Οι γάτες ως γνωστό δραστηριοποιούνται σε σημεία των περιοχών σίτισής τους. Με βάση την ερμηνεία που δίνει η Νομική Υπηρεσία η σίτιση αδέσποτων γάτων γίνεται μόνο σε προκαθορισμένα σημεία από τους δήμους για λόγους δημόσιας υγείας. Προς το παρόν ελάχιστοι δήμοι έχουν αναλάβει την ευθύνη δημιουργίας σίτισης των αδέσποτων γάτων και επομένως το βάρος πέφτει στους εθελοντές.
Εθελοντές που δημιουργούν χώρους σίτισης και προστασίας, προχωρούν σε στειρώσεις και παρέχουν ιατροφαρμακευτική φροντίδα, κρατώντας τον πληθυσμό τους σε κάποια αποδεκτά επίπεδα. Προειδοποιούν πως αν σταματήσουν να τα κάνουν όλα αυτά, θα γεμίσουν τα πάρκα με γάτες, οι πυλωτές των πολυκατοικιών, οι αυλές των σχολείων, οι αυλές των νοσοκομείων, τα δημόσια κτήρια, τα στρατόπεδα, θα μπαίνουν από τα παράθυρα μέσα στα σπίτια για να βρουν φαγητό, στις καντίνες, στις μηχανές των αυτοκινήτων, θα ανακατεύουν τους κάδους των σκουπιδιών και το χειρότερο από όλα, θα είναι οι δρόμοι γεμάτοι με σκοτωμένα γατιά.
Η Ομοσπονδία Φιλοζωικών Οργανώσεων Κύπρου, Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου απευθύνθηκε στην Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με αφορμή τις ενέργειες που προανήγγελλε το Υπουργείο από τον Ιανουάριου του 2023 σε σχέση με την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Φωνής για τα Ζώα, Μαίρη Χρυσοχού-Αναστάση, στην Κύπρο, όπως είναι ευρέως γνωστό, υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός αδέσποτων γάτων, οι οποίοι σιτίζονται κυρίως από εθελοντές φιλόζωους, αλλά και πολίτες που ενδιαφέρονται για την ευημερία τους. Οι γάτοι αυτοί συνήθως δημιουργούν αποικίες, αρκετές από τις οποίες οι εθελοντές φιλόζωοι φροντίζουν, προχωρώντας παράλληλα σε στείρωση των γάτων στις αποικίες αυτές με τρόπο ώστε να μην αυξάνεται ο πληθυσμός τους.
Αν και τον Ιανουάριο του 2023, η Φωνή χαιρέτισε τη διευκρίνιση από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τη σίτιση αδέσποτων γάτων, δυστυχώς διαπιστώθηκε στη συνέχεια πως μετά από μια σειρά ενεργειών εκ μέρους της Αστυνομίας με σκοπό τη γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα σχετικά με την καταστροφή των χώρων σίτισης των αδέσποτων αυτών γάτων, η ίδια η Αστυνομία, ως μία από τις αρμόδιες Αρχές ελέγχου της εφαρμογής του Περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου, προχώρησε στην απόφαση να μην διερευνά καταγγελίες καταστροφής χώρων σίτισης γάτων οι οποίοι δεν υποδείχτηκαν ή και δεν ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αποτέλεσμα, τα ζώα μένουν πεινασμένα και οι πολίτες διαπληκτίζονται με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το γεγονός αυτό για όλους τους εθελοντές φιλόζωους, οργανωμένους και μη, είναι πραγματικά πολύ απογοητευτικό.
Περαιτέρω, η Φωνή θεωρεί ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ως αρμόδια Αρχή για την Ευημερία και Προστασία των Ζώων, μόλις έλαβε την επιστολή της Αστυνομίας (αντί εσωτερικής οδηγίας) έπρεπε άμεσα να έλθει σε επικοινωνία μαζί της για να την αποσύρουν εφόσον δεν εξασφάλιζε την ευημερία των ζώων και ήταν αντίθετη με το πνεύμα του Νόμου. Αντιθέτως αυτό θα χειροτέρευε την κατάσταση, σύμφωνα με την κ. Αναστάση.
Σύμφωνα με καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων, πολίτες που αντιπαθούν τα ζώα, ήδη σε πάρα πολλές περιπτώσεις προχώρησαν στην καταστροφή χώρων σίτισης και πόσης γάτων, με την Αστυνομία να παραμένει αδιάφορη και σε κάποιες περιπτώσεις να προχωρά σε συστάσεις για κατάργηση χώρων σίτισης των αδέσποτων γάτων, χωρίς να αναλογίζεται κανείς τις μετέπειτα συνέπειες για τα ζώα και τη διασφάλιση της ευημερίας τους.
«Δυστυχώς μετά από 19 (29/1/2023) και πλέον μήνες μετά την ανακοίνωση σας, αντιλαμβανόμαστε ότι το Υπουργείο σας δεν έχει έλθει ακόμα σε συνεννόηση με τη Γενική Εισαγγελία για επίλυση το προβλήματος, με αποτέλεσμα οι Αστυνομικές Αρχές να ακολουθούν την γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας. Δεν κατανοούμε πως μία γνωμάτευση αλλάζει τη νομοθεσία και μάλιστα αντιτίθεται στο ίδιο πνεύμα του Νόμου, δηλαδή κατά της ευημερίας των ζώων!», αναφέρεται σε επιστολή της Φωνής ημερ. 26/8/2024 προς την Υπουργό Μαρία Παναγιώτου.
Οι φιλοζωικές οργανώσεις παρακολουθώντας τη μη επίλυση του προβλήματος καλούν την αρμόδια Υπουργό να συνεννοηθεί με όλους τους αρμόδιους για να αποσυρθεί η λανθασμένη κατά τη γνώμη τους γνωμάτευση, αλλά και η οδηγία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
«Εν κατακλείδι, θα πρέπει τα Υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Γεωργίας να αναρωτηθούν ποιος ο τελικός στόχος; Να αφήνουν οι πολίτες τα ζώα νηστικά και διψασμένα; Εκτός και αν οι Τοπικές Αρχές δημιουργήσουν σε κάθε γωνιά της Κύπρου, χώρους σίτισης των ζώων, γεγονός που δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα και δεν φαίνεται να εφαρμόζεται ούτε μελλοντικά. Εκτός μερικών τοπικών Αρχών (σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις), οι πλείστες αδιαφορούν. Το δε κόστος της σίτισης το οποίο ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, το επωμίζονται οι φιλόζωοι πολίτες. Μαζί με τη στείρωση γάτων καθώς το ποσό των €100.000 που διαθέτει η πολιτεία για στείρωση αδέσποτων γάτων, είναι σταγόνα στον ωκεανό και ακόμα δεν έχει εξευρεθεί λύση του προβλήματος. Αν μη τι άλλο ας είμαστε άνθρωποι σε αυτή τη χώρα για να φύγει επιτέλους η ρετσινιά ότι είμαστε βάρβαρος λαός. Και τώρα και με το νόμο!», αναφέρει η κ. Αναστάση.
Ζητούν διασαφήνιση της νομοθεσίας φιλοζωικές οργανώσεις
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στις 29/1/2023 σε ανακοίνωση τόνισε ότι η πολιτική του Κράτους για την ευημερία των ζώων στηρίζεται στις πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες βασικές ελευθερίες των ζώων:
1. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα.
2. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση.
3. Ελευθερία από τραυματισμό, πόνο και ασθένεια.
4. Ελευθερία από φόβο και αγωνία.
5. Ελευθερία έκφρασης μίας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σημείωνε, και λαμβάνοντας υπόψη την ευημερία των αδέσποτων ζώων, το Υπουργείο δεν στηρίζει σε καμία περίπτωση την καταστροφή ή απομάκρυνση δοχείων που τοποθετήθηκαν για σίτιση των αδέσποτων ζώων. Σύμφωνα με το Υπουργείο το πρόβλημα που δημιουργείται με τον υπερπληθυσμό των γάτων σε συγκεκριμένες περιοχές δεν επιλύεται με την αποστέρηση τροφής από τα ζώα, αλλά με την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων στείρωσης. Προς τον σκοπό αυτό, εξηγούσε, το Υπουργείο, μέσω των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, εφαρμόζει Παγκύπριο Σχέδιο στείρωσης αδέσποτων γάτων, σε συνεργασία με Δήμους, Κοινοτικά Συμβούλια και φιλοζωικές οργανώσεις. «Το Υπουργείο αναγνωρίζει το έργο των φιλόζωων εθελοντών, που εργάζονται καθημερινά με σημαντικό κόστος για τους ίδιους, για την προστασία των ζώων στη χώρα μας, και καλεί όλους τους φορείς να προσεγγίσουν το θέμα με πνεύμα συνεργασίας, προς το συμφέρον των ζώων και κατ’ επέκταση όλων των πολιτών της χώρας μας», αναφερόταν στην ανακοίνωση του Ιανουαρίου 2023 με τη σημείωση ότι το Υπουργείο θα διαβουλευτεί με τη Νομική Υπηρεσία για πλήρη αποσαφήνιση του θέματος.