Στις πλάτες των ασθενών μεταφέρεται τελικά, ένα πρόβλημα που χρονίζει και παρά τις προσπάθειες που κατά καιρούς καταβάλλονται δεν φθάνει ποτέ σε οριστική λύση.

Τα ωράρια λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακείων, το κατά πόσον πρέπει να επεκταθούν ή να παραμείνουν ως έχουν αλλά και ο τρόπος με τον οποίο προσφέρονται οι υπηρεσίες στους ασθενείς, επανέρχονται στο προσκήνιο και μάλιστα, εάν δεν δοθεί μια λύση, στο πρόβλημα που προέκυψε εξαιτίας και της διαφωνίας που καταγράφεται μεταξύ φαρμακοποιών, οι ασθενείς από την 1η Οκτωβρίου δεν θα έχουν στη διάθεση τους φαρμακείο για να εξασφαλίσουν τα φάρμακα τους εάν παραστεί ανάγκη σε μη εργάσιμες ώρες και ημέρες.

Αυτό επειδή, οι φαρμακοποιοί, όπως επίσημα ανακοίνωσε ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, θα απέχουν από το πρόγραμμα διημέρευσης και διανυκτέρευσης, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση, που όπως υποστηρίζουν, παρατηρείται στην έκδοση απόφασης από το Δικαστήριο για τα ωράρια λειτουργίας τους.

«Το θέμα που αφορά τα ωράρια λειτουργίας των φαρμακείων», εξήγησε στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Πλούταρχος Γεωργιάδης, «εκκρεμεί εδώ και χρόνια και προέκυψε όταν κάποιοι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να διεκδικήσουν αλλαγή του υφιστάμενου ωραρίου λειτουργίας το οποίο εφαρμόζεται στη βάση διατάγματος που εκδίδεται από τον υπουργό Υγείας».

Οι φαρμακοποιοί αυτοί, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας κατάργηση του υπουργικού διατάγματος επικαλούμενοι τα ωράρια λειτουργίας των άλλων εμπορικών καταστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία λειτουργούν καθημερινά (για την καλοκαιρινή περίοδο) από τις 8:00-8:30 το πρωί μέχρι τις 7:30 το βράδυ με διακοπή από τη 1:30 μέχρι τις 4. Η εφημερία κατά την καλοκαιρινή περίοδο διαρκεί από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ. Για την χειμερινή  περίοδο το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 8:00 – 8:30 το πρωί μέχρι τη 1:30 και από τις 3 μέχρι τις 6:30. Η εφημερία διαρκεί από τις 7:30 μέχρι τις 10 το βράδυ. Τόσο κατά το θερινό όσο και κατά το καλοκαιρινό ωράριο ο εφημερεύον φαρμακοποιός εξυπηρετεί κατόπιν κλήσης καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου τα επείγονται περιστατικά.

Οι επτά φαρμακοποιοί που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ζήτησαν στην ουσία επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τους και το Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου η υπόθεση εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια, εξέδωσε ενδιάμεση απόφαση εξαιρώντας τους από τις πρόνοιες του διατάγματος που βρίσκεται σε ισχύ, δίνοντας τους έτσι το δικαίωμα να λειτουργούν τα φαρμακεία τους σε ώρες και ημέρες πέραν των προβλεπόμενων, από το επίσημο ωράριο των φαρμακείων, ωρών και ημερών.

Αυτό, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, «έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε το φαινόμενο, δύο φαρμακεία να βρίσκονται στον ίδιο δρόμο και να έχουν απόσταση μερικών μέτρων μεταξύ τους αλλά να λειτουργούν με δύο διαφορετικά ωράρια. Ταυτόχρονα το φαρμακείο που εξασφάλισε την ενδιάμεση απόφαση λειτουργεί και κατά τις ώρες που ένα άλλο φαρμακείο διανυκτερεύει ή διημερεύει με αποτέλεσμα των εφημερεύον φαρμακείο να χάνει από τα έσοδα του αφού στην ουσία οι ασθενείς καλύπτονται από εκείνον που δεν λειτουργεί βάσει του καθορισμένου ωραρίου».

Το φαινόμενο αυτό, είπε ο κ. Γεωργιάδης, «έχει οδηγήσει, το τελευταίο διάστημα, και σε φαινόμενα παρανομίας αφού κάποιοι συνάδελφοι, που δεν ανήκουν στην κατηγορία αυτών που εξασφάλισαν την ενδιάμεση απόφαση Δικαστηρίου, λειτουργούν με συνεχές ωράριο παρά το γεγονός ότι δεν δικαιούνται να το πράττουν».

Όλη αυτή η κατάσταση, «μας έχει υποχρεώσει να λάβουμε την απόφαση να απέχουμε από το πρόγραμμα εφημεριών (διημέρευσης και διανυκτέρευσης), μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση από το Δικαστήριο και να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα του ωραρίου».

Για τον ΠΦΣ, είπε, «το ωράριο όπως αυτό καθορίζεται από το διάταγμα και εφαρμόζεται για δεκαετίες, είναι το ιδανικότερο για τους ασθενείς οι οποίοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενημερωθούν για το ποιο φαρμακείο λειτουργεί στην περιοχή τους και να αποταθούν σε αυτό, όταν παραστεί ανάγκη».

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης των φαρμακοποιών η διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Φαρμακευτικής το οποίο είναι και το αρμόδιο για να μελετήσει το θέμα.

Όπως επεσήμανε στον «Φ» η κ. Παναγιωτοπούλου, «το υπουργείο Υγείας και οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες ανησυχούν αφού έγνοια μας είναι η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασθενών». Βεβαίως, πρόσθεσε, «όλοι αντιλαμβανόμαστε πως όταν μια υπόθεση εκκρεμεί στο Δικαστήριο δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για παρεμβάσεις».

Η απόφαση των φαρμακοποιών προκάλεσε την έντονη ανησυχία και των οργανωμένων ασθενών με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Χαράλαμπο Παπαδόπουλο να αναφέρει στον «Φ» ότι «όλοι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να διευθετήσουν επιτέλους αυτό το ζήτημα διότι εάν από την 1η Οκτωβρίου ο ΠΦΣ εφαρμόσει το μέτρο που έχει ανακοινώσει, εκείνοι που θα πληρώσουν τη νύφη θα είναι οι ασθενείς. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε το τι θα γίνει εάν ένα βράδυ, ένας άνθρωπος χρειαστεί φάρμακα και δεν υπάρχει κανένα φαρμακείο ανοικτό για να τον εξυπηρετήσει».