Όταν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής δήλωνε τον Μάιο του 2021, όταν οι κάτοικοι Ακακίου αντέδρασαν στο συρματόπλεγμα για ανακοπή των παράτυπων μεταναστών, πως θα αρθεί η τοποθέτησή του όταν ανακοπούν οι ροές, ουδείς υπολόγιζε ότι τρία χρόνια μετά, θα ερχόταν ο καιρός που οι αιτητές ασύλου θα μειώνονταν στο ελάχιστο, αλλά όχι λόγω του συρματοπλέγματος.

Όπως όλα δείχνουν το συρματόπλεγμα που στοίχισε ουκ ολίγα στο δημόσιο και πρόσφερε πολύ λιγότερα, σηκώνεται. 

Ο υφυπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του ασχολήθηκε με το θέμα και ζήτησε έκθεση από την Αστυνομία στην οποία να καταγράφονται οι απόψεις της για την χρησιμότητα του συρματοπλέγματος, αν η τοποθέτησή του έχει αποδώσει και ποια η άποψή της για τη συνέχιση ή μη της ύπαρξής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Αστυνομία έχει ετοιμάσει και παραδώσει την έκθεσή της, στην οποία καταγράφει όλα τα δεδομένα, τα προβλήματα που προέκυψαν, το όφελος που υπάρχει από την τοποθέτησή του και φαίνεται να κλείνει υπέρ της αφαίρεσής του. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, η Αστυνομία τονίζει πως οι ροές παράτυπων μεταναστών έχουν σταματήσει κατά 90% όχι λόγω της ύπαρξης του συρματοπλέγματος, αλλά λόγω των μέτρων που λήφθηκαν μετά από πολιτική απόφαση, για ανακοπή τους όταν εντοπίζονται να επιχειρούν να περάσουν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

Σ’ αυτό συνέβαλε και η παρουσία των ειδικών αστυνομικών – οριοφυλάκων που προσλήφθηκαν ειδικά για να επιτηρούν την πράσινη γραμμή με περιπολίες σε σημεία που αποτελούσαν τρύπες διέλευσης παράτυπων μεταναστών. Η Αστυνομία, σύμφωνα με την πληροφόρηση του «Φ», εισηγείται στην έκθεσή της όπως αυξηθεί η επιτήρηση της πράσινης γραμμής μετά την ενδεχόμενη αφαίρεση του συρματοπλέγματος. Υπέρ της αφαίρεσης του φράκτη τάσσονται και οι επηρεαζόμενες κοινότητες.

Το θέμα αυτή τη στιγμή μελετάται από το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και το κυριότερο που θα κρίνει τη λήψη τελικής απόφασης είναι το εξής: Με την τοποθέτηση του συρμάτινου φράγματος έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή ένα νέο άτυπο μεν, αλλά υπαρκτό «σύνορο». Υπάρχει η πράσινη γραμμή, υπάρχει η νεκρή ζώνη και τώρα υπάρχει και ένα τρίτο όριο που στέλνει και άλλα μηνύματα προς τα έξω, γι’ αυτό και είναι ένα ζήτημα που με πολιτικά πλέον κριτήρια θα εξεταστεί. Υπάρχουν ακόμα και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους κατοίκους των περιοχών Κοκκινοτριμιθιάς έως το Ακάκι που ταλαιπωρούνται για να μεταβούν στις οικίες ή την περιουσία τους. Όπως μας αναφέρθηκε, υπάρχει γεωργός το χωράφι του οποίου έχει χωριστεί στα δύο λόγω του γεγονότος ότι περνά μέσα από αυτό το συρματόπλεγμα. Ο άνθρωπος αναγκάζεται να οργώνει την μια πλευρά, να κάνει τον γύρο για να πάει στην άλλη πλευρά λόγω του εμποδίου με τον φράκτη.

Για το θέμα, αναμένεται ότι εντός Οκτωβρίου ο υφυπουργός Μετανάστευσης θα πάρει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο με πιο πιθανή την εισήγηση για αφαίρεσή του.

Μετανάστες στη νεκρή ζώνη

Μια άλλη πληγή του μεταναστευτικού είναι και οι 70 μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί σε δύο σημεία της νεκρής ζώνης, ένα στην Αγλαντζιά και ένα στην Αυλώνα. Αυτοί πέρασαν μεταξύ 31/07/2024 και 01/08/2024 στα κατεχόμενα από την Τουρκία διά θαλάσσης, σύμφωνα και με δικές τους μαρτυρίες. Στη συνέχεια, πέρασαν ανεμπόδιστα εντός της νεκρής ζώνης και μάλιστα βίντεο έδειχνε ειρηνευτή να τους κατευθύνει σε συγκεκριμένη περιοχή.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) τους έστησε καταυλισμό με τις αρχές της Δημοκρατίας να τους παρέχουν νερό, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πρόθεσή τους είναι να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές και να ζητήσουν άσυλο, ωστόσο δυνάμεις της Αστυνομίας δεν τους επέτρεψαν να εξέλθουν της νεκρής ζώνης και να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές. Για το θέμα έχει εμπλακεί και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος διαφώνησε δημόσια με τα Ηνωμένα Έθνη ως προς τις συμβατικές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως είχε αναφέρει σε επί τόπου επίσκεψή του ο υφυπουργός Μετανάστευσης κ. Ιωαννίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις, όπως ασφαλώς και το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο, γι’ αυτό συνεχίζει την αποτελεσματική επιτήρηση κατά μήκος της νεκρής ζώνης, σύμφωνα και με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, ως είναι η υποχρέωσή της. Γι’ αυτό και τονίστηκε πως δεν επιθυμεί η κυβέρνηση, η νεκρή ζώνη να καταστεί δίοδος έλευσης μεταναστών.

Για το θέμα, όπως πληροφορείται ο «Φ» υπάρχουν σε εξέλιξη διαδικασίες ώστε να λήξει το συντομότερο και πριν την έλευση του χειμώνα. Η κυπριακή πλευρά ζήτησε μεσολάβηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ώστε να προβεί σε διαβήματα προς την Τουρκία από την οποία ήρθαν οι μετανάστες, να δεχθεί κάποιους πίσω. Αν γίνει αυτό, τότε η Κύπρος θα δεχθεί τους υπόλοιπους ώστε να λήξει το ζήτημα. Ήδη, κατά τις πληροφορίες μας, έχει γίνει επαφή με το γραφείο της μόνιμης αντιπροσωπείας της Τουρκίας στη Γενεύη και αναμένεται η αντίδρασή της.

Απομονώνονται 35 ασυνόδευτοι ανήλικοι

Ένα άλλο ζήτημα που ταλανίζει δύο Υφυπουργεία, είναι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και δη αυτοί που προκαλούν συνέχεια προβλήματα με αποτέλεσμα την αντίδραση του κόσμου, ενώ καθιστούν τη διαχείρισή τους δύσκολη.

Τα Υφυπουργεία Κοινωνικής Πρόνοιας και Μετανάστευσης, μετά και τα τελευταία επεισόδια που προκάλεσαν ασυνόδευτοι ανήλικοι σε γηροκομείο στη Λάρνακα, αποφάσισαν την μετακίνηση των 35 παιδιών που εκδηλώνουν διαρκώς παραβατική συμπεριφορά. Όπως μας αναφέρθηκε, αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχουν περί τα 1200 ασυνόδευτα παιδιά τα οποία είναι κατανεμημένα σε διάφορες περιοχές. Λόγω των προβλημάτων που δημιουργούν ορισμένα έχει ληφθεί απόφαση, αυτά να απομονωθούν σε ειδικό χώρο και παράλληλα να επιτηρούνται πιο αυστηρά από την Αστυνομία.

Όπως εξηγήθηκε στον «Φ», δεν θα πρόκειται για δομή τύπου κρατητηρίου, αλλά χώρος με αυξημένη επιτήρηση. Τα υπόλοιπα ασυνόδευτα παιδιά θα διασκορπιστούν σε διάφορες δομές σε μικρούς αριθμούς, ώστε να είναι διαχειρίσιμα. Το Υφυπουργείο Πρόνοιας αναζητεί χώρο για μετακίνηση των ασυνόδευτων ανήλικων με παραβατική συμπεριφορά, ενώ παράλληλα γίνονται ενέργειες για να εφαρμοστεί πρόγραμμα μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων ανήλικων σε άλλες χώρες της ΕΕ, οπόταν και θα λυθεί το πρόβλημα. Η Κύπρος δέχθηκε τα τελευταία χρόνια δυσανάλογο αριθμό ανήλικων που δεν έχουν συγγενείς με αποτέλεσμα η διαχείρισή τους να μην είναι η ανάλογη. Κάποιοι διέμεναν στο Κέντρο Πουρνάρα μαζί με ενήλικες με αποτέλεσμα να υπάρχουν καταγγελίες για παρενόχλησή τους, ενώ άλλοι αναγκάζονταν να φεύγουν και ουδείς γνωρίζει που έχουν καταλήξει.