Επίσημα μπαίνει πλέον στον διάλογο, έστω και εν είδει ανταλλαγής απόψεων, μεταξύ Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, το ενδεχόμενο εμπλοκής των ιδιωτικών ασθενοφόρων στις απλές διακομιδές ασθενών με πρόθεση μάλιστα του ΟΑΥ, εάν τα οικονομικά δεδομένα το επιτρέπουν, κάποιες από αυτές τις μεταφορές να αποζημιώνονται στη βάση κριτηρίων και προϋποθέσεων από το ΓεΣΥ.
Η σχετική συζήτηση άρχισε, ανεπίσημα, μεταξύ των δύο Οργανισμών την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συνάντησης, η οποία είχε ως αντικείμενο συζήτησης τις υπηρεσίες ασθενοφόρων γενικά, όταν ο ΟΑΥ έθεσε σχετικό ερώτημα στον ΟΚΥπΥ ζητώντας τη θέση του. Η προκαταρκτική αυτή συζήτηση μεταξύ ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ ενισχύθηκε χθες από τις τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Δαμιανού, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας.
Ενημερώνοντας τους βουλευτές για την πορεία του νομοσχεδίου που θα προβλέπει για τη λειτουργία των ασθενοφόρων στην Κύπρο, ο Μιχάλης Δαμιανός ανέφερε ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ επειγόντων και μη επειγόντων περιστατικών. «Δηλαδή να διαχωρίσουμε τις απλές διακομιδές/ μεταφορές ασθενών από τα επείγοντα περιστατικά. Τα επείγοντα περιστατικά παραμένουν στα κρατικά ασθενοφόρα και αυτό είναι δεδομένο, ωστόσο, οι απλές διακομιδές, δηλαδή για παράδειγμα, όταν ένας ασθενής πρέπει να μεταφερθεί από ένα νοσηλευτήριο σε άλλο ή σε ένα κέντρο αποκατάστασης και η μεταφορά αυτή είναι προγραμματισμένη, να γίνεται από ιδιωτικό, αδειοδοτημένο, βεβαίως, ασθενοφόρο». Με αυτό τον τρόπο, είπε ο Υπουργός, «θα αποσυμφορηθεί η υπηρεσία ασθενοφόρων η οποία θα μπορεί να ανταποκρίνεται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ευκολία στα επείγοντα περιστατικά».
Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής, ο υπουργός Υγείας, ωστόσο, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης γύρω από το θέμα της ίδρυσης ή όχι Ανεξάρτητης Αρχής Ασθενοφόρων.
Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2023 είχε προκύψει και ενδοκυβερνητική κρίση όταν τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών διαφωνούσαν για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργήσει η Αρχή ασθενοφόρων, καθώς ο υπουργός Οικονομικών δεν έδινε την έγκριση του για λειτουργία ανεξάρτητου Τμήματος και υποστήριζε την παραμονή των ασθενοφόρων στον ΟΚΥπΥ. Μάλιστα, οι προθέσεις της κυβέρνησης τότε, (αφού νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει η τέως υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, είχε σκαλώσει στο Υπουργικό καθώς προσέκρουε στις απαιτήσεις του υπουργείου Οικονομικών), είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των οργανωμένων ασθενών, ενώ όλα σχεδόν τα κοινοβουλευτικά κόμματα είχαν ξεκαθαρίσει τη θέση τους, υποστηρίζοντας τη δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής.
Το ίδιο σκηνικό, επαναλήφθηκε, σε κάποιο βαθμό και χθες με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να τοποθετούνται σχετικά, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση. Ο ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί νέες υπηρεσίες και Τμήματα στο υπουργείο Υγείας, ενώ το ΑΚΕΛ έδωσε ως παράδειγμα το ΕΚΑΒ, όπως αυτό λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα.
«Ως ΔΗΣΥ, αναμένουμε από το υπουργείο Υγείας να καταθέσει το νομοσχέδιο για τα ασθενοφόρα Είμαστε υπέρ μιας ανεξάρτητης Αρχής, δομής υπηρεσίας, όπως θέλετε ονομάστε το, που θα αφορά τη διαχείριση των ασθενοφόρων. Θα αναμένουμε να κατατεθεί το νομοσχέδιο και θα το συζητήσουμε, αλλά δεν θα θέλαμε φυσικά να προβλέπει αυτό το νομοσχέδιο για άλλη μια Υπηρεσία υπαγόμενη στο υπουργείο Υγείας. Αυτό το ξεκαθαρίζουμε», είπε ο Ευθύμιος Δίπλαρος.
Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Χρίστος Χριστόφιας ανέφερε ότι το κόμμα του «είναι υπέρ της δημιουργίας και λειτουργίας Εθνικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, ως το μοναδικό δημόσιο φορέα μέσω του οποίου θα μεταφέρονται οι ασθενείς στα καταλληλότερα και πλησιέστερα ΤΑΕΠ. Η υπηρεσία αυτή είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να ανήκει στο κράτος». Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ αναμένει νομοσχέδιο που να προβλέπει για «δημιουργία Εθνικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων στα πρότυπα που λειτουργούν άλλες υπηρεσίες στο εξωτερικό, όπως το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στην Ελλάδα».
Με την παραμονή της υπηρεσίας ασθενοφόρων στον ΟΚΥπΥ διαφώνησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της επιτροπής Υγείας της Βουλής και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια υποστηρίζοντας ότι σε περιβάλλον ΓεΣΥ δεν είναι δυνατό τα ασθενοφόρα να τυγχάνουν διαχείρισης από έναν από τους παρόχους υπηρεσιών του Συστήματος.
Το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα απασχολήσει τη δημοσιότητα το επόμενο διάστημα, κυρίως εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε πρόταση που δεν θα περιλαμβάνει την ίδρυση ανεξάρτητης Αρχής και την αυτονόμηση της υπηρεσίας ασθενοφόρων. Εκείνο που φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκαθαρίσει είναι το γεγονός ότι, η υπηρεσία ασθενοφόρων θα παραμείνει στον ΟΚΥπΥ για μερικά χρόνια ακόμα, και η όποια νομοθεσία ψηφιστεί θα προβλέπει για μεταβατικό διάστημα.
Κατοχυρώνεται το επάγγελμα του διασώστη πληρώματος ασθενοφόρου
Η κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας ενημερώθηκε χθες και για την πορεία του νομοσχεδίου που προβλέπει για την κατοχύρωση του επαγγέλματος του διασώστη πληρώματος ασθενοφόρου στην Κύπρο.
Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, «με το νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί και βρίσκεται από τον Απρίλιο στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, εισάγεται το νομοθετικό πλαίσιο για την κατοχύρωση του επαγγέλματος του διασώστη, Προβλέπει για την εγγραφή, ρύθμιση και έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Περιλαμβάνει, επίσης, πρόνοιες για την ίδρυση Συμβουλίου Εγγραφής Διασωστών, το οποίο θα είναι αρμόδιο για εγγραφή των διασωστών στο σχετικό μητρώο, που, επίσης, προβλέπεται από το νομοσχέδιο. Επίσης, υπάρχει πρόνοια για την ίδρυση πειθαρχικού συμβουλίου αλλά και για την ίδρυση Συλλόγου Διασωστών Κυπρού.
«Μόλις ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος εμείς θα το καταθέσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο και μετά στη Βουλή για ψήφιση».
Όπως είπε η κ. Γιαννάκη «από τη στιγμή που το νομοσχέδιο προβλέπει και για την αναβάθμιση του επαγγέλματος έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να γίνει μελέτη και για την αναβάθμιση της μισθολογικής κλίμακας εισδοχής των διασωστών, αφού για την αδειοδότηση θα απαιτούνται ακαδημαϊκά προσόντα».
Οι εκπρόσωποι των διασωστών εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την προώθηση του νομοσχεδίου από το υπουργείου Υγείας, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, μάλλον, παρουσιάστηκε συγκρατημένος στο ενδεχόμενο της μισθολογικής αναβάθμισης των εργαζομένων στον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο.
Η Νομική Υπηρεσία, από πλευράς της, απαντώντας στα σχόλια βουλευτών για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου, υποστήριξε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να γίνει έλεγχος στη βάση άλλων εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών νομοθεσιών και ως εκ τούτου χρειάζεται χρόνος.
Τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και η Νομική Υπηρεσία ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξει στη Βουλή για ψήφιση πριν το τέλος του έτους.