«Όλα τα πιο πάνω, κρινόμενα στην όψη τους, αποκαλύπτουν πιθανότητα καταδίκης στον βαθμό που απαιτείται για σκοπούς εξέτασης του αιτήματος της κατηγορούσας Αρχής, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται κάθε λογική προσδοκία αθώωσης». Με αιτιολογημένη απόφασή του, η οποία περιλάμβανε την πιο πάνω ενδεικτική αναφορά, το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας ενέκρινε το αίτημα της κατηγορούσας Αρχής προκειμένου να τελεί υπό κράτηση ως υπόδικος ο κατηγορούμενος για σφετερισμό ελληνικής γης στα κατεχόμενα, Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ.

Στην απόφασή του, το τριμελές δικαστικό σώμα αναφέρθηκε αναλυτικά στις νομικές θέσεις που ανέπτυξε προχθές ο δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’, Βασίλης Μπίσσας, για να καταδείξει την ανάγκη ώστε να τελεί υπό κράτηση ο 73χρονος.

Ο κ. Μπίσσας είχε αναφερθεί, μεταξύ άλλων, σε επώνυμες μαρτυρίες προσώπων (οδηγός του και Σάββας Κάκος) που έφεραν τον Αϊκούτ να είναι το μεγάλο αφεντικό (τον συνέστησαν ως «big boss»), στην γενικότερη προσπάθειά του να υποδείξει πως πληρούνται οι τρεις αντικειμενικοί παράγοντες για κράτηση του κατηγορούμενου (σοβαρότητα αδικημάτων, πιθανότητα καταδίκης, ύψος ποινής σε περίπτωση καταδίκης) υπό το φόβο φυγοδικίας.

Το Κακουργιοδικείο, λοιπόν, έκρινε πως πληρούνται οι βασικοί παράγοντες, σημειώνοντας ενδεικτικά: «Ενόψει, λοιπόν, του συνόλου του μαρτυρικού υλικού που τέθηκε ενώπιόν μας έχουμε ικανοποιηθεί ότι υπάρχει ορατή πιθανότητα καταδίκης του κατηγορουμένου».

Η διαδικασία ήταν σχετικά σύντομη, ενώ, όπως και την περασμένη Δευτέρα, στην αίθουσα υπήρχαν συγγενικά πρόσωπα του κατηγορούμενου και αρκετοί τουρκοκυπριακής καταγωγής συνεργάτες του.

Η επόμενη δικάσιμος είναι ορισμένη για τις 27 Σεπτεμβρίου. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα ξεκαθαριστεί και το θέμα προδικαστικής ένστασης που έθεσε η υπεράσπιση.

Η Μαρία Νεοφύτου και η Νικολέττα Χαραλαμπίδου, δικηγόροι του Αϊκούτ, ανέφεραν ότι το ζήτημα που θέτουν είναι κατά πόσον έχει δικαιοδοσία το Δικαστήριο να εκδικάσει τα φερόμενα αδικήματα που κατ’ ισχυρισμό διαπράχθηκαν σε μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. Έγινε αναφορά στο εθιμικό δίκαιο και επίκληση σε νομολογία του ΕΔΑΔ και άλλων διεθνών δικαστικών σωμάτων.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι 242 και αφορούν σφετερισμό 60 τεμαχίων γης που έχουν ως ιδιοκτήτες Ελληνοκύπριους. Ανάμεσα σ’ άλλα κατηγορείται για δόλιες συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία, παράνομη κατοχή, νομή και χρήση γης, συνωμοσία προς καταδολίευση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι μάρτυρες κατηγορίας ξεπερνούν τους 100.

Η κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος αφορά το ποσό των €43,5 εκατ. Σε περίπτωση καταδίκης είναι ορατό το ενδεχόμενο επιβολής ποινής φυλάκισης μέχρι και για 14 χρόνια.

Ο κατασκευαστικός όμιλος AFIK GROUP υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκεται η συνδεδεμένη με τον Αϊκούτ Duminka, άρχισε να υλοποιεί το έργο «Caesar Project». Το έργο περιλάμβανε τις αναπτύξεις «Caesar Blue», «Caesar Beach», «Caesar Breeze», «Caesar Bay», «Caesar Cliff» και «Caesar Resort». Όλα αυτά σε τεμάχια γης στα Γαστριά, στην Ακανθού, στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας και στο Τρίκωμο.