Εν μέσω της έντονης κατακραυγής και των ακατάπαυστων αντιδράσεων οι αρμόδιες υπηρεσίες μετακίνησαν μέσα στη νύκτα όλους τους ασυνόδευτους μετανάστες, η δράση των οποίων προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση τόσο στη στέγη ηλικιωμένων Άγιος Γεώργιος, όσο και σε γειτονιά της Λάρνακας. Κι αυτό παρά το γεγονός πως αρχικά αποφασίστηκε η μετακίνησή τους να ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι τη Δευτέρα. Έτσι, έπειτα από τρεις μήνες επήλθε επιτέλους η ηρεμία στη στέγη, οι τρόφιμοι και οι εργαζόμενοι της οποίας, όπως κατήγγειλαν δημόσια, ζούσαν σε καθεστώς τρομοκρατίας λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς των νεαρών.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε δομές των επαρχιών Λάρνακας, Αμμοχώστου και Λευκωσίας έπειτα από επιχείρηση, το βράδυ της Πέμπτης, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και της Αστυνομίας, που έσπευσε επί τόπου αφού κάποιοι έφεραν ένσταση στη μετακίνησή τους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Λάρνακας, Σπύρο Χρυσοστόμου, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τις 8:30 μέχρι τα μεσάνυκτα και κατά τη διάρκειά της μετακινήθηκαν 15 μετανάστες. Σημειώνεται πως ένας 17χρονος βρίσκεται σε ειδικό χώρο κράτησης ανηλίκων στις Κεντρικές Φυλακές υπό κράτηση, αφού κατηγορείται για κακόβουλη ζημιά στη στέγη. Ο ανήλικος παρουσιάστηκε χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας και απάντησε πως δεν παραδέχεται ενοχή. Το Δικαστήριο διέταξε όπως παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τη Δευτέρα ημερομηνία κατά την οποία θ’ αρχίσει η ακρόαση της υπόθεσης. Παράλληλα, η αστυνομία διενεργεί αυτεπάγγελτα εξετάσεις για τους ισχυρισμούς για άσεμνη επίθεση σε φροντίστρια, για την οποία δεν έγινε επίσημη καταγγελία.

Η μετακίνηση των ασυνόδευτων μεταναστών, πάντως, δεν έριξε τους τόνους, όπως επιχειρείται, για τη σοβαρότατη αυτή υπόθεση. Η κριτική πλέον επικεντρώνεται στην απαράδεκτη απόφαση για συμβίωση ανηλίκων και ηλικιωμένων, με κατοίκους αλλά και κόμματα να φέρνουν τις κρατικές υπηρεσίες προ των ευθυνών τους. Κάτοικος της περιοχής, που είναι το πρόσωπο που ανέδειξε την περασμένη Τρίτη μιλώντας στον «Φ» το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην περιοχή, μας ανέφερε πως ζητείται απόδοση ευθυνών. «Το ό,τι έφυγαν είναι θετικό για τους ηλικιωμένους και τη γειτονιά, όμως για μας το θέμα δεν τελειώνει εδώ. Όλη η γειτονιά θέλουμε να διερευνηθεί, για να δούμε ποιος έλαβε αυτή την απόφαση να μένουν μαζί με ηλικιωμένους και να κινδυνεύουν τόσο οι ίδιοι και οι εργαζόμενοι, όσο και οι κάτοικοι της περιοχής. Επιτέλους, κάποιος σε αυτόν τον τόπο ας αναλάβει τις ευθύνες του, διότι θα μπορούσαν τα πράγματα να εξελιχθούν με τραγικό τρόπο» είπε, υποδεικνύοντας πως εάν υπάρχει νομικό έρεισμα, θα κινηθούν νομικά. «Υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο που τους δίνει το δικαίωμα να φέρνουν μετανάστες να μένουν σε στέγη ηλικιωμένων; Οι κάτοικοι είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε νομικά εναντίον εκείνων που έλαβαν την απόφαση» πρόσθεσε, σημειώνοντας και αυτός πως δεν είναι η πρώτη φορά που φιλοξενήθηκαν ασυνόδευτοι μετανάστες στον χώρο. «Δεν λέμε πως όποιοι μετακινούνται στη στέγη δημιουργούν προβλήματα. Πριν από λίγο καιρό έφεραν κάποιες κοπέλες από τη Σομαλία, που δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα. Αυτή τη φορά, όμως, δημιουργήθηκαν πολύ σοβαρά προβλήματα. Θεωρούμε αυτονόητο και είναι απαίτηση όλης της γειτονιάς, αλλά και των εργαζομένων και των ηλικιωμένων πως δεν θα μεταφερθούν ξανά μετανάστες στη στέγη».

Μέτρα προκειμένου να μην ξανασυμβούν τα ίδια σε δομές όπου μεταφέρονται ανήλικοι απαιτεί ο δήμαρχος Λάρνακας. «Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας ή ειδικός για να δεις πως η απόφαση να μετακινηθούν σε στέγη ηλικιωμένων είναι απαράδεκτη και τελείως παράλογη. Πρέπει επίσης να μειωθεί το μέγεθος των δομών. Από δω και πέρα πρέπει να είναι μικρές φωλιές των 6-7 ατόμων και θα πρέπει να υπάρχει ίση κατανομή των ασυνόδευτων σε όλη την Κύπρο, αλλά και πλάνο ενσωμάτωσης, επιμόρφωσης και υγιούς απασχόλησης των ανήλικων. Ακόμα όσοι έχουν παραβατικές συμπεριφορές πρέπει να εφαρμόζεται η νομοθεσία», σημείωσε ο κ. Βύρας.

Το ΑΚΕΛ Λάρνακας, εξάλλου, κατακεραύνωσε Κυβέρνηση και κρατικές υπηρεσίες κάνοντας λόγο για «πρόχειρη και απαράδεκτη» διαχείριση. Ο βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Πασιουρτίδης ανέφερε στην εφημερίδα μας πως θα ληφθούν το επόμενο διάστημα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από το ΑΚΕΛ, αφού όπως είπε «είναι προφανές πως υπάρχει θέμα με τον τρόπο που αποφασίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες». Σημείωσε ακόμη πως «η μεταφορά δομών ανηλίκων από τη μια περιοχή στην άλλη δεν λύνει το πρόβλημα, εάν δεν δημιουργηθούν συνθήκες σωστής φιλοξενίας».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, χαρακτήρισε ως απαράδεκτη τη μετακίνηση ανηλίκων στη στέγη ηλικιωμένων. «Εάν δεν βρεθεί ο τρόπος είτε μέσω των υπηρεσιών, είτε μέσω της Αστυνομίας να τεθούν υπό έλεγχο οι ταραξίες που δημιουργούν προβλήματα, τότε θα δημιουργήσουν αλλού προβλήματα. Άρα, πρέπει να μπαίνουν είτε σε μικρότερους αριθμούς, είτε και σε πιο ελεγχόμενες περιοχές και σίγουρα όχι σε στέγες ηλικιωμένων», υπέδειξε.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει άσυλο σε μετανάστες, όχι ασυλία στην παραβατικότητα», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ υποδεικνύοντας πως οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να εξεύρουν μόνιμη λύση για τη στέγαση των ασυνόδευτων αλλιώς «θα έχουμε επανάληψη φαινομένων».