Κάθε άλλο παρά προβλέψιμη χαρακτηρίζεται η διαδικασία ποινικής δίωξης της 49χρονης από τη Γερμανία για την υπόθεση του σφετερισμού γης στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας.
Αυτό φάνηκε από τη σημερινή πρώτη εμφάνιση της κατηγορούμενης ενώπιον Κακουργιοδικείου. Ο δικηγόρος της, Σωτήρης Αργυρού, ζητώντας αναβολή της διαδικασίας, ενημέρωσε το τριμελές δικαστικό σώμα ότι θα εγείρει προδικαστική ένσταση.
Όταν κλήθηκε από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Νικόλα Γεωργιάδη να διευκρινίσει τους λόγους, είπε ότι η ένσταση θα αφορά θέματα «δίκαιης δίκης». Σε κατοπινό σημείο είπε πως «τίθενται και θέματα, τα οποία ίσως να άπτονται της υπεράσπισης -εξ υπαρχής- της κατηγορούμενης» και ίσως να μπορεί να εκληφθούν και ως ζητήματα «μεροληψίας δικαστηρίου» (σ.σ. αναφερόταν στο Επαρχιακό Δικαστήριο).
Ο πρόεδρος της έδρας προέτρεψε τον συνήγορο υπεράσπισης να εξετάσει τη νομολογία και να βεβαιωθεί κατά πόσον το ζήτημα που θα εγείρει για δίκαιη δίκη και μεροληψία, μπορεί να τεθεί στην αρχή της διαδικασίας.
«Τα θέματα που ενδεχομένως να θέλετε να εγείρετε, ίσως πρέπει να είναι ζητήματα για τα οποία πρέπει να υπάρχει υπόβαθρο γεγονότων. Οπόταν δέστε τη νομολογία» του είπε μεταξύ άλλων.
Το μόνο βέβαιο είναι πως το ακριβές περιεχόμενο της ένστασης θα γίνει γνωστό στην επόμενη δικάσιμο που ορίστηκε για τις 2 Οκτωβρίου. Ο Σωτήρης Αργυρού ζήτησε αναβολή, επικαλούμενος την διαφοροποίηση του κατηγορητηρίου από την κατηγορούσα Αρχή, αλλά και ένα μεγάλο φάκελο (box file) με καταθέσεις και τεκμήρια, που του παραδόθηκε μόλις χθες και θα χρειαστεί να μελετήσει. Ζήτησε αναβολή για μια εβδομάδα.
Αίτημα που έγινε αποδεκτό από το Δικαστήριο, το οποίο, όμως, λόγω προγράμματος όρισε την επόμενη δικάσιμο για τις αρχές του ερχόμενου μήνα. Μέχρι τότε η κατηγορούμενη θα τελεί υπό κράτηση. Πάντως, ο κ. Αργυρού ξεκαθάρισε ότι η πελάτιδά του θα απαντήσει μη ενοχή στις κατηγορίες.
Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Χρίστια Κυθραιώτου, αναφερόμενη στις αλλαγές σε σχέση με το κατηγορητήριο που είχε επιδοθεί στη διαδικασία παραπομπής, τόνισε πως αυτές δεν επηρεάζουν τα ουσιώδη αδικήματα.
Έδωσε ως παράδειγμα μια περίπτωση ενός τεμαχίου που αφορά την υπόθεση, λέγοντας ότι οι συνιδιοκτήτες συνενώθηκαν σε μια κατηγορία. Επιπλέον, προστέθηκαν 2-3 κατηγορίες.
Από τα διαμειφθέντα προκύπτει ότι αφαιρέθηκε η κατηγορία της συνωμοσίας που αντιμετώπιζε η κατηγορούμενη.
Να σημειωθεί ότι με βάση τη μαρτυρία που συνέλεξε η Αστυνομία, η Γερμανίδα επωφελήθηκε με το ποσό των €169.150, που προήλθε από πώληση πέντε μονάδων στο κτηριακό συγκρότημα «Olive Tree» που ανεγέρθη στον Άγιο Αμβρόσιο από την εταιρεία του Τουρκοκύπριου επιχειρηματία Ali Kayim.
Σύμφωνα πάντα με το ανακριτικό έργο, η 49χρονη πώλησε τις πέντε αυτές μονάδες σε ισάριθμους Γερμανούς υπηκόους. Σύμφωνα πάντα με το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας, όπως αυτό παρουσιάστηκε σε προηγούμενη δικαστική διαδικασία, οι ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου έχουν εντοπίσει και τους πέντε Γερμανούς υπηκόους, στους οποίους πωλήθηκε η ακίνητη περιουσία.
Η ίδια η Γερμανίδα μεσίτρια παραδέχθηκε ότι της καταβλήθηκε αυτό το ποσό, αλλά προερχόταν από τη διαφημιστική προώθηση που έκανε για το έργο «Olive Tree» και όχι από πώληση τουριστικών μονάδων.
Το αρχικό κατηγορητήριο σε βάρος της 49χρονης περιλάμβανε 56 κατηγορίες, ενώ η βαρύτερη ποινή που επισύρεται σε περίπτωση καταδίκης της είναι η 7ετής φυλάκιση. Από τα 56 αδικήματα, τα 22 αφορούν ισάριθμα πρόσωπα Ελληνοκυπριακής καταγωγής, στα οποία ανήκει η γη όπου έγινε η παράνομη ανάπτυξη και επηρεάζονται άμεσα από την εν λόγω υπόθεση.