Περισσότεροι από 1.361 ανήλικοι βρίσκονται σήμερα υπό την κηδεμονία του κράτους, πολλοί από τους οποίους είναι σε δομές, προγράμματα και ανάδοχες οικογένειες. Συγκεκριμένα, 237 ανήλικοι είναι σε αναδοχή οικογένεια, 32 σε ημιανεξάρτητη διαβίωση, 92 σε στέγες και πέρα από 1.000 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Τα εν λόγω στοιχεία αναφέρθηκαν στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής στη διάρκεια συζήτησης για τις παιδικές στέγες, τα προβλήματα της λειτουργίας τους και την πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων.
Από την πλευρά της Βουλής, ζητήθηκε από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοια, όπως μεταβούν για επιτόπιο έλεγχο στις δομές. Εκφράστηκαν, δε, ανησυχίες για τον τρόπο λειτουργίας αυτών των δομών, με πρώτη έγνοια αν τα παιδιά προστατεύονται από τρίτους, που θέλουν να τα εκμεταλλευτούν, δηλαδή για trafficking.
Αφορμή της εγγραφής του θέματος, όπως υπογραμμίστηκε, ήταν η υπόθεση ληστείας 64χρονου από ανήλικες που βρίσκονταν υπό την κηδεμονία του κράτους και εν τέλει εξετάζεται και υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης. Επιπλέον, ήταν και το χάος που προκλήθηκε στη στέγη ηλικιωμένων στη Λάρνακα όπου διέμεναν 20 ασυνόδευτοι μετανάστες.
Η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, μίλησε για ευαίσθητες και ευάλωτες καταστάσεις. Για παιδιά και έφηβους που αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο. «Για να φτάσουν σε στέγες, οι οποίες είναι το ύστατο μέτρο, σημαίνει ότι έχουν βιώσει παραμέληση, εγκατάλειψη, κακοποίηση».Η παραμονή τους σε στέγες, σημειώνει η Υφυπουργός, δεν ξεκινάει από τη βρεφική ηλικία, ούτε σημαίνει ότι συνεχίζεται σταθερά μέχρι την ενηλικίωσή τους.
Τα περισσότερα παιδία υπό την κηδεμονία του κράτους, σημείωσε, είναι τοποθετημένα σε ανάδοχες οικογένειες. «Υπάρχει πρόγραμμα που τα προετοιμάζει για την ενηλικίωση και φροντίζει για τη στήριξη τους μέχρι τα 21 τους χρόνια».
Επιπλέον, αναφέρθηκε για την πιλοτική λειτουργία κέντρου ημέρας, το οποίο συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας. Όπως είπε, είναι πολυθεματικό και στελεχώνεται από ψυχολόγους εκπαιδευτές, γυμναστές και άλλους ειδικούς. Στον κύκλο αυτό εξυπηρετήθηκαν συνολικά 20 παιδιά συνολικά, ενώ έχει δυναμική 9 παιδιών τη φορά.