Υπόδικοι μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης τους θα τελούν και οι έξι κατηγορούμενοι για τον φόνο εκ προμελέτης του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου («Δημητρούι») που έχασε τη ζωή του (28/5/2024) μετά από πυροβολισμούς που δέχθηκε στις 23 του περασμένου Απριλίου στο δρόμο Παλαιχωρίου – Ανθούπολης.

Τρεις εκ των έξι κατηγορούμενων, μέσω των δικηγόρων τους Βίκτωρα Ακάμα (1ος), Αγαθοκλή Κορέλλη (2ος) και Αλέξανδρο Κληρίδη (4ος), αντίστοιχα, είχαν υποβάλει χθες ένσταση στο αίτημα της κατηγορούσας Αρχής ενώπιον του Κακουργιοδικείου για κράτησή τους μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης.

Βάσει της επιχειρηματολογίας των προαναφερθέντων συνηγόρων υπεράσπισης, το μαρτυρικό υλικό δεν πιθανολογεί την καταδίκη τους. Είχε γίνει αναφορά από την υπεράσπιση και στο γεγονός ότι μάρτυρας κατηγορίας για την υπόθεση αναίρεσε τα όσα είχε καταθέσει σε ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας.

Ωστόσο, το τριμελές δικαστικό Σώμα, σήμερα το πρωί με αιτιολογημένη απόφασή του απέρριψε την ένσταση κρίνοντας πως υπάρχει πιθανολόγηση καταδίκης, ανεξαρτήτως από την προσδοκία αθώωσης. Επιπλέον, το Κακουργιοδικείο αναφερόμενο στην απόσυρση της προαναφερθείσας μάρτυρος σημειώνει στην ετυμηγορία του ότι «δεν μεταβάλλει την ενώπιον μας εικόνα».

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη δικάσιμο στις 24 Σεπτεμβρίου, οπότε οι έξι κατηγορούμενοι θα απαντήσουν στις συνολικά οκτώ κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα ξεκαθαριστεί κατά πόσον οι συνήγοροι υπεράσπισης των έξι κατηγορούμενων θα εγείρουν προδικαστικές ενστάσεις.

Συνοπτικά οι κατηγορούμενοι με την σειρά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο:

Ιωσήφ Ιωσήφ («Σήφης») – 46 χρόνων
Χαμούντ Χαλίλ («Σπύρος») – 39 χρόνων
Ομάρ Σουλεϊμάν – 30 χρόνων
Μοχάμαντ Αλ Αγκά («Χαμάντα») – 28 χρόνων
Μοχάμαντ Κασάμπ – 26 χρόνων
Γιασέρ Αράρ – 40 χρόνων

Οι κατηγορίες

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά οκτώ κατηγορίες. Οι έξι πρώτες κατηγορίες είναι κοινές για όλους και αφορούν φόνο εκ προμελέτης, κατοχή πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β΄ χωρίς άδεια (πιστόλι άγνωστων στοιχείων), κατοχή εκρηκτικών υλών (τρία φυσίγγια πυροβόλου όπλου που χρησιμοποιήθηκαν στο έγκλημα) και κλεπταποδοχή (τρεις κατηγορίες για κατοχή δυο κλοπιμαίων μοτοσικλετών και εντός κλοπιμαίου οχήματος τριών προσώπων από τη Λεμεσό).

Οι άλλες δυο κατηγορίες αφορούν τον 3ο κατηγορούμενο, 30χρονο Ομάρ Σουλεϊμάν και τον 4ο κατηγορούμενο, 28χρονο Μοχάμαντ Αλ Αγκά («Χαμάντα»), αντιστοίχως. Ο 30χρονος κατηγορείται για κατοχή 7.000 ευρώ, ποσό για το οποίο υπάρχουν εύλογες υποψίες πως ήταν κλοπιμαίο, ενώ στον 28χρονο αποδίδεται η κατοχή 16 γρ. κάνναβης.

Αλλαγές

Πιθανολογείται ότι κατόπιν αναφορών της υπεράσπισης στη χθεσινή διαδικασία θα τροποποιηθεί το κατηγορητήριο. Είχε τεθεί ζήτημα σε σχέση με τις λεπτομέρειες των αδικημάτων, ενώ προβλήθηκε η θέση ότι δεν ήταν διακριτός ο ρόλος εκάστου κατηγορούμενου. Η θέση αυτή προφανώς εδράζεται στο δικαίωμα κάθε προσώπου να γνωρίζει για τι ακριβώς κατηγορείται. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η κατηγορούσα Αρχή να προβεί σε αλλαγές. Να σημειωθεί ότι ήδη το κατηγορητήριο τροποποιήθηκε όπως διαπιστώθηκε χθες. Δυο άλλα άτομα που περιλαμβάνονταν σ΄ αυτό, ένας υπόδικος και ένας που εκτίει πολυετή ποινή φυλάκισης, τα οποία αφαιρέθηκαν από το κατηγορητήριο.

Θυμίζουμε ότι ο 34χρονος, είχε δεχθεί τρεις πυροβολισμούς, έναν στο λαιμό και δυο στο σώμα και υπέκυψε στα τραύματά του 36 μέρες μετά τον σοβαρό τραυματισμό του. Όπως θεωρεί το ΤΑΕ Λευκωσίας, το έγκλημα έγινε με φόντο την ηγεσία εγκληματικής ομάδας στη Λευκωσία. Σύμφωνα με τη μαρτυρία που εξασφάλισαν οι ανακριτές, ο 46χρονος «Σήφης» ανέλαβε την αρχηγία φατρίας της πρωτεύουσας.

Ήρθε σε σύγκρουση με τον 34χρονο Δημήτρη Ανδρονίκου, ο οποίος φέρεται να επιχείρησε να αναλάβει έλεγχο υποστατικών, κυρίως πρακτορείων στοιχημάτων. Ο 46χρονος (1ος κατηγορούμενος) με τον 34χρονο φέρονταν να αντάλλαξαν απειλές θανάτου. Γραπτή μαρτυρία εμφάνιζε τον 46χρονο να έστειλε το μήνυμα στον Ανδρονίκου ότι θα τον βγάλει πρώτος από τη μέση.

Όλοι οι κατηγορούμενοι σύμφωνα με τις μαρτυρίες που εξασφάλισε το ΤΑΕ είχαν συμβολή στο έγκλημα, συνεργαζόμενοι μεταξύ τους. Αυτή η ομάδα, με βάση πάντα την υπόθεση που παρουσίασε ενώπιον Δικαστηρίου η Αστυνομία στις δικαστικές διαδικασίες που προηγήθηκαν, λειτούργησε ιεραρχικά σε όλη την Κύπρο, έχοντας οργάνωση, συντονισμό και διακριτούς ρόλους.