Πυρετώδεις είναι οι εργασίες στο ΤΕΠΑΚ, αλλά και στον Δήμο Λάρνακας προκειμένου μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός να κλείσουν οι εκκρεμότητες για τη δημιουργία της Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης και να απομείνει η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Πλέον, είναι και επίσημο πως η σχολή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου θα δημιουργηθεί σε τουρκοκυπριακό τεμάχιο στο Μακένζι (πλησίον του παλαιού αεροδρομίου) στον χώρο όπου επρόκειτο να ανεγερθούν τα κτήρια του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI).
Ο δήμαρχος Λάρνακας, ανέφερε στον «Φ» πως την Πέμπτη υπογράφηκε νέα σύμβαση με τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, που δίδει το δικαίωμα στον Δήμο να δημιουργήσει τη σχολή στο Μακένζι. «Εμείς κάναμε πολλή δουλειά και η διαδικασία ωρίμανσης του έργου για τις κτηριακές εγκαταστάσεις είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Σε ένα με δύο μήνες θα μπορούμε να ετοιμάσουμε έγγραφα προσφορών για εργολάβο», σημείωσε ο κ. Βύρας.
Το ΤΕΠΑΚ, εξάλλου, θα παραδώσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στην Κυβέρνηση τα επιπρόσθετα στοιχεία που ζητήθηκαν. Ο πρύτανης, Παναγιώτης Ζαφείρης, ανέφερε στην εφημερίδα μας πως, ανάμεσα σε άλλα, «πρόκειται για επιπρόσθετα στοιχεία για τη μελέτη βιωσιμότητας που είχαμε υποβάλει, για τη δυνατότητα προσέλκυσης φοιτητών στα προγράμματα σπουδών και το κτηριακό». Με την κατάθεση αυτών των στοιχείων κλείνει, όπως είπε, ο κύκλος όσων είχε να κάνει, σε αυτό το στάδιο, το ΤΕΠΑΚ και πλέον «θα απομένει η πολιτική απόφαση».
Το οικονομικό κόστος για την ίδρυση της σχολής δεν παρεκκλίνει, σύμφωνα με τον κ. Βύρα, από την αρχική πρόταση της Λάρνακας που κατατέθηκε ενώπιον του Προέδρου Χριστοδουλίδη τον Μάιο του 2023. Στην πρόταση το κόστος για τον σχεδιασμό, την κατασκευή των κτηριακών εγκαταστάσεων και τον εξοπλισμό εκτιμήθηκε στα €16 εκατ., ενώ υπολογίστηκε πως θ’ απαιτούνται και περίπου €4 εκατ. τον χρόνο για λειτουργικά έξοδα.
Η επιθυμία της Λάρνακας είναι η επίσημη απόφαση της Κυβέρνησης να ληφθεί πριν το τέλος του χρόνου, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες και οι πρώτοι φοιτητές να αρχίσουν μαθήματα το 2027. Ο Δήμος Λάρνακας έχει σχέδιο Β’ σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν τα κτήρια της σχολής μέχρι εκείνη την περίοδο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ο Πολυδύναμος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας (πρώην κοινοτικό). Επιπρόσθετα, έχουν εντοπιστεί χώροι, που ανήκουν στον Δήμο και για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, τις οποίες ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει η Μητρόπολη Κιτίου.
«Πλέον αναμένουμε την οριστική υλοποίηση της εξαγγελίας του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όποτε μιλούμε μαζί του επιβεβαιώνει τη βούλησή του, αλλά πρέπει να το δούμε και στην πράξη. Θα είναι μεγάλο πλήγμα για τη Λάρνακα εάν δεν υλοποιηθεί αυτή η απόφασή. Είναι σημαντικό όμως για όλη την Κύπρο. Αντιλαμβάνεστε όταν ολόκληρη ΕΕ έχει Επίτροπο γι’ αυτά τα θέματα, που είναι Κύπριος, νομίζω πως δεν μας τιμά να μην έχουμε αντίστοιχη σχολή», υπέδειξε ο δήμαρχος Λάρνακας.