Στο Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος (ΤΚΕ) του Αρχηγείου Αστυνομίας έχει προωθηθεί η καταγγελία για απάτη που υπέβαλαν ισραηλινοί επενδυτές σε βάρος Ελληνοκύπριου επιχειρηματία.

Όπως είχαμε γράψει το περασμένο Σάββατο, τα κατ΄ ισχυρισμόν αδικήματα καταγγέλθηκαν στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λάρνακας στις αρχές Σεπτεμβρίου από Ισραηλινό δικηγόρο, ο οποίος ήρθε στο νησί μας γι΄ αυτό το σκοπό. Ο νομικός εκπροσωπούσε την ομάδα επενδυτών από τη γειτονική χώρα.

Χθες αρμόδιος αξιωματικός της Αστυνομίας, μας ενημέρωσε πως πλέον η καταγγελία μαζί με το μαρτυρικό υλικό έχει διαβιβαστεί στο ΤΚΕ. Δίνοντας εξήγηση γι΄ αυτή την εξέλιξη, επικαλέστηκε τη φύση της υπόθεσης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εμπλακούν διάφορες υπηρεσίες/τμήματα της Αστυνομίας.

Να σημειωθεί ότι υπό το ΤΚΕ λειτουργούν το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, αλλά και η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που έχουν εξειδίκευση σε διερεύνηση ποινικών υποθέσεων σύνθετης μορφής. Όπως μας αναφέρθηκε αρμοδίως, «μέχρι στιγμής έχει γίνει κατάθεση από τους παραπονούμενους, που συνοδεύεται από όγκο μαρτυρικού υλικού, το οποίο τυγχάνει εξέτασης και μελέτης για να καθοριστούν τα επόμενα βήμα».

Ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται και στον κλάδο των ακινήτων, καταγγέλθηκε πως απέσπασε €3 εκατ. από Ισραηλινούς, με ψευδείς παραστάσεις. Τα χρήματα προορίζονταν για αγορά τεμαχίου, στο οποίο θα γινόταν ανάπτυξη. Όμως, όπως υποστηρίζουν οι καταγγέλλοντες, το ακίνητο ουδέποτε αγοράστηκε, ενώ ο επιχειρηματίας διέθεσε αυτά τα χρήματα για άλλα έργα.

Οι επενδυτές είχαν συμφωνήσει με τον επιχειρηματία ότι τα χρήματα για την επένδυση στη Λάρνακα, θα κατατίθονταν αρχικά σε λογαριασμό μεσεγγύησης στο Ισραήλ. Όταν νομικός των επενδυτών λάμβανε από τον Ελληνοκύπριο επιχειρηματία απαραίτητα βεβαιωτικά έγγραφα από το Κτηματολόγιο Λάρνακας, τότε αποδέσμευε τα ποσά και του τα απέστελλε υπό τη μορφή εμβάσματος.

Οι παραπονούμενοι κατήγγειλαν ότι τα έγγραφα που απέστελλε ήταν προϊόν πλαστογραφίας. Ανάμεσα σ΄ άλλα, πρόβαλαν τον ισχυρισμό ότι ο Ελληνοκύπριος σε κάποιες περιπτώσεις κατέθεσε αγοραπωλητήριο έγγραφο στο κτηματολόγιο για να λάβει σχετική απόδειξη και πως στη συνέχεια εφόσον την παρουσίασε σε εκπρόσωπο των επενδυτών για να λάβει χρήματα, έκανε ακυρωτική πράξη.

Ζήτησε, δηλαδή, από το Κτηματολόγιο να διαγραφεί το αγοραπωλητήριο έγγραφο από τα Κτηματικά Μητρώα. Επιπλέον, οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν πως σε αριθμό περιπτώσεων έκανε παραποίηση εγγράφων για φορολογικούς και άλλους λόγους. Εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις. Τα υπό διερεύνηση αδικήματα είναι αυτά της πλαστογραφίας, της κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.