Την ανέγερση τοίχου εντός του Παγκύπριου Γυμνασίου στο πλαίσιο των εργασιών που γίνονται για τη δημιουργία του εναλλακτικού προγράμματος για τους μαθητές με ακραία παραβατική συμπεριφορά, κατήγγειλε στο philenews η διευθύντρια του ιστορικού αυτού σχολείου, Μαρία Μορφή. Όπως υπογράμμισε, σήμερα πραγματοποιήθηκε μια αυθόρμητη διαμαρτυρία μαθητών και εκπαιδευτικών, μπροστά στη θέα μιας μπετονιέρας και εργατών στο προαύλιο του σχολείου τους, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση για τις προθέσεις του Υπουργείου. Παράλληλα, επρόκειτο για τον προβληματισμό των μαθητών σε σχέση με την περιθωριοποίηση των παιδιών που θα τοποθετηθούν πίσω από τον τοίχο, αντί σε κάποια άλλη εγκατάσταση.
«Η θέση μας δεν είναι ότι δεν δεχόμαστε τα παιδιά με παραβατική συμπεριφορά, όπως παρουσιάστηκε. Όμως, αφού γίνεται μέσα στο σχολείο μας ήθελα να μας ενημερώσουν. Να μας πουν ποιος είναι ο σχεδιασμός. Ήρθαν πριν λίγο καιρό από το Υπουργείο και μας ανέφεραν ότι μπορεί και να έφερναν το εναλλακτικό πρόγραμμα. Έμειναν ως εκεί», είπε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα χώρο μέσα στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, ο οποίος αξιοποιούνταν ως δύο αίθουσες διδασκαλίας, ενώ το απόγευμα πήγαιναν οι μαθητές του μουσικού σχολείου, που επίσης στεγάζεται στο Παγκύπριο.
«Μας συγκίνησε και μας εξέπληξε η στάση των μαθητών μας. Είχαν έγνοια τα άλλα παιδιά, τα οποία θα βρίσκονται σε εκείνο τον χώρο πίσω από τον τοίχο που θα τα χωρίζει από το υπόλοιπο σχολείο. Μας έλεγαν ότι αυτά τα παιδιά θα ακούνε τις φιλαρμονικές, τις δραστηριότητες αλλά θα είναι εκεί απομονωμένα. Ρωτούσαν ποια θα είναι η ψυχολογία τους;», ανέφερε η κ. Μορφή και πρόσθεσε ότι η πρόταση των μαθητών ήταν να προσφερθεί ένας άλλος χώρος για τους παραβατικούς μαθητές μέσα στην φύση.
Σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν σήμερα στο σχολείο, σημείωσε ότι το πρωί θα είχαν συγκέντρωση για να συγχαρούν τους μαθητές που συμμετείχαν στο άγημα του σχολείου. Αντί αυτού, είπε, βρήκαν τη μπετονιέρα στην αυλή, χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί και η οποία δεν έφυγε πριν την άφιξη των μαθητών. «Θορυβήθηκαν και οι συνάδελφοι και τα παιδιά, όταν πληροφορήθηκαν ότι στο σημείο που εργάζονταν η μπετονιέρα θα γίνονταν τουαλέτες. Δεν είναι για να τσιμεντώσουν το έδαφος, όπως αναφέρθηκε, αλλά για εξωτερικές τουαλέτες. Διερωτώμαι, προχωρούν σε όλα αυτά τα έξοδα μόνο για τρεις μήνες;».
Δεν είναι ότι δεν δεχόμαστε αυτά τα παιδιά, υπογράμμισε η κ. Μορφή, προσθέτοντας πως πρέπει να βρεθεί μια σωστή λύση και αυτό ακριβώς προσπάθησαν να πουν και με τη διαμαρτυρία τους. Είπε, ακόμη, ότι δεν υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση με την Υπουργό και ότι αυτή διευθετήθηκε μετά τη διαμαρτυρία. «Θα παρευρεθούμε με δύο συναδέλφους και αντιπροσωπεία μαθητών μας».
Σε σημείωμα η Διεύθυνση και ο Καθηγητικός Σύλλογος αναφέρουν:
Καταρχάς, το σχολείο δεν ενημερώθηκε γραπτώς ή σε επίσημη συνάντηση για τη φύση και την οργάνωση του εν λόγω πιλοτικού προγράμματος του ΥΠΑΝ.
Το Σχολείο πληροφορήθηκε την πρόθεση του ΥΠΑΝ από τη δήλωση του Υπουργείου στον Τύπο. Η μέχρι τότε πληροφόρηση ήταν ανεπίσημη και περιστασιακή.
Επιπρόσθετα, το σχολείο δεν ήταν ενήμερο για τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σήμερα (κατασκευή εξωτερικής τουαλέτας) στον χώρο μας.
Η διεύθυνση και οι καθηγητές αιφνιδιάστηκαν και θορυβήθηκαν το πρωί από την παρουσία μπετονιέρας και εργατών μέσα στη γεμάτη μαθητές αυλή του σχολείου.
Η πρόθεση του ΥΠΑΝ να στεγάσει σε δύο αίθουσες που ανήκουν στο Παγκύπριον Γυμνάσιον το εν λόγω πρόγραμμα αποσπά ζωτικό χώρο από το σχολείο που φέτος αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης.
Αφαιρείται από το σχολείο, στο οποίο λειτουργεί Γυμνάσιο, Λύκειο, Μουσικό Σχολείο και Ολοήμερο μέχρι τις 6:00 μ.μ., ένας οργανικός χώρος που απομονώνεται και αποκλείεται από το υπόλοιπο σχολείο με ψηλό τοίχο.
Η λειτουργία ενός τέτοιου προγράμματος πίσω από τοίχους σε χώρο περιορισμένο χωρίς αυλή, μέσα σε ένα σχολείο που λειτουργεί κανονικά και παράλληλα, δεν συντελεί στη διαπαιδαγώγηση και δημιουργεί εύλογες απορίες και διαμαρτυρία στους μαθητές μας.