Ήδη σχολιάζεται θετικά σε αστυνομικούς κύκλους η αλλαγή στη διοικητική πυραμίδα του Σώματος μετά τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Κι αυτό ανεξαρτήτως από την άποψη που επικρατεί για τους τέως επικεφαλής του αστυνομικού Σώματος.

Ο ανώτερος αξιωματικός της Δύναμης που αναλαμβάνει τη θέση του Αρχηγού Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης, είχε πείρα και παραστάσεις από σημαντικές υποθέσεις που απασχόλησαν όχι μόνο τις διωκτικές Αρχές, αλλά και την κοινή γνώμη.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα να αφορά τη συμμετοχή του στις αστυνομικές έρευνες για τα αίτια κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας και την παραίτησή του ως επικεφαλής του ανακριτικού έργου. Μια παραίτηση που έμελλε να τον δικαιώσει στα μάτια των πολιτών.

Ήταν πριν από μια δεκαετία και συγκεκριμένα Απρίλιος του 2014, όταν ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας για τη διερεύνηση των οικονομικών εγκλημάτων, Θεμιστός Αρναούτης, αποφάσισε να παραιτηθεί από το ανακριτικό έργο για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο τότε ανώτερος υπαστυνόμος είχε αποστείλει σχετική επιστολή, στην οποία φερόταν να κατάγγελλε ανώτερο αξιωματούχο του κράτους για παρέμβαση στο έργο του.

Τα δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν πως ο Αρναούτης είχε δυσαρεστηθεί εντόνως για τη στάση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου, κάτι το οποίο ο αξιωματικός της Αστυνομίας κατέγραφε και σε υπηρεσιακή επιστολή του. Ο Ερωτοκρίτου, λίγο πριν την παύση του και τη μετέπειτα ποινική καταδίκη του, φερόταν να υπόκειτο σε επικρίσεις από τον Αρναούτη για την ανάμειξή του στις ανακρίσεις σε σχέση με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών Focus Maritime Corporation, συμφερόντων του φίλου και συνεργάτη του Ανδρέα Βγενόπουλου, Μιχάλη Ζολώτα.

Τον Απρίλιο του 2014, λοιπόν, υπήρξαν αντιδράσεις πολιτικών προσώπων, τα οποία δικαίωναν τον Αρναούτη για την απόφασή του να παραιτηθεί. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Η φερόμενη παρέμβαση του κ. Ερωτοκρίτου στο έργο του Αρναούτη, όχι μόνο δεν ξεχάστηκε, αλλά έμελλε να αποτελέσει αντικείμενο της ποινικής δίωξης του πρώτου. Τον Οκτώβριο του 2015 στο Κακουργιοδικείο, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, κατέθεσε ότι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου επενέβαινε στο έργο του Αρναούτη. Συγκεκριμένα, βάσει της κατάθεσης Κληρίδη στο Κακουργιοδικείο, ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ζητούσε από τον Αρναούτη να του δώσει τεκμήρια για την υπόθεση Focus, για ασφαλή φύλαξη. Ο Κώστας Κληρίδης καταθέτοντας τα αυτά, είπε ότι είχε ενημερωθεί από τον ίδιο τον Αρναούτη, ο οποίος αντιδρούσε. Με άλλα λόγια, επιβεβαιώθηκε ο θετικός ρόλος του νυν –πλέον– Αρχηγού Αστυνομίας.

Ο 58χρονος Θεμιστός Αρναούτης, ήταν επικεφαλής και στην ανακριτική ομάδα για την τραγωδία της Helios.

Διετέλεσε υπεύθυνος για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και, μάλιστα, είχε εργαστεί στο πλαίσιο της εξιχνίασης του τετραπλού φονικού στην Αγία Νάπα, υπόθεση για την οποία υπήρξαν καταδίκες, ενώ επιβλήθηκε ποινή σε διά βίου φυλάκιση.

Εκτέλεσε και χρέη επικεφαλής στην Αστυνομική Ακαδημία. Αυτό που ξεχωρίζει, βέβαια, από το βιογραφικό του είναι η συμμετοχή στις έρευνες για εξιχνίαση υποθέσεων υψηλού βαθμού δυσκολίας.

Γνωρίζει Αγγλικά, Γερμανικά και Ρωσικά, ενώ λόγω της προϋπηρεσίας του ως ανακριτής, θεωρείται πως εξειδικεύεται στη διερεύνηση υποθέσεων σοβαρού εγκλήματος και διαφθοράς. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, έλαβε τον τίτλο του Ανώτατου Αξιωματικού της εκπαιδευτικής του σειράς και του Καλύτερου Αξιωματικού για το έτος 1996.

Ο κ. Αρναούτης είχε επηρεαστεί μαζί με άλλους αξιωματικούς από το κύμα αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου τα τελευταία χρόνια για ακύρωση προαγωγών, ωστόσο, στις 17 Σεπτεμβρίου ήταν ανάμεσα σ’ αυτούς που είχαν επαναπροαχθεί στο βαθμό του Αστυνόμου Β΄ από τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Μάριο Χαρτσιώτη.

Τότε ο «Φ» έγραφε σε ρεπορτάζ του πως οι προαγωγές της 17ης Σεπτεμβρίου, φανέρωναν ότι δρομολογούνται διαδικασίες για κάλυψη κενών στα ανώτατα διοικητικά στρώματα της Αστυνομίας.

Υπαρχηγός με πείρα επιχειρησιακή

Σε ό,τι αφορά τον νέο Υπαρχηγό Αστυνομίας, Πανίκο Σταύρου, ξεχωρίζει η πείρα του από επιχειρησιακής πλευράς. Για χρόνια είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε επιχειρήσεις της ΥΚΑΝ, της σημαντικής αυτής υπηρεσίας της Αστυνομίας με στόχο την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Άτομο που ανήκει σε αστυνομικούς κύκλους και γνωρίζει τη δράση του, μας ανέφερε πως συνέδεσε το όνομά του μεγάλες επιτυχίες της ΥΚΑΝ και πιστώνεται για πολλές από αυτές.

Από άλλο πρόσωπο που γνωρίζει την αστυνομική πορεία του Σταύρου, μάς αναφέρθηκε ότι ήταν υπεύθυνος επιχειρήσεων της ΥΚΑΝ, δηλαδή, συμμετείχε ενεργά στο πεδίο της μάχης με τα ναρκωτικά. «Αργότερα», πρόσθεσε, «έγινε υποδιοικητής επιχειρήσεων, κάτι που σημαίνει ότι αναβαθμίστηκε και κρίθηκε πως θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα διοικητικά».