Την ώρα που το κράτος απαιτεί από παραθαλάσσιες ιδιωτικές επιχειρήσεις να διαχειρίζονται τα αστικά τους λύματα κατά τρόπο που να μην διοχετεύονται στη θάλασσα, η καθ’ ύλην αρμόδια αρχή για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, δεν λαμβάνει κανένα μέτρο διαχείρισης των λυμάτων εντός του αλιευτικού καταφυγίου της κοινότητας Κάτω Πύργου Τηλλυρίας.
Δεν πρόκειται για αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά για ευρήματα μιας άλλης συναρμόδιας υπηρεσίας, αυτής του Τμήματος Περιβάλλοντος, μετά από επιτόπια επίσκεψη λειτουργών του στις 25 Ιουνίου 2024 για διερεύνηση του τρόπου διαχείρισης των αστικών λυμάτων που προκύπτουν από τις ξενοδοχειακές μονάδες, τα εστιατόρια, το σχολείο και το αλιευτικό καταφύγιο που χωροθετούνται στο παραλιακό μέτωπο της κοινότητας.
Κατά τη διερεύνηση λήφθηκαν τρία δείγματα θαλασσινού νερού, εκ των οποίων το ένα μέσα από τη λεκάνη του αλιευτικού καταφυγίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων διαφαίνεται μια μικρή επιβάρυνση του νερού εντός του αλιευτικού καταφυγίου με μικροβιολογικό φορτίο, χλωροφύλλη Α και οργανική ύλη (COD), η οποία μπορεί να δικαιολογηθεί από το είδος της χρήσης του χώρου. Η αυξημένη οργανική ύλη ενδεχομένως να προέρχεται από λάδια, πετρελαιοειδή, λύματα, ενώ η αυξημένη χλωροφύλλη Α είναι δείκτης ευτροφισμού. Στα σημεία που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και μπροστά από το Κέντρο Υγείας Πύργου Τηλλυρίας φαίνεται μια ελαφρώς αυξημένη τιμή της οργανικής ύλης στο νερό.
Κατά την επιτόπια επίσκεψη ελέγχθηκε το αλιευτικό καταφύγιο, στο οποίο εντοπίστηκαν δύο υπόγειες δεξαμενές λυμάτων χωρητικότητας 10 κ.μ. η κάθε μια, σύμφωνα με πληροφόρηση από υπάλληλο του κοινοτικού συμβουλίου Κάτω Πύργου. Οι δύο αυτές δεξαμενές αποτελούν μέρος του παλαιού βιολογικού σταθμού, ο οποίος κατασκευάστηκε από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών πριν από αρκετά χρόνια, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ. Επιπλέον, εντός του χώρου του αλιευτικού καταφυγίου κατασκευάστηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων κτίριο για τη Λιμενική Αστυνομία, το οποίο σχεδιάστηκε να απορρίπτει τα αστικά λύματα εντός των δύο υπόγειων δεξαμενών.
Κατά την ημέρα της επίσκεψης των λειτουργών του Τμήματος Περιβάλλοντος, ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Νίκος Κλεάνθους, ανέφερε ότι κατά τα τελευταία επτά χρόνια που είναι κοινοτάρχης, οι εν λόγω δεξαμενές δεν έχουν αδειάσει ποτέ. Λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες αυτές, δημιουργείται βάσιμη υποψία ότι υπάρχει διαρροή αστικών λυμάτων από τις δεξαμενές αυτές, τα οποία καταλήγουν εντός της λεκάνης του αλιευτικού καταφυγίου. Επιπρόσθετα, ο κοινοτάρχης τόνισε την αναγκαιότητα της κατασκευής του αποχετευτικού συστήματος, καθώς το κόστος της συλλογής και μεταφοράς των υγρών αποβλήτων (αστικών λυμάτων) από τα τουριστικά καταλύματα προς την αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης αστικών λυμάτων στην Πάφο είναι τεράστιο (κυμαίνεται γύρω στα 400 ευρώ για 16 κ.μ.) και οι φορείς εκμετάλλευσης δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.
Καταγράφονται περιστατικά με εξανθήματα σε παιδιά
Πέραν των πιο πάνω, έχει διαπιστωθεί ότι και τα αστικά λύματα του Γυμνασίου-Λυκείου Κάτω Πύργου καταλήγουν σε «στεγανό» λάκκο χωρητικότητας περίπου 20 κ.μ. ο οποίος αδειάζει περίπου μία φορά το χρόνο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί βάσιμη υποψία ότι υπάρχει διαρροή αστικών λυμάτων προς τη θάλασσα και από εκεί. Τα ίδια ισχύουν και για λύματα του Κέντρου Υγείας Πύργου Τηλλυρίας, τα οποία καταλήγουν σε δύο απορροφητικούς λάκκους που βρίσκονται στο πίσω μέρος του κτιρίου και οι οποίοι δεν έχουν αδειάσει ποτέ.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα, μέσα σε μια εβδομάδα, καταγράφηκαν έξι περιστατικά εκδήλωσης εξανθημάτων σε παιδιά μετά από θαλάσσιο μπάνιο στην περιοχή των ξενοδοχείων, χωρίς να επιβεβαιώνεται αλλά ούτε και να αποκλείεται η πιθανότητα αυτό να οφείλεται στη διαρροή αστικών λυμάτων στη θάλασσα.
Λύματα υποστατικών καταλήγουν σε περιοχή λουόμενων
Στο πλαίσιο της διερεύνησης σχετικών καταγγελιών που υποβλήθηκαν στο Τμήμα Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκαν επιπρόσθετες επιτόπιες επισκέψεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια που γειτνιάζουν με το σημείο όπου παρατηρήθηκε ανάπτυξη πρασινάδας στο θαλάσσιο μέτωπο, για να διαπιστωθεί ο τρόπος διαχείρισης των υγρών αποβλήτων (αστικά λύματα) που προκύπτουν από τις δραστηριότητες τους. Ζητήθηκε από τους φορείς εκμετάλλευσης των ξενοδοχείων και εστιατορίων της περιοχής όπως παρουσιάσουν τα σχετικά αποδεικτικά για τη συλλογή των αστικών λυμάτων από τους αδειούχους συλλέχτες/διαχειριστές αυτών των αποβλήτων. Τα περισσότερα δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσουν αποδεικτικά παράδοσης των αστικών λυμάτων σε αδειοδοτημένο συλλέκτη μεταφορέα. Υποστατικά που διαθέτουν απορροφητικούς λάκκους, οι οποίοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την παραλία.