Συνεχίζεται ο σάλος, η θύελλα αντιδράσεων, αλλά και οι αποκαλύψεις για όσα συνέβαιναν στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος» στη Λάρνακα, καθώς και στη γειτονιά, από τη λανθασμένη απόφαση για φιλοξενία ασυνόδευτων μεταναστών στον χώρο, κάποιοι εκ των οποίων παρουσίασαν παραβατική συμπεριφορά.
Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληθαίνουν και τα ερωτήματα ως προς τις ενέργειες των αρμοδίων Υπηρεσιών, που λάμβαναν εδώ και καιρό καταγγελίες, ωστόσο, δεν ενήργησαν έγκαιρα.
Πρόσωπα που επικοινώνησαν με τον «Φ» ανέφεραν πως από την πρώτη στιγμή «ήταν ενήμεροι όσοι έπρεπε να λάβουν μέτρα», σημειώνοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που φιλοξενούνται ασυνόδευτοι μετανάστες στη δομή. Στις προηγούμενες περιπτώσεις, ωστόσο, δεν παρουσιάστηκαν σοβαρά περιστατικά παραβατικότητας και είναι γι’ αυτό τον λόγο που δεν υπήρξαν αντιδράσεις, όπως μας αναφέρθηκε.
Όπως αποκαλύφθηκε χθες από εργαζόμενους στη στέγη, δύο συνάδελφοί τους αναγκάστηκαν να παραιτηθούν το τελευταίο διάστημα λόγω της κατάστασης τρομοκρατίας που επικρατούσε. Στη μία περίπτωση αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, ο οποίος βρέθηκε χθες το πρωί στη στέγη ηλικιωμένων και έλαβε ενημέρωση. «Υπήρξε καταγγελία συγκεκριμένης εργαζόμενης για συγκεκριμένα περιστατικά.
Οι καταγγελίες της, δυστυχώς, δεν εξετάστηκαν, θεωρήθηκαν ενοχλητικές και με την όλη στάση και τη συμπεριφορά τους την οδήγησαν σε παραίτηση», ανέφερε σε δηλώσεις του στο philenews ο βουλευτής.
Η οργή των εργαζομένων και των εννέα τροφίμων στη στέγη συνεχίζει να ξεχειλίζει, παρ’ όλο που ανακοινώθηκε πως τελικά θα μετακινηθούν οι ανήλικοι. Και αυτοί λένε πως ενημέρωσαν εδώ και καιρό λειτουργούς των ΥΚΕ, αλλά και μέλη της Αστυνομίας για την κατάσταση που επικρατούσε. «Μας έλεγαν μέλη του Γραφείου Ευημερίας πως δεν είχαν τόπο να τους πάρουν και τους έφεραν εδώ. Εμάς δεν μας ενημέρωσαν και δεν μας υπολόγιζαν, ήμασταν στο περιθώριο.
Πήραν φροντίστρια από τους ηλικιωμένους και την πήραν να εργάζεται στο άλλο τμήμα και δουλεύαμε με μία κοπέλα το πρωί, μία το μεσημέρι και μία το βράδυ. Έχουμε έλλειψη προσωπικού και δεν κάμνουν τίποτα. Έχουμε 9 τρόφιμους, κάποιους κλινήρεις και αναπήρους και εργάζεται μόνο μία κοπέλα», είπε μιλώντας σε τηλεοπτικά συνεργεία η Χριστοθέα Έλληνα, φροντίστρια στη στέγη.
Επαναλαμβάνοντας πως οι ανήλικοι έκλεβαν, προκαλούσαν κακόβουλες ζημιές και εκφόβιζαν τους ίδιους και τους ηλικιωμένους, η κ. Έλληνα επανέλαβε πως δημιουργήθηκαν προβλήματα και από το γεγονός πως δόθηκε άδεια στους μετανάστες να χρησιμοποιούν την κουζίνα. «Η υπεύθυνή μου έφερε φλιτζάνια από το σπίτι της για να δώσουμε γάλα στους ηλικιωμένους, γιατί δεν είχαμε τίποτα. Ούτε πλαστικά ποτήρια έχουμε, ούτε πιρούνια.
Αποφάσισα να μιλήσω και λέω την ωμή αλήθεια, δεν έχω να κρύψω κάτι», σημείωσε.
Έντονη είναι, εν τω μεταξύ και η αντίδραση του Κλάδου Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών της ΠΑΣΥΔΥ, οι οποίοι με αφορμή όσα συνέβησαν στη στέγη προειδοποίησε με τη λήψη μέτρων, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλαπλά προβλήματα στις κρατικές δομές και πως «αυτή η προβληματική κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει». Επικρίνοντας το κράτος, ο Κλάδος αναφέρει πως έχει κατ’ επανάληψη καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας Αρχής τις διαπιστώσεις του, που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε υποστελέχωση και ακατάλληλες συνθήκες εργασίας.
Εξάλλου, συνεχίζονται οι έρευνες μετά τις δημόσιες καταγγελίες για άσεμνη επίθεση σε φροντίστρια. Η Αστυνομία διερευνά αυτεπάγγελτα το θέμα, αφού μέχρι στιγμής δεν έγινε επίσημη καταγγελία. Χθες, συνελήφθη και 17χρονος για κακόβουλες ζημιές στη στέγη, που προκλήθηκαν στην παρουσία του τηλεοπτικού συνεργείου του ΡΙΚ την Τετάρτη.
Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, πάντως, υπεραμύνονται των ενεργειών τους, με τη διευθύντρια Μαρία Κυρατζιή να δηλώνει πως θα διερευνηθούν όλα όσα καταγγέλθηκαν. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή στην Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχουν περίπου 1.300 ασυνόδευτα παιδιά, που είναι τοποθετημένα σε διάφορες δομές και προγράμματα σε ολόκληρη την Κύπρο. Κάποια από τα παιδιά, ανέφερε στον «Φ», «όπως γίνεται με όλα της ηλικίας τους, έχουν ιδιαιτερότητες και πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ιδιαιτερότητες από τις χώρες που προέρχονται. Κάποιοι προέρχονται από συνθήκες πολέμου, είναι αφρόντιστοι, εκτός σχολείου και κοινωνικής ζωής και αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη».
Κληθείσα ν’ αναφέρει για ποιο λόγο αποφασίστηκε να μένουν σε στέγη με ηλικιωμένους, σημείωσε πως επρόκειτο για προσωρινό μέτρο, υποδεικνύοντας πως πρόκειται για το ίδιο κτήριο, αλλά διαφορετικό πρόγραμμα, με διαφορετικό προσωπικό. «Υπάρχουν αυτοί οι μεγάλοι αριθμοί που έχουμε να διαχειριστούμε και χρειάζεται κάποιος χρόνος για να προετοιμαστούν κάποιες δομές στην κοινότητα.
Οπότε, τοποθετήθηκαν ως ένα προσωρινό μέτρο και μέχρι να ευδοκιμήσει αυτή η προσπάθεια. Εμείς, πριν να συμβούν τα γεγονότα, είχαμε μετακινήσει κάποιους, επειδή αυτός ήταν ο προγραμματισμός μας. Από εκείνα τα παιδιά, κάποια μπορεί να έχουν παραβατικές συμπεριφορές. Οι παραβατικές συμπεριφορές σαφώς και αντιμετωπίζονται με αυτά που προνοεί ο νόμος, όμως δεν εξαλείφονται αμέσως», σημείωσε.
Σημειώνεται πως τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η μεταφορά όλων των μεταναστών, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε άλλες δομές.