Ακόμα και ανήλικοι που έχουν καταδικαστεί για ποινικές υποθέσεις και στην τρέχουσα χρονική περίοδο εκτίουν ποινή στις Κεντρικές Φυλακές είχαν ως δηλωμένη διεύθυνση αλληλογραφίας την Στέγη Ενηλίκων Αγίου Γεωργίου Λάρνακας.

Αυτό το στοιχείο από μόνο του καταδεικνύει πόσο λανθασμένη ήταν εξ αρχής η επιλογή των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας να τοποθετήσουν έστω προσωρινά τους ασυνόδευτους μετανάστες στη συγκεκριμένη δομή, μετά τα γνωστά γεγονότα του περασμένου Ιουνίου στη Λάρνακα.

Το πιο πάνω στοιχείο προκύπτει από απόρρητη αλληλογραφία που εξασφάλισε το philenews και η οποία είναι αρκούντως διαφωτιστική για την τροπή που είχε το όλο θέμα από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατούσε, μέχρι να φτάσουμε στα ευτράπελα των προηγούμενων 24ωρων.

Ντοκουμέντα που έχουμε στην κατοχή μας αποκαλύπτουν ακριβώς πώς έτυχε χειρισμού το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων μετά τον εμπρησμό σε ξενοδοχείο στην Ορόκλινη (Ιούνιος) όπου φιλοξενούνταν προσωρινά. Δείχνουν επ΄ ακριβώς τις ενέργειες που έκαναν αρμόδιες υπηρεσίες για την όλη υπόθεση, αλλά κυρίως φανερώνουν πόσο αργά αντανακλαστικά είχαν αυτές.

Στην προκειμένη περίπτωση, προκύπτει ότι η Αστυνομία που επί 24ωρου βάσεως εκτελούσε καθήκοντα στη Στέγη, επενέβαινε για επιβολή της τάξης και ότι μέλη της Δύναμης έκαναν σχετικές καταχωρήσεις για τις ενέργειές τους. Ασφαλώς, φαίνεται ότι η απόφαση για φιλοξενία των ανήλικων στη συγκεκριμένη δομή, δεν ήταν κατάλληλη λύση ούτε για τους ίδιους, αλλά ούτε και για τους τρόφιμους της Στέγης.

Συνάγεται, ακόμη, ξεκάθαρα ότι για την κατάσταση είχαν πλήρη εικόνα λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αλλά όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος δεν υπήρξε καμία πολιτική απόφαση για ανατροπή της κατάστασης.

Η αλληλογραφία που έχουμε στην κατοχή μας πραγματοποιήθηκε στα μέσα Αυγούστου μεταξύ αξιωματούχων και περιλαμβάνονται καταγραφές γεγονότων για ενέργειες της Αστυνομίας.

Παραθέτουμε τα σημαντικότερα στοιχεία που προκύπτουν:

-Μετά τα γεγονότα της Ορόκλινης (πυρκαγιά και άλλα επεισόδια σε ξενοδοχείο όπου φιλοξενούνταν οι ασυνόδευτοι), σχηματίστηκε ποινικός φάκελος για τρεις εξ αυτών. Μάλιστα, σχετική υπόθεση καταχωρίσθηκε στο Δικαστήριο με το κατηγορητήριο να περιλαμβάνει την κατηγορία του εμπρησμού και της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος.

-Οι υπόλοιποι 67 ανήλικοι μεταφέρθηκαν από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας σε άλλες δομές. Οι 22 μεταφέρθηκαν στις αρχές Αυγούστου στη Στέγη Ενηλίκων Αγίου Γεωργίου. Την ασφάλεια και εποπτεία τους ανέλαβαν επί 24ωρου βάσεως λειτουργοί των ΥΚΕ, σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας.

-Μετά από αίτημα των ΥΚΕ η Αστυνομία εκτελούσε 24ωρο καθήκον με δυο στελέχη της αστυνομικής δύναμης στη συγκεκριμένη δομή.

-Μέχρι και τα μέσα Αυγούστου στη Στέγη φιλοξενούνταν 19 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Όπως προέκυψε από αστυνομικές εξετάσεις, άλλοι 18 ασυνόδευτοι ανήλικοι δήλωναν ως διεύθυνση αλληλογραφίας τη Στέγη Αγίου Γεωργίου, ωστόσο, δεν διέμεναν σ΄ αυτήν. Οι 16 εργάζονταν νόμιμα σε Λάρνακα, Λεμεσό, Λευκωσία και Αγία Νάπα. Οι υπόλοιποι δυο είχαν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα και εξέτιαν ποινή φυλάκισης στις Κεντρικές Φυλακές.

-Η Αστυνομία στην εν λόγω αλληλογραφία προβάλλει τη θέση ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι απείθαρχοι και δεν επιδεικνύουν σεβασμό στους λειτουργούς που εργάζονται εκεί. Καταγράφεται ενδεικτικά ότι κατά τις βραδινές ώρες και όταν η κουζίνα της δομής είναι κλειστή, οι ανήλικοι ζητούν επίμονα φαγητό. Σημειώνεται ακόμη ότι επειδή οι λειτουργοί των ΥΚΕ αδυνατούν να ανταποκριθούν, οι ανήλικοι προκαλούν αναστάτωση, σπάζοντας ποτήρια σε κάποιες περιπτώσεις.

-Στις 15/7/2024 επενέβη η Αστυνομία όταν ασυνόδευτος ανήλικος απειλούσε ότι θα προκαλέσει φασαρία επειδή τον ενοχλούσαν άλλοι ανήλικοι.

-Στις 18/7/2024 ανήλικοι ήρθαν σε αντιπαράθεση με τον φύλακα της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί αναστάτωση και ο φύλακας με οδηγίες της εταιρείας να αποχωρήσει.