Κάτι παραπάνω από ηλεκτρική αποδεικνύεται η καρέκλα του Αρχηγού Αστυνομίας, αφού είναι πιο πιθανόν να παυθεί παρά να αφυπηρετήσει κανονικά. Από το 2000 μέχρι σήμερα, μόνο οι τρεις από τους οκτώ Αρχηγούς Αστυνομίας που είχαν αναλάβει, πρόλαβαν και αφυπηρέτησαν στην ώρα τους. Οι άλλοι πέντε παύθηκαν από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο διορισμός και η παύση του Αρχηγού και του Υπαρχηγού Αστυνομίας με βάση το Σύνταγμα, είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, σε πρόσφατη απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από έφεση του πρώην Αρχηγού, Μιχαλάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος παύθηκε από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ανέφερε ότι η παύση του Αρχηγού δεν ελέγχεται.
Με αρχή τον Ανδρέα Αγγελίδη, ο οποίος διορίστηκε στη θέση του Αρχηγού Αστυνομίας την 1η Ιουλίου 1997 από τον Γλαύκο Κληρίδη, (ήταν ο μοναδικός που διορίστηκε στη θέση εκτός των τάξεων της Αστυνομίας, αφού ήταν μέλος της Νομικής Υπηρεσίας) και ο οποίος υπέβαλε παραίτηση τον Σεπτέμβριο του 2002, αλλά του ζητήθηκε και παρέμεινε στη θέση του μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2002, ημέρα όπου αφυπηρετούσε.
Τον Ανδρέα Αγγελίδη διαδέχθηκε ο Τάσος Παναγιώτου, ο οποίος αφυπηρέτησε τον Ιανουάριο του 2006, ενώ στη συνέχεια στην καρέκλα του Αρχηγού κάθισε ο Χαράλαμπος Κουλέντης, ο οποίος στις 30 Απριλίου του 2007, επίσης, αφυπηρέτησε. Αυτοί οι δύο Αρχηγοί Αστυνομίας, μαζί με τον Κύπρο Μιχαηλίδη ήταν οι μόνοι που αφυπηρέτησαν κανονικά.
Ακολούθως, στη θέση του Αρχηγού διορίστηκε ο Ιάκωβος Παπακώστας, η θητεία του οποίου κράτησε για δύο χρόνια, (2007-2009) αφού εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, υπό την απειλή ποινικής δίωξης, μετά που οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές, που διορίστηκαν για να διερευνήσουν τις συνθήκες απόδρασης του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα από νόμιμη κράτηση στο ιδιωτικό νοσοκομείο «Απολλώνειο», υπέδειξαν ευθύνες.
Τον κ. Παπακώστα διαδέχθηκε ο τότε Υπαρχηγός Μιχαλάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος ούτε εκείνος είχε αίσιο τέλος, αφού στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία συμμετείχε ο τότε Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στη Λεμεσό, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προχώρησε στην παύση του. Τα επεισόδια έλαβαν διαστάσεις, με τον Πρόεδρο να απολογείται στον κατοχικό ηγέτη, ενώ από την άλλη, δεδομένου της ολιγωρίας που επιδείχθηκε από πλευράς Αστυνομίας, παρά το γεγονός ότι είχε προειδοποιηθεί από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, 24 ώρες πριν από την αντισυγκέντρωση του ΕΛΑΜ, ο Νίκος Αναστασιάδης τον έπαυσε στις 27 Μαρτίου 2014 για «λόγους δημοσίου συμφέροντος», όπως είχε ανακοινωθεί τότε. Ο κ. Παπαγεωργίου προσέφυγε στα Δικαστήρια, όμως δεν δικαιώθηκε ποτέ αφού τόσο η αγωγή του όσο και η προσφυγή του απορρίφθηκαν.
Ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου διαδέχθηκε τον Μιχαλάκη Παπαγεωργίου, στις 28 Μαρτίου 2014. Και ενώ όλα έδειχναν ότι η Αστυνομία περνούσε μια ήσυχη περίοδο, ήρθαν τα θλιβερά γεγονότα με τον κατά συρροή δολοφόνο. Η κατακραυγή της κοινωνίας για την Αστυνομία ήταν τόσο μεγάλη που δεν άφηναν άλλο περιθώριο στον τότε Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Επειδή ο κ. Χρυσοστόμου δεν παραιτείτο από τη θέση του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγκάστηκε τον Μάιο του 2019 να τον παύσει, αφού ήδη είχε παραιτηθεί από τη θέση του ο πολιτικός του προϊστάμενος, Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος δεν είχε καμία ευθύνη και εμπλοκή στις υποθέσεις, αλλά αποχώρησε για λόγους πολιτικής ευθιξίας.
Τον Ζαχαρία Χρυσοστόμου διαδέχθηκε ο Κύπρος Μιχαηλίδης που βρισκόταν στη θέση του Υπαρχηγού, ενώ Υπαρχηγός διορίστηκε ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο οποίος προηγουμένως βρισκόταν στη θέση του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων. Μετά την αφυπηρέτηση του Κύπρου Μιχαηλίδη, τον Ιούνιο του 2020, η θητεία του οποίου είχε λάβει παράταση από τον Νίκο Αναστασιάδη, διορίστηκε νέος Αρχηγός Αστυνομίας ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, ενώ Υπαρχηγός διορίστηκε ο Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος προηγουμένως ήταν Βοηθός Αρχηγός.
Η προδιαγεγραμμένη παύση και η ανατροπή
Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Παπαθεοδώρου, πολλοί στην ηγεσία και στο Σώμα γενικότερα, διερωτούνταν κατά πόσο θα ολοκλήρωνε ομαλά τη θητεία του. Κι’ αυτό γιατί ο κ. Παπαθεοδώρου είχε αρκετά χρόνια μπροστά του μέχρι την αφυπηρέτηση, αφού ήταν ο νεότερος Αρχηγός που διορίστηκε ποτέ και του απέμεναν εννιά χρόνια μέχρι να βγάλει τη στολή.
Οι τριγμοί στην καρέκλα του άρχισαν με τα γεγονότα πέρσι στη Χλώρακα, όταν Σύροι μετανάστες προκάλεσαν εκτεταμένα επεισόδια, με την Αστυνομία να παρουσιάζεται ανίκανη να τα αντιμετωπίσει. Είχαν προηγηθεί επεισόδια στα γήπεδα, οι εκδηλώσεις των αγανακτισμένων για τα μέτρα για την πανδημία και το κάψιμο περιπολικών. Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε με τα επεισόδια που ακολούθησαν στη Λεμεσό, λίγο μετά τα γεγονότα στη Χλώρακα.
Όχι μόνο η Αστυνομία παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων, αλλά έδειχνε να τα έχει χαμένα. Τότε, όπως εγνώσθη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχισε να αναζητεί τον νέο Αρχηγό και, μάλιστα, εκτός Σώματος. Εγχείρημα που δεν είχε αποτέλεσμα, αφού, όπως διέρρεε, ουδείς εξ αυτών που προσεγγίστηκαν αποδέχτηκαν να αναλάβουν μια υπηρεσία που βαλλόταν από παντού και έδειχνε αποδεκατισμένη.
Τελικά, ο κ. Παπαθεοδώρου πήρε παράταση αλλά όλοι γνώριζαν ότι αυτή είχε ημερομηνία λήξης. Έτσι, φτάσαμε στα γεγονότα με την απόδραση του ισοβίτη Δώρου Θεοδώρου. Ήταν πλέον η ευκαιρία της κυβέρνησης να αλλάξει την ηγεσία της Αστυνομίας στέλλοντας το μήνυμα πως θέλει να δοθεί νέος αέρας μήπως και αντιστραφεί το βαρύ κλίμα που υπάρχει με τις αδυναμίες στην ανταπόκριση σε δύσκολα περιστατικά.
Η αλλαγή του Υπαρχηγού δεν ήταν αναμενόμενη, αφού ουδέποτε στα πυρά ήταν ο Δημήτρης Δημητρίου. Ωστόσο, φαίνεται πως μετά την επιλογή του Θεμιστού Αρναούτη για τη θέση του Αρχηγού Αστυνομίας και την επιθυμία του Προέδρου ν’ αλλάξει ολόκληρη την ηγεσία, θεωρήθηκε ότι έπρεπε να φύγει και ο κ. Δημηρίου. Κι αυτό γιατί: Εφόσον λήφθηκε απόφαση για παύση του Αρχηγού, τότε ως είθισται νέος Αρχηγός αναλαμβάνει ο Υπαρχηγός. Προκειμένου να μην διοριστεί ο κ. Δημητρίου, παύθηκε και αυτός.
Τώρα, φυσιολογικά υπάρχει μουρμούρα και κατήφεια στα ανώτατα δώματα της Αστυνομίας, αφού προωθήθηκε ένας Αστυνόμος Α΄ στη θέση του Υπαρχηγού, προσπερνώντας αρκετούς ανώτερους Αστυνόμους καθώς και τους τρεις Βοηθούς Αρχηγούς. Δηλαδή, η ιεραρχία καταργήθηκε. Από την άλλη, είναι στα συνταγματικά δικαιώματα του Προέδρου της Δημοκρατίας να διορίζει όποιον ο ίδιος κρίνει ότι είναι ικανός και μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα. Όλα θα δείξουν στην πράξη.
Σημειώνεται πως ο Στέλιος Παπαθεοδώρου ήταν ο 13ος Αρχηγός Αστυνομίας, ενώ ο πρώτος ήταν ο Χαράλαμπος Χασάπης που διετέλεσε Αρχηγός από τις 16 Αυγούστου 1960 μέχρι τις 30 Ιουνίου 1971. Ακολούθησε ο Σάββας Αντωνίου (1971-1986), ο Φρίξος Γιάγκου (1986-1991), ο Ανδρέας Ποταμάρης (1991-1996) και ο Πανίκος Χατζηλοΐζου (1996-1998).