Σε μαραθώνια εξελίσσεται η διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για την υπόθεση σφετερισμού Ελληνοκυπριακής γης στα κατεχόμενα, με κατηγορούμενο τον Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ. Ο τελευταίος φέρεται ως ο ιδρυτής του κατασκευαστικού Ομίλου Afik που εδρεύει στα κατεχόμενα.

Η καθυστέρηση (αναβολή στην έναρξη της διαδικασίας που ήταν προγραμματισμένη για τις 09:00 κι αλλεπάλληλες διακοπές) έχει να κάνει με την ένσταση της υπεράσπισης στο αίτημα της κατηγορούσας Αρχής να κρατείται ως υπόδικος ο 73χρονος μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης.

Η κατηγορούσα Αρχή δεν ήταν έτοιμη γι΄ αυτή την εξέλιξη. Κι αυτό γιατί το ίδιο θέμα είχε κριθεί με δικαστική απόφαση κατά την διαδικασία παραπομπής της υπόθεσης σε δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου τον περασμένο Ιούλιο, ενώ, ταυτόχρονα, προβλήθηκε η θέση ότι δεν ήταν ενήμερη πως η υπεράσπιση θα υπέβαλλε ένσταση στη σημερινή διαδικασία.

Έτσι, λοιπόν, ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Βασίλης Μπίσσας, ζήτησε χρόνο ώστε να μεταφερθεί στο Δικαστήριο το ογκώδες μαρτυρικό υλικό και να το μελετήσει, για να μπορέσει να αγορεύσει σε σχέση με το αίτημα κράτησης του Αϊκούτ.

Η Μαρία Νεοφύτου που εμφανίζεται μαζί με την Νικολέττα Χαραλαμπίδου για την υπεράσπιση, είπε ενώπιον του τριμελούς σώματος ότι προσπάθησε να ενημερώσει έγκαιρα την κατηγορούσα Αρχή για την απόφαση της να φέρει εκ νέου ένσταση στο αίτημα για κράτηση του πελάτη της, ωστόσο, οι προσπάθειές της δεν είχαν ανταπόκριση.

Το Δικαστήριο λόγω των διαδικασιών με το μαρτυρικό υλικό διέκοψε σε τουλάχιστον δυο φορές τη διαδικασία. Να σημειωθεί ότι μέχρι τις 14:30 το ζήτημα της κράτησης του 73χρονου, δεν είχε αρχίσει να εξετάζεται.

Πάντως, ο Αϊκούτ δεν απάντησε στις 240 και πλέον κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Αιτία η προδικαστική ένσταση που υπέβαλε η υπεράσπιση. Όπως ανέφεραν οι δικηγόροι του Αϊκούτ, Μαρία Νεοφύτου και Νικολέττα Χαραλαμπίδου, ενώπιον του Κακουργιοδικείου, η ένσταση τους έχει να κάνει με το κατά πόσον έχει δικαιοδοσία το Δικαστήριο να εκδικάσει τα φερόμενα αδικήματα στα κατεχόμενα. Έγινε αναφορά στο εθιμικό δίκαιο και επίκληση σε νομολογία του ΕΔΑΔ και άλλων διεθνών δικαστικών σωμάτων.

Η υπεράσπιση διαβίβασε γραπτώς την προδικαστική ένσταση στο Κακουργιοδικείο και στον εκπρόσωπο της κατηγορούσας Αρχής, ενώ στις 27 Σεπτεμβρίου οπότε ορίστηκε η επόμενη δικάσιμος οι δυο πλευρές θα αγορεύσουν επί του ζητήματος.

Πάντως, από νωρίς το πρωί μεγάλος αριθμός Τουρκοκύπριων βρίσκεται στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Δικαστηρίου. Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για υπαλλήλους του Ομίλου Afik. Τη διαδικασία παρακολουθούν και συγγενικά πρόσωπα του Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ξεπερνούν τις 240 και αφορούν σφετερισμό 60 τεμαχίων γης που έχουν ως ιδιοκτήτες Ελληνοκύπριους. Ανάμεσα σ΄ άλλα κατηγορείται για δόλιες συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία, παράνομη κατοχή, νομή και χρήση γης, συνωμοσία προς καταδολίευση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (€50 εκατ. με βάση την εκτιμώμενη από το κτηματολόγιο αξία της γης). Οι μάρτυρες κατηγορίας ξεπερνούν τους 100.

Ο κατασκευαστικός όμιλος AFIK GROUP  άρχισε να υλοποιεί το έργο «Caesar Project». Το έργο περιλάμβανε τις αναπτύξεις «Caesar Blue», «Caesar Beach», «Caesar Breeze», «Caesar Bay», «Caesar Cliff» και «Caesar Resort». Όλα αυτά σε τεμάχια γης στα Γαστριά, στην Ακανθού, στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας και στο Τρίκωμο.

Οι φερόμενοι σφετεριστές διαφήμιζαν ότι πώλησαν πάνω από 5.000 μονάδες στο Τρίκωμο (από 50.000 ευρώ και πάνω η αγορά διαμερίσματος) και 220 στο Μπογάζι Αμμοχώστου, αλλά και ότι ο όμιλος Afik υλοποίησε ή τροχιοδρόμησε τουλάχιστον οκτώ τέτοια έργα με συνολικά πέραν των 8.600 τουριστικών μονάδων.