Τα μέτρα ασφαλείας για κρατούμενα πρόσωπα που μεταφέρονται σε συγκεκριμένους χώρους, επανήλθαν -για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια- στο προσκήνιο και μάλιστα αυτή τη φορά με τον χειρότερο δυνατόν τρόπο.

Χθες το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι κατά την επίσκεψη του 42χρονου ισοβίτη των Κεντρικών Φυλακών, Θεόδωρου Θεοφάνους, στο πατρικό του στα Χολέτρια της Πάφου, ο τελευταίος κατάφερε να δραπετεύσει παρά την επιτήρησή του από τέσσερις δεσμοφύλακες και τρία στελέχη της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ).

Ο Θεοφάνους είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη τον Οκτώβριο του 2012, για τη δολοφονία της 24χρονης εγκύου συντρόφου του, Γιούλια Οπόροκ (με τρεις πυροβολισμούς στο πρόσωπο, στο θώρακα και στην κοιλιακή χώρα) και είχε προκαλέσει τον πνιγμό της 3χρονης κόρης της, Βικτώρια. Το έγκλημα είχε διαπραχθεί τον Δεκέμβριο του 2011.

Οι πρώτες πληροφορίες που ήδη είναι υπό διερεύνηση από Αστυνομία, αλλά και από τη διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, ανέφεραν ότι σε κάποια στιγμή έχασαν από το οπτικό τους πεδίο τον κρατούμενο και αμέσως διαπίστωσαν ότι είχε δραπετεύσει. Από τις επιτόπιες εξετάσεις, εικάζεται πως ο Θεοφάνους διέφυγε από παράθυρο του σπιτιού των οικείων του όπου βρισκόταν κατά τη συγκεκριμένη στιγμή.

Η εξέλιξη αυτή επανέφερε στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης τα μέτρα κατά την μεταφορά και παραμονή κρατουμένων σε συγκεκριμένους χώρους, καθώς για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια πρόσωπο διαφεύγει από τη νόμιμη κράτησή του.

Στην προκειμένη, όπως και σε κάθε άλλη πανομοιότυπη περίπτωση, οι λειτουργοί των Φυλακών ακολουθούν πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Αρμόδια πηγή που μίλησε στον «Φ» μάς ανέφερε ότι ο κρατούμενος που κατόπιν άδειας επισκέφτηκε το πατρικό του στα Χολέτρια της Πάφου, «έπρεπε να φέρει χειροπέδες καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του, εκτός από την ώρα του φαγητού».

Ο αρχιδεσμοφύλακας και οι άλλοι τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, βάσει των αποφάσεων της Επιτροπής Κατάταξης των Φυλακών (η σύστασή της προνοείται από τον Περί Φυλακών Νόμο), αλλά και στη βάση της νομοθεσίας (Περί Φυλακών Νόμος και Περί Φυλακών Κανονισμοί) είχαν πρωτόκολλο ενεργειών. Συνοπτικά, τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν με βάση αποφάσεις της εν λόγω επιτροπής, είναι τα ακόλουθα:

  • Συνοδεία του κρατούμενου από έναν βαθμοφόρο δεσμοφύλακα και άλλους τρεις συναδέλφους του. Στην προκειμένη η τετραμελής ομάδα είχε ως επικεφαλής αρχιδεσμοφύλακα.
  • Συνεχής οπτική επαφή με τον κρατούμενο καθ’ όλη τη διάρκεια της άδειας εξόδου.
  • Χρήση χειροπέδων, οι οποίες έπρεπε να αφαιρεθούν μόνο την ώρα του γεύματος.
  • Συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένων στελεχών της Αστυνομίας (σ.σ. στην προκειμένη περίπτωση συμμετείχαν τρία μέλη της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης).
  • Ενημέρωση για την υλοποίηση του αιτήματος του κρατούμενου για άδεια εξόδου, μόνο λίγες ώρες πριν μεταφερθεί, κι αυτό για λόγους ασφαλείας.

Αυτό που μας επισημάνθηκε από άτομα που γνωρίζουν καταστάσεις είναι ότι και στο πρόσφατο παρελθόν (σ.σ. τον περασμένο Ιούνιο) ο 42χρονος δραπέτης είχε επισκεφτεί οικεία του πρόσωπα κατόπιν έγκρισης αιτήματός του για άδεια εξόδου. Ο Περί Φυλακών Νόμος αναφέρει ότι ισοβίτης μπορεί να αιτηθεί άδεια εξόδου εφόσον εκτίσει 10 χρόνια από την ποινή του. Ο Θεοφάνους είχε καταδικαστεί το 2012 και άρα πληρούσε τις προϋποθέσεις.

Πειθαρχική διαδικασία

Από χθες η διεύθυνση των Φυλακών δρομολόγησε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος των δεσμοφυλάκων. Με επιστολή προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης επρόκειτο να ζητηθεί όπως τεθούν υπό διαθεσιμότητα οι τέσσερις σωφρονιστικοί λειτουργοί και να διενεργηθεί πειθαρχική έρευνα που θα καταδείξει και τις όποιες ευθύνες τους. Αυτό, πάντως, που προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι ήταν έμπειροι και πως διόλου τυχαία ήταν η επιλογή τους. Αν και αναμενόταν να ληφθούν πανομοιότυπα μέτρα από την ηγεσία της Αστυνομίας, εντούτοις ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης, Χρίστος Ανδρέου, σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα δεν έγινε αποκαλυπτικός. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΚΥΠΕ, είπε ότι προς το παρόν δεν μπορεί να πει κάτι σχετικά με το κατά πόσο διατάχθηκε έρευνα και κατά μελών της δύναμης.

Άρχισαν έρευνες

Αμέσως μετά τη διαπίστωση ότι ο Θεοφάνους δραπέτευσε άρχισαν έρευνες για εντοπισμό του. Σύμφωνα με επίσημες θέσεις, για τον εντοπισμό του 42χρονου κινητοποιήθηκε μεγάλος αριθμός μελών της Δύναμης, ενώ στις προσπάθειες εντοπισμού του ισοβίτη συμμετέχουν ελικόπτερο, σκύλοι και drones. Εντατικές έρευνες έγινε και στο κελί όπου κρατείτο ο Θεοφάνους και συγκεκριμένα στην Πτέρυγα 1Α των Κεντρικών Φυλακών. Αναζητούνταν στοιχεία ή τεκμήρια που να καταδεικνύουν ότι η απόδραση ήταν προμελετημένη.