Το πρώτο επεισόδιο μιας νομικής μάχης με πολιτική χροιά στο πλαίσιο της ποινικής δίωξης σε βάρος του κατηγορούμενου για σφετερισμό ελληνοκυπριακής γης στα κατεχόμενα, Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ, διαδραματίστηκε σήμερα στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.
Ο λόγος για την ένσταση της υπεράσπισης του 73χρονου, η οποία ήγειρε ζήτημα προδικαστικά για τη δικαιοδοσία δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκδικάσει την υπόθεση, με το Κακουργιοδικείο να αποφασίζει να αναβληθεί η διαδικασία για τις 18 Οκτωβρίου, οπότε θα αγορεύσουν επί των θέσεών τους οι δυο πλευρές.
Στη σημερινή δικάσιμο ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, δικηγόρος της Δημοκρατίας Α΄, Ανδρέας Αριστείδης και η εκ των δικηγόρων του Αϊκούτ, Νικολέττα Χαραλαμπίδου, διασταύρωσαν τα ξίφη τους με νομικά επιχειρήματα για το πώς πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία, αλλά το σημαντικότερο σημείο είναι άλλο. Μέσα από τις αναφορές τους αναδείχθηκε ότι το αντικείμενο της ένστασης της υπεράσπισης, για πρώτη φορά θα απασχολήσει κυπριακό Δικαστήριο.
Απ΄ όλους τους συντελεστές της υπόθεσης το θέμα που εγέρθη χαρακτηρίστηκε ως καινοφανές, υπό την έννοια ότι ποτέ στο παρελθόν δεν απασχόλησε την κυπριακή δικαιοσύνη. Αυτό ήταν και ο λόγος που το τριμελές Δικαστικό Σώμα αποφάσισε την αναβολή για τις 18/10, βάσει των όσων ανέφερε και η πρόεδρος της έδρας, Χριστιάνα παρπόττα.
Θυμίζουμε ότι η εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Νικολέττα Χαραλαμπίδου, είχε προαναγγείλει την ένσταση σε προηγούμενη δικαστική διαδικασία, στις 9 Σεπτεμβρίου. Όπως είχε γράψει ο «Φ», η υπεράσπιση θέτει ζήτημα κατά πόσον έχει δικαιοδοσία το Δικαστήριο να εκδικάσει τα φερόμενα αδικήματα που κατ’ ισχυρισμό διαπράχθηκαν σε μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. Έγινε αναφορά στο εθιμικό δίκαιο και επίκληση σε νομολογία του ΕΔΑΔ και άλλων διεθνών δικαστικών σωμάτων.
Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε σήμερα ότι έχει παραδώσει 40σελιδο σημείωμα για την ένσταση από τις 9/9 και ότι είναι έτοιμη να αγορεύσει επί των βασικών θέσεων της.
Όταν ο Ανδρέας Αριστείδης, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά εκ μέρους της Δημοκρατίας, ανέφερε πως είναι έτοιμος να ακούσει τις θέσεις της υπεράσπισης, αλλά όχι να αγορεύσει ο ίδιος με νομικά επιχειρήματα, υπήρξε αντίδραση από την υπεράσπιση.
Καταγγελία στον Εισαγγελέα
Η κ. Χαραλαμπίδου αντέτεινε ότι αν ακουστούν μόνο οι θέσεις της, χωρίς να ολοκληρωθεί η διαδικασία αγόρευσης της κατηγορούσας Αρχής, θα παραβιαστούν οι αρχές της δίκαιης δίκης. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε σχόλιο-ανάλυση που είχε κάνει στο ΣΙΓΜΑ στις 17/9 ο δικηγόρος και πολιτικός (όπως ακριβώς τον χαρακτήρισε), Γιώργος Κολοκασίδης. Άφησε, ταυτόχρονα, αιχμές ότι βάσει των διαμειφθέντων στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού έγινε διαρροή του περιεχομένου της ένστασής της από την κατηγορούσα Αρχή. Πρόσθεσε ότι έχει καταγγείλει γραπτώς το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα.
Απέρριψε ο Αριστείδης
Ο κ. Αριστείδης επανήλθε επιχειρηματολογώντας. Είπε ότι το θέμα δίκαιης δίκης δεν μπορεί να τεθεί σε πρώιμο στάδιο της δικαστικής διαδικασίας. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως δεν παρακολούθησε τις δηλώσεις στις οποίες αναφέρθηκε η συνήγορος, απέρριψε κατηγορηματικά ότι μπορεί να ευθύνεται η κατηγορούσα Αρχή για την όποια διαρροή και εξήγησε ότι υπάρχει εύλογη αιτία για το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να αγορεύσει. Εξήγησε ότι η ένσταση είναι 40σελιδη και πράγματι διαβιβάστηκε από το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, ωστόσο, δεν είχε χρόνο να μελετήσει το περιεχόμενο, καθώς χειρίζεται υπόθεση στο Κακουργιοδικείο Λεμεσού με συνεχόμενες ακροάσεις μεταξύ των ημερομηνιών 3-17/9. «Χρήζουν μελέτης και εμπεριστατωμένης απάντησης» είπε χαρακτηριστικά για τα ζητήματα που εγείρει η υπεράσπιση. Ζήτησε προθεσμία τουλάχιστον 15 ημερών.
Όταν το τριμελές Κακουργιοδικείο (Χριστιάνα Παρπόττα Π.Ε.Δ., Χρίστος Ρασπόπουλος Α.Ε.Δ., Παναγιώτης Σαββίδης Ε.Δ.) επανήλθε μετά από 10λεπτη διακοπή, η πρόεδρος του σώματος ανακοίνωσε την απόφαση όπως δοθεί αναβολή για να ακουστούν ταυτόχρονα οι θέσεις υπεράσπισης και κατηγορούσας Αρχής. Κατόπιν συνεννοήσεων ορίστηκε η 18η Οκτωβρίου ως ημερομηνία για την επόμενη δικάσιμο. Μέχρι τότε ο Αϊκούτ θα τελεί υπό κράτηση. Προηγουμένως η υπεράσπιση απέρριψε το ενδεχόμενο να οριστεί η δικάσιμος στις 11 Οκτωβρίου, επικαλούμενη θρησκευτική εβραϊκή γιορτή.
Ο κατηγορούμενος ένεκα του ότι εκκρεμεί το θέμα με την προδικαστική ένσταση που έθεσαν οι δικηγόροι του, δεν απάντησε στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.
Να σημειωθεί ότι ο Αϊκούτ κούναγε το κεφάλι εκφράζοντας τη δυσφορία του στην (τυπικού χαρακτήρα) αναφορά της προέδρου του Κακουργιοδικείου ότι θα τελεί υπό κράτηση.
Τη σημερινή διαδικασία, όπως και τις προηγούμενες, παρακολούθησε δικηγόρος από το Ισραήλ με τη βοήθεια διερμηνέα.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Αίκούτ είναι 242 και αφορούν σφετερισμό 60 τεμαχίων γης που έχουν ως ιδιοκτήτες Ελληνοκύπριους. Ανάμεσα σ’ άλλα κατηγορείται για δόλιες συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία, παράνομη κατοχή, νομή και χρήση γης, συνωμοσία προς καταδολίευση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι μάρτυρες κατηγορίας ξεπερνούν τους 100.
Ο κατασκευαστικός όμιλος AFIK GROUP άρχισε να υλοποιεί το έργο «Caesar Project». Το έργο περιλάμβανε τις αναπτύξεις «Caesar Blue», «Caesar Beach», «Caesar Breeze», «Caesar Bay», «Caesar Cliff» και «Caesar Resort». Όλα αυτά σε τεμάχια γης στα Γαστριά, στην Ακανθού, στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας και στο Τρίκωμο.