Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η Υπουργός Γεωργίας θα προχωρήσει στον διορισμό του τελευταίου διοικητικού συμβουλίου του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών (ΣΕΚΠ) μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για περαιτέρω παράταση της λειτουργίας του για ακόμα ένα έτος, μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2025.
Λίγο προτού πάρει την τελική απόφασή της, η υπουργός Μαρία Παναγιώτου πρέπει να διαχειριστεί καταγγελία που έχει ενώπιον της για σύγκρουση συμφέροντος για ένα από τα μέλη που επαναδιορίζεται στο διοικητικό συμβούλιο του ημικρατικού οργανισμού ανελλιπώς από το 2000. Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, δεν είναι η μοναδική καταγγελία που έχει ενώπιον του το Υπουργείο Γεωργίας.
Υπάρχουν αντιδράσεις και από πολλούς άλλους. Με βάση τις ενδείξεις δεν αναμένεται να διοριστεί το συγκεκριμένο πρόσωπο που καταγγέλλεται, ενώ οι αλλαγές στις οποίες θα προβεί το Υπουργείο και τα κριτήρια διορισμού θα επηρεάσουν και άλλα υφιστάμενα μέλη που διορίζονται μετά από προτάσεις των αγροτικών οργανώσεων.
Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, ο οποίος διορίζεται από τον Υπουργό, και 11 άλλα μέλη, τα οποία διορίζονται επίσης από τον Υπουργό. Ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών και δύο δημόσιοι υπάλληλοι, διοριζόμενοι ονομαστικώς ή ως εκ της θέσης τους (ex officio), ο ένας ως εκπρόσωπος του Υπουργού και ο άλλος ως εκπρόσωπος του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Τα υπόλοιπα οκτώ μέλη εκπροσωπούν, ανά δύο τις αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, Αγροτική και Παναγροτικός.
Η ένσταση αφορά τον επαναδιορισμό ενός από τα μέλη που είθισται να προτείνεται από τις αγροτικές οργανώσεις.
Στην καταγγελία γίνεται λόγος για διορισμό συγκεκριμένου ατόμου εκπροσώπου αγροτικής οργάνωσης ο οποίος διορίζεται -σύμφωνα με την καταγγελία- παράνομα από το 2000 στο ΣΕΚΠ, χωρίς να υπάρχει συμμόρφωση με θεμελιώδεις αρχές που διέπουν νομοθεσίες, κώδικα δεοντολογίας και το δημόσιο συμφέρον.
Σύμφωνα με την καταγγελία, δυνάμει του νόμου περί Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημόσιου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) η θητεία των διοικητικών συμβουλίων με βάση τους καθορισμένους νόμους δε θα υπερβαίνει τους 60 μήνες.
Περαιτέρω, στην καταγγελία γίνεται λόγος για παράνομο διορισμό, αλλά και ζημιογόνο προς το δημόσιο συμφέρον για λόγους, που δυστυχώς έχουν δημιουργηθεί με την παρατεταμένη και παράνομη παραμονή του στο ΣΕΚΠ.
«Έχουν δημιουργηθεί τέτοιες καταστάσεις, όπου θίγεται πλέον η αξιοπρέπεια και ο κώδικας δεοντολογίας του ίδιου του οργανισμού, του Υπουργείου Γεωργίας, καθώς και της Κυβέρνησης με τεράστια έκθεση και πιθανές νομικές επιπλοκές σε θέματα οικονομικών αποφάσεων ιδίων συμφερόντων. Ο ίδιος λαμβάνει μέρος σε διανομή χρημάτων πατατών του ιδίου και οικογένειας του», σημειώνεται.
Στην καταγγελία προς την Υπουργό Γεωργίας υπογραμμίζεται πως «ο συγκεκριμένος σύμβουλος πέραν της σωρείας καταγγελιών, μεταξύ άλλων έχει αναγκαστεί να επιστρέψει και χρηματικό ποσό (κατόπιν υποδείξεων του Υπουργείου Γεωργίας )».
Περαιτέρω, σημειώνεται ότι λαμβάνει μέρος σε αποφάσεις του ΣΕΚΠ που αφορούν συμβόλαια ή και πληρωμές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προς Ομάδα, όπου και κατέχει μετοχές τόσο ο ίδιος όσο και ο οικογενειακός του κύκλος.