Μια ανάσα πριν την έναρξη της φετινής περιόδου της γρίπης και των λοιπών εποχιακών λοιμώξεων και οι Αρχές προετοιμάζονται για τον χειμώνα.
Την Τετάρτη συνεδριάζει η αρμόδια εθνική επιτροπή η οποία θα καταρτίσει το τελικό πρόγραμμα εμβολιασμών για φέτος το οποίο βεβαίως δεν θα περιλαμβάνει μόνο τα εμβόλια για την γρίπη αλλά και για τον κορωνοϊό και τον πνευμονιόκοκκο.
Προγραμματισμός, όπως πληροφορούμαστε έχει γίνει φέτος και για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, γνωστό ως RSV, ο οποίος τα τελευταία χρόνια προκάλεσε αρκετά προβλήματα, κυρίως στον παιδικό πληθυσμό.
Ποια είναι όμως η γρίπη που περιμένουμε φέτος; «Όπως κάθε χρόνο, αναμένουμε εμβόλια τα οποία καλύπτουν τα κυρίαρχα στελέχη της γρίπης Α και Β», ανέφερε στον «Φ» ο επιστημονικός συντονιστής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ελέγχου Λοιμώξεων Κωνσταντίνος Τσιούτης, εξηγώντας ότι «οι υγειονομικές αρχές διεθνώς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάθε χρόνο συνιστούν εμβόλια προσαρμοσμένα στα πιθανά, αυτά που προβλέπεται δηλαδή ότι θα υπερισχύσουν, στελέχη».
Ο εμβολιασμός, «είναι ο καλύτερος τρόπος για πρόληψη των συμπτωμάτων της γρίπης, κυρίως για τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σίγουρα, αν και πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού της γρίπης ακόμα και σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, τα συμπτώματα, η εμπειρία δεκαετιών μας δείχνει, ότι είναι αρκετά πιο ήπια και σίγουρα διαχειρίσιμα. Παράλληλα, ο εμβολιασμός προτείνεται σε άτομα τα οποία φροντίζουν ανθρώπους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και φυσικά στους επαγγελματίες υγείας».
Στην Κύπρο, αναμένεται ότι θα φθάσουν στις 30 Σεπτεμβρίου 90.000 εμβόλια κατά της γρίπης ενώ μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα φθάσουν άλλες 55.000 εμβόλια.
Όπως ανέφερε στον «Φ» η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Χριστίνα Γιαννάκη, και φέτος θα λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα στα οποία θα χορηγούνται ταυτόχρονα, στους δικαιούχους, τα εμβόλια κατά της γρίπης και του κορωνοϊού.
Οι πολίτες που είναι δικαιούχοι αλλά δεν επιθυμούν να λάβουν το εμβόλιο του κορωνοϊού, πρόσθεσε η κ. Γιαννάκη, θα απευθύνονται στον προσωπικό τους γιατρό για να τους χορηγήσει εκείνος το εμβόλιο κατά της γρίπης.
Οι εμβολιασμοί κατά του πνευμονιόκοκκου, επίσης διενεργούνται κάθε χρόνο, σε άτομα συγκεκριμένων κατηγοριών ενώ «έχουμε κάνει την προετοιμασία μας και για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, γνωστό ως RSV ο οποίος προκαλεί λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε βρέφη, άτομα άνω των 65 ετών και ανοσοκατασταλμένα άτομα».
Στην περίπτωση αυτή, «στα βρέφη μέχρι έξι μηνών συστήνεται διαχείριση με μονικλωνικό αντίσωμα μακράς διαρκείας και προτείνεται και εμβόλιο για ενήλικες άνω των 60 ετών και σε εγκύους για πρόληψη στα βρέφη τους». Στην πρώτη περίπτωση, «επιτυγχάνεται μείωση στις εισαγωγές για νοσηλεία μέχρι και κατά 65% ενώ στη δεύτερη, για τους ενήλικες έχουμε αποτελεσματικότητα πάνω από 78% και 69% για τα βρέφη».
Τέλος, «για την ευλογία των πιθήκων, παρόλο που δεν έχουμε περιστατικά, κάναμε και πάλι την προετοιμασία μας και έχουμε αποθέματα των κατάλληλων εμβολίων». Ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας θα ανακοινωθεί σε δημοσιογραφική διάσκεψη που θα δοθεί πολύ σύντομα.