Δραματικές είναι οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές της Κύπρου, καθώς κοινόχρηστοι χώροι έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια δωμάτια που φιλοξενούν έως και 40 άτομα. Αρκετοί κρατούμενοι διανυκτερεύουν σε στρώματα στο πάτωμα, ενώ στα μικροσκοπικά δωμάτια διαβιούν ακόμη και τέσσερα με πέντε πρόσωπα, σε ορισμένες περιπτώσεις σε κελιά χωρίς αποχωρητήριο. Την ίδια στιγμή ο υπερπληθυσμός ευνοεί τη δημιουργία φατριών, αλλά και την ανεξέλεγκτη δράση του οργανωμένου εγκλήματος.
Πρόκειται για μερικές από τις καταγγελίες που ακούστηκαν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής στη διάρκεια εξέτασης των συνθηκών κράτησης στις Κεντρικές Φυλακές με αφορμή και σχετική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων που δημοσιεύθηκε πριν από λίγους μήνες.
Με την έναρξη της συζήτησης, η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επικαλέστηκε την έκθεση καθώς και επίσκεψη που είχε γίνει προ μηνών στις φυλακές, αναφέροντας ότι επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες λόγω του υπερπληθυσμού και ότι κρατούμενοι κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα. Αναφέρθηκε, επίσης, σε συνθήκες βίας και χαστούκια ως άτυπη τιμωρία επειδή αργούσαν να πάνε στα κελιά τους. Επιπλέον, σημειώθηκε η απουσία μόνιμου ψυχίατρου και χώρου κράτησης ανηλίκων. Προβλήματα, όπως υπογραμμίστηκε, υπάρχουν και στη γυναικεία πτέρυγα, ενώ υπογραμμίστηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι κρατούμενες πλήρωσαν φάρμακα που υπάγονται στο ΓεΣΥ.
Μάλιστα, ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου μίλησε για βίντεο που δείχνουν φυλακισμένους να κακοποιούνται από συγκρατούμενούς τους.
Σοβαρές ήταν οι καταγγελίες και του Γιώργου Μαλτέζου, εκ μέρους του Κλάδου Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων της ΙΣΟΤΗΤΑΣ. Όπως είπε, οι συνθήκες κράτησης παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ο υπερπληθυσμός των φυλακών έχει φτάσει σε δραματικά επίπεδα, με 4 ή και 5 άτομα σε κάθε δωμάτιο, ενώ κοινόχρηστοι χώροι έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδιο δωμάτια που φιλοξενούν έως 40 άτομα».
Τα περισσότερα δωμάτια διαθέτουν μόνο χειροκίνητες πόρτες που απαιτούν κλειδί για να ανοίξουν, καθιστώντας αδύνατη και επικίνδυνη την εκκένωση σε περίπτωση εκτατής ανάγκης, όπως σεισμό ή πυρκαγιά. Αναφέρθηκε, δε, ότι είναι ανεπαρκή τα συστήματα πυρασφάλειας. Υπογράμμισε, τέλος, ότι είναι αδύνατον να επιβληθεί η τάξη όταν είναι ένας φύλακας και 100 κρατούμενοι.
Σήμερα, όπως διευκρινίστηκε, κρατούνται στις κεντρικές φυλακές χωρητικότητας 600 ατόμων, περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι, εκ των οποίων οι 570 αλλοδαποί (σχεδόν 200 Σύριοι).
Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης, αναφέρθηκε σε ενέργειες και μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού και άλλων προβλημάτων.
Μεταξύ άλλων είπε ότι τον Φεβρουάριο του 2024 παραδόθηκε η ανοιχτή φυλακή και πριν από δύο μήνες παραδόθηκε το νέο ΚΕΕΑ, ενώ τέλος Οκτωβρίου θα παραδοθεί και η νέα κλειστή φυλακή χωρητικότητας 240 άτομα, ώστε να αντιμετωπιστεί κατά 30% ο υπερπληθυσμός. Επιπλέον, είπε, την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε η ανέγερση νέας κλειστής φυλακής, τα έργα της οποίας θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο με δυναμική 340 με 360 άτομα.
Πάντως, τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης όσο και ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Φυλακών Χάρης Φιλιππίδης, υπογράμμισαν την ανάγκη να προωθηθούν οι εναλλακτικές ποινές ώστε να μην γεμίζουν οι φυλακές.