«Ξεχωριστό σχολείο εντός του χώρου του Παγκύπριου Γυμνασίου» θα αποτελεί το πρόγραμμα για τους μαθητές με ακραία παραβατική συμπεριφορά, διευκρίνισε η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, μετά από αντιδράσεις των μαθητών που αντίκρισαν σήμερα το πρωί μπουλντόζες στο προαύλιο. Όπως υπογραμμίζει η Υπουργός, θα λειτουργεί με ξεχωριστή διευθύντρια σε γειτνιάζοντα χώρο. Τα παιδιά, ο αριθμός των οποίων δεν ξεπερνά τα πέντε, θα εντάσσονται στο πρόγραμμα για τρεις μήνες, θα λαμβάνουν στήριξη και έπειτα θα επιστρέφουν στις σχολικές τους μονάδες.
Συγκεκριμένα η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι θα είναι διαφορετική και η διεύθυνση του εναλλακτικού σχολείου. «Ούτε θα μοιράζονται τον ίδιο χώρο. Θα έχουν ξεχωριστό χώρο για το διάλειμμά τους, με ξεχωριστή είσοδο. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την αντίδραση των μαθητών, ιδίως προτού να ενημερωθούν. Είδαν μια μπετονιέρα και βγαίνουν στους δρόμους; Μεταφέρουμε τα σωστά μηνύματα; Αυτό είναι το συμπεριληπτικό σχολείο; Έπρεπε πρώτα να ενημερωθούν και μετά, αν ήθελαν, να αντιδράσουν».
Τα παιδιά στο εναλλακτικό πρόγραμμα, είπε, θα κάνουν μαθήματα και θα λαμβάνουν στήριξη από ψυχολόγους.
Σε σχέση με τα έργα, ισχυρίστηκε ότι η διεύθυνση του σχολείου ήταν ενήμερη ότι θα γίνει το έργο και ότι είχαν και συνάντηση μαζί τους. «Ήμασταν στο στάδιο προετοιμασίας, δεν μπορούσαμε να κάνουμε νωρίτερα ενημέρωση για το εναλλακτικό σχολείο. Ακόμη δεν το πήγαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, θέλαμε να είμαστε σίγουροι για κάποια πράγματα», είπε και πρόσθεσε ότι τα έργα θα γίνονταν.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Γιώργος Κουτσίδης, ανέφερε στο philenews ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, στην οποία θα εκπροσωπείται και το σχολείο.
«Ίσως έχουν σχηματίσει λανθασμένη άποψη. Μιλάμε για πολύ μικρό αριθμό μαθητών, για τέσσερα με πέντε παιδιά. Θα είναι ένα ξεχωριστό τμήμα, με ξεχωριστά διαλείμματα και ξεχωριστό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει διδασκαλία τις πρώτες περιόδους και έπειτα στήριξη από λειτουργούς σε ατομικό επίπεδο. Δεν χρειάζεται ανησυχία από τους μαθητές του Παγκύπριου Γυμνάσιου, οι οποίοι είδαν μια μπουλντόζα σήμερα και αναστατώθηκαν».
Το θέμα, είπε, το χειρίζεται το Υπουργείο. «Είναι ξεχωριστή δομή και δεν θα επηρεάζει ποσώς τη λειτουργία τους Παγκυπρίου. Μιλάμε για μαθητές στο τέλος της ημέρας, όχι για εγκληματίες. Είναι παιδιά που χρειάζονται κάποια στήριξη και βοήθεια».
Πρόκειται, υπογράμμισε ο κ. Κουτσίδης για ένα παρεμβατικό πρόγραμμα που θα διαρκέσει μόνο για τρεις μήνες. «Στο τέλος του πρώτου τετραμήνου θα επιστρέψουν πίσω στις σχολικές τους μονάδες». Μας ανέφερε, ακόμη, ότι επιλέχθηκε το Παγκύπριο Γυμνάσιο λόγω του χώρου. «Είναι σε κεντρικό σημείο, με εύκολη πρόσβαση για ψυχολόγους και άλλους λειτουργούς».
Όσον αφορά στο ίδιο το κτήριο του Παγκυπρίου Γυμνασίου, μας ανέφερε ότι δεν θα γίνουν παρεμβάσεις. Το εναλλακτικό σχολείο θα λειτουργεί σε κτήριο που υπάρχει ήδη, αφού πρόσφατα είχαν γίνει και οι αναπαλαιώσεις στη σχολική μονάδα και ότι η μπουλντόζα πήγε ώστε να βάλει μπετόν στο έδαφος, για να μην είναι χώμα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, σημείωσε ότι αυτό το εναλλακτικό πρόγραμμα έπρεπε να γίνει εκτός σχολείου. Είπε, επιπλέον, ότι δεν αρκεί μονό ένα τέτοιο σχολείο. «Έπρεπε να υπάρχει και άλλο πρόγραμμα για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου». Τους προβληματισμούς μας, σημείωσε, τους είπαν και στην Υπουργό Παιδείας.
«Δεν έπρεπε να είναι σε κανένα σχολείο και ιδιαίτερα στο Παγκύπριο Γυμνάσιο που είναι στο άκρο της Λευκωσίας, το πιο αποκεντρωμένο σχολείο».
Εξέφρασε, μάλιστα και τον προβληματισμό, τι θα γίνεται μια μέρα όπως η 28η Οκτωβρίου, όπου οι μεν θα κάνουν γιορτή και οι δε θα ακούνε τα τύμπανα των άλλων παιδιών. «Τι ψυχολογία θα έχουν; Το θέμα δεν ήταν να τους ρίξουμε στον Καιάδα. Το ζήτημα ήταν να απομακρυνθούν από το σχολείο τους, να στηριχθούν και στη συνέχεια να επανενταχθούν».