό αυτό που ζήσαμε. Πέντε λεπτά μακριά από την περιοχή που μένω υπήρχαν βομβαρδισμοί, ακούγονταν πολύ δυνατά. Έμεινα στο σπίτι, δεν μπορούσα να βγω έξω», λέει, προσθέτοντας πως κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστρέψει για να ολοκληρώσει τα σπουδές της. «Προς το παρόν, το πανεπιστήμιο έχει κλείσει. Θα πρέπει να βάλω τη ζωή μου σε μια παύση. Δεν είμαι σίγουρη πότε θα επιστρέψω. Τώρα είναι ένα χάος εκεί και κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί»

Τις τρομακτικές στιγμές που έζησαν με τα δύο της παιδιά περιγράφει η καθηγήτρια πανεπιστημίου Nadin Ζormorrd από τον Λίβανο, κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου. «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Τώρα νιώθουμε πολύ καλύτερα κι εγώ και τα παιδιά μου, που είχαν φοβηθεί πάρα πολύ. Ήταν δύσκολο γι’ αυτά λόγω των ήχων που ακούγονταν από τις βόμβες. Θα μείνουμε στην Κύπρο, μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε. Δεν νομίζω να επιστρέψουμε σύντομα πίσω», είπε.

Ο ανήλικος γιος της ανέφερε πως φοβήθηκε πάρα πολύ από τους βομβαρδισμούς. «Ήταν πολύ τρομακτικά. Ήρθαμε στην Κύπρο για να μείνουμε ασφαλείς». Χαρούμενη που βρίσκεται στην Κύπρο ανέφερε πως είναι και η μεγάλη του αδελφή, η οποία πρόσθεσε, ωστόσο, πως της λείπουν το σπίτι, οι φίλοι και οι δάσκαλοί της. «Ήταν πολύ δύσκολο για μένα φοβήθηκα, από τις ρουκέτες που έπεφταν», σημείωσε.

Στο μεταγωγικό αεροσκάφος της ελληνικής Πολεμική Αεροπορίας μπήκαν πάντως λιγότεροι Κύπριοι υπήκοοι απ’ όσοι αναμενόταν. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, αν και αρχικά είχαν εκφράσει επιθυμία για να απομακρυνθούν από τον Λίβανο 105 πρόσωπα, «ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 45 και τελικά σήμερα (σ.σ. χθες) επέλεξαν να φύγουν από τη χώρα με το μεταγωγικό αεροσκάφος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, 38 Κύπριοι. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι Κύπριοι στον Λίβανο, οι οποίοι εάν τελικά θελήσουν ν’ αποχωρήσουν θα χρησιμοποιηθεί εμπορική πτήση, την οποία θα ναυλώσει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Εκτιμήσεις για απομάκρυνση 100.000 ατόμων σε περίπτωση εκκενώσεων

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ ανέφερε πως στον Λίβανο υπάρχουν πάρα πολλά άτομα με διπλή υπηκοότητα και πως οι αριθμοί όσων επιθυμούν ν’ απομακρυνθούν από τη χώρα μεταβάλλονται συνεχώς. «Ωστόσο, σε συνεργασία με άλλα κράτη και υπολογίζοντας το μάξιμουμ σενάριο, εικάζουμε ότι ο αριθμός των προσώπων που θέλουν ν’ απομακρυνθούν από τον Λίβανο είναι γύρω στις 100.000». Πρόσθεσε ακόμη πως «αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών και ο σχεδιασμός που αφορά την απομάκρυνση υπηκόων ξένων χωρών, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε αεροπορικά εισιτήρια». Σε περίπτωση πλήρους εφαρμογής του Σχεδίου «Εστία», η Κύπρος, σύμφωνα με τον κ. Γκότση, θα έχει δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 7.000 ατόμων.

Η χώρα μας, πάντως, ειδικά μετά την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο και την πυραυλική επίθεση του Ιράν, έχει καταστεί έξοδος διαφυγής για εκατοντάδες άτομα. Τις τελευταίες ημέρες η ζήτηση σε εμπορικές πτήσεις κυρίως από το Τελ Αβίβ προς την Κύπρο είναι πολύ αυξημένη, με πολλούς να φτάνουν στη χώρα μας και ακολούθως ν’ αναζητούν εισιτήρια για άλλους προορισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Hermes Airports, οι πτήσεις από το Τελ Αβίβ έχουν πληρότητες 90-95%, με τους πλείστους που επιβαίνουν σε αυτές να είναι Ισραηλινοί. Σημειώνεται πως κατά μέσο όρο στα δύο αεροδρόμια υπάρχουν ημερησίως 14 αφίξεις από το Τελ Αβίβ (10 στη Λάρνακα και 4 στην Πάφο). Πιο δύσκολη είναι η απομάκρυνση από τον Λίβανο, αφού οι πλείστες αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει τις πτήσεις τους στη χώρα. Καθημερινά, τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν στο αεροδρόμιο Λάρνακας μόνο δύο πτήσεις από τη Βηρυτό, οι οποίες εκτελούνται από την Middle East Airlines.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που είναι αυξημένη η ζήτηση κυρίως στη μαρίνα Αγίας Νάπας, αλλά και σε αυτή της Λάρνακας στις οποίες συνεχίζουν να καταφθάνουν πολυτελή γιοτ από τον Λίβανο μεταφέροντας κυρίως Ευρωπαίους πολίτες, που δεν χρειάζονται βίζα.