Αντιμέτωποι με διάφορους τύπους ηλεκτρονικού εγκλήματος, με σεξουαλικό εκβιασμό καθώς και με διαδικτυακό εκφοβισμό είναι πολλοί χρήστες του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γραμμής Βοήθειας 1480, τα οποία αφορούν το τρίτο τρίμηνο του 2024 (1η Ιουλίου με 30 Σεπτεμβρίου), όπως έχουν καταγραφεί από το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ποσοστό 79.2% των ατόμων που απευθύνθηκαν για βοήθεια στη Γραμμή 1480 κατά την πιο πάνω περίοδο, αφορούσε ηλεκτρονικό έγκλημα, δηλαδή παραβίαση ιδιωτικότητας, οικονομική απάτη ή κλοπή ταυτότητας.

Όσον αφορά στα εξίσου σοβαρά ζητήματα, αυτά του σεξουαλικού εκβιασμού και του διαδικτυακού εκφοβισμού, το ποσοστό των αναφορών τους ανήλθε στο 3.3%.

Με βάση τα στοιχεία της Γραμμής, 10.5% των αναφορών είχαν να κάνουν με θέματα τεχνικής υποστήριξης για τη χρήση του διαδικτύου, ενώ 1.7% αφορούσε καταγγελίες απορρήτου δεδομένων και συγκεκριμένα περιπτώσεις χρήσεις πληροφοριών των καλούντων για δημιουργία λογαριασμών ή δημοσιοποίηση υλικού των καλούντων από άλλους χρήστες χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Επίσης, ούτε αυτό το τρίμηνο έλειψαν οι περιπτώσεις δημιουργίας ψεύτικων ή και παραπλανητικών προφίλ και δημοσίευση αναρτήσεων που είχαν στόχο να ενοχλήσουν ή και να εκφοβίσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πιο πάνω στοιχεία έχουν προκύψει από 419 κλήσεις που έχει λάβει η Γραμμή Βοήθειας 1480 κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024. Ο αριθμός των καλούντων ήταν πολύ μεγαλύτερος (συνολικά 533 άτομα απευθύνθηκαν στη Γραμμή) ωστόσο, μόνο 419 κλήσεις αφορούσαν τις υπηρεσίες της Γραμμής. Από το προφίλ των καλούντων προκύπτει ότι 54.6% ήταν γυναίκες και κορίτσια και 45.4% άνδρες και αγόρια. Η πλειοψηφία ήταν ενήλικα άτομα, ενώ όπως καταγράφηκε ανήλικα άτομα αποτάθηκαν στη Γραμμή κυρίως για να αναφέρουν διαδικτυακό εκφοβισμό.