Λειτουργοί του δημοσίου συμμετέχουν σε καθοριστικές αποφάσεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλά δεν υπάρχει μηχανισμός για να ελεγχθούν άμεσα για αθέμιτο πλουτισμό.

Το ζήτημα αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής  Θεσμών. Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι παραμένει εμπόδιο μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που είχε ληφθεί τον Μάρτιο του 2017, ωστόσο, ακόμη δεν βρέθηκε η χρυσή τομή ώστε να υποβάλλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων δημόσιοι υπάλληλοι.

Από τα διαμειφθέντα στη συνεδρίαση προκύπτει ότι θα αναληφθεί πρωτοβουλία για ετοιμασία πρότασης Νόμου προκειμένου να τροποποιηθεί το επίμαχο άρθρο του Συντάγματος που στέκεται τροχοπέδη στο όλο θέμα.

Σχετική εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, που όπως φάνηκε κερδίζει έδαφος. Είναι ενδεικτικό ότι η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ελένη Κουζούπη, δεν εξέφρασε κάποια ένσταση. Η τελευταία όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί αναφέρθηκε στο δεδικασμένο και στο θέμα αντισυνταγματικότητας, χωρίς ωστόσο να εκφράσει αρνητική θέση για το ενδεχόμενο πρότασης Νόμου.

Το  θέμα συνταγματικότητας έχει να κάνει με το άρθρο 66 του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου που προβλέπει υποβολή Πόθεν Έσχες από τους δημοσίους υπαλλήλους. Το άρθρο 15 του Συντάγματος την ίδια στιγμή, όμως, προστατεύει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και κατ΄ επέκταση προκαλείται «εμπλοκή» στο ζήτημα.

Το ιστορικό της όλης υπόθεσης και των προσπαθειών για ρύθμιση του ζητήματος αποδίδεται μέσα από τα όσα ανέφερε εκπρόσωπος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού. Η ανώτερη λειτουργός του Τμήματος, Μαρία Κλεάνθους, αναφέρθηκε σε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 16/3/2017, κατόπιν αναφορά που είχε κάνει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Εξήγησε πως «οι προτάσεις Νόμου είχαν γίνει ακριβώς με αυτό το περιεχόμενο, να ρυθμίζουν, δηλαδή, την υποχρέωση δήλωσης περιουσιακών στοιχείων απ΄ όλους τους κρατικούς υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς, μέλη του στρατού, της Αστυνομίας και τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου κλίμακας Α13 και πάνω, ώστε να υποβάλλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων».

Πρόσθεσε ότι «αυτές οι προτάσεις τροποποιούσαν τους οικείους Νόμους, δηλαδή τον Περί Δημόσιας Υπηρεσίας, τον περί Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμο και τους Νόμους που ισχύουν για άλλες υπηρεσίες και κρίθηκε ότι αυτή η ρύθμιση συγκρούεται με το άρθρο 15 του Συντάγματος σε σχέση με την προστασία της ιδιωτικής ζωής των υπαλλήλων. Δεν προβλεπόταν για τους υπαλλήλους η δημοσιοποίηση».