Υπόθεση που αφορά το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και στην οποία ενέχεται Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπο καταχωρίσθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.
Ο λόγος για τον Μάριο Δημητριάδη, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Μεταφορών επί Προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη.
Ο κ. Δημητριάδης είναι ανάμεσα στα φυσικά πρόσωπα που κατηγορούνται για αδικήματα τα οποία σχετίζονται με διαφθορά, δεκασμό, συνωμοσία προς καταδολίευση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Στον ίδιο τον πρώην υπουργό, με βάση το κατηγορητήριο, καταλογίζεται ότι επενέβη σε διαδικασία έγκρισης πολιτογραφήσεων. Τα όσα προσάπτονται και τα οποία θα κριθούν στο Δικαστήριο περιλαμβάνουν και ταξίδι του κ. Δημητριάδη στην Κίνα, ως στέλεχος της κυβέρνησης.
Το κατηγορητήριο, όπως πληροφορούμαστε, περιλαμβάνει πέραν των 50 κατηγοριών και συνολικά 10 πρόσωπα, οκτώ φυσικά και δύο νομικά. Πέραν από τον κ. Δημητριάδη κατηγορούνται τα τρία συγγενικά του πρόσωπα (πατέρας και δυο αδέρφια), που έχουν συμφέροντα με το δικηγορικό γραφείο της οικογένειας, μέσω του οποίου έγιναν πολιτογραφήσεις.
Κατηγορούμενοι, επίσης, είναι δικηγόρος που εργάζεται στη νομική εταιρεία, ένας ξένος επενδυτής, λειτουργός πρεσβείας της Κύπρου στην Κίνα, καθώς και ο σύζυγός της.
Εντός των ημερών οι εμπλεκόμενοι θα παραλάβουν το κατηγορητήριο. Η διαδικασία για παραπομπή της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έχει οριστεί για τον ερχόμενο μήνα.
Για την υπόθεση υπήρχε εισήγηση από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2023 προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Σύμφωνα με αναλυτικό μας ρεπορτάζ, η Αστυνομία είχε λόγους να πιστεύει ότι προέκυψαν αδικήματα σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις 19 επενδυτών. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που συνέλλεξαν οι ανακριτές, για την προσέλκυση ενδιαφερομένων διαδραμάτιζε καταλυτικό ρόλο άνδρας που είναι παντρεμένος με υπάλληλο πρεσβείας.
Τα χρήματα, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα, καταβάλλονταν από τους ενδιαφερόμενους για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου και εν συνεχεία μέσω εταιρειών, μέρος των ποσών των επενδύσεων κατέληγαν σε τρίτο πρόσωπο.
Οι εξεταστές της υπόθεσης φέρονται να κατέληξαν ότι κατά τη διαδικασία δίδονταν προμήθειες της τάξεως του 25% και τελέστηκαν αδικήματα. Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλα ευρήματα σε σχέση με εικονικά τιμολόγια.
Σε δημοσιευθείσα ένορκη δήλωση μέλους της Αστυνομίας στο πλαίσιο σχετικού αιτήματος στο Δικαστήριο, έγινε αναφορά στον φερόμενο ρόλο του υπό αναφορά δικηγορικού γραφείου, αλλά και σε συγγένεια πολιτικού προσώπου με τον ιδρυτή της νομικής εταιρείας.
Σημειώνονται τα ακόλουθα: «Σε ηλεκτρονική αλληλογραφία, διαφαίνεται ότι το γραφείο (σ.σ. αναφορά στη δικηγορική εταιρεία) χρησιμοποιούσε και διαφήμιζε τη σχέση τους με τον πολιτικό συγγενικό πρόσωπο (με τους δικηγόρους του γραφείου, ο οποίος βοηθούσε το γραφείο με απώτερο σκοπό το οικονομικό όφελος της οικογένειας του».
Για την υπόθεση είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος άνδρα κινεζικής καταγωγής, κατόχου κυπριακού διαβατηρίου. Ο τελευταίος προσπάθησε να ακυρώσει το σχετικό ένταλμα με ένδικα μέσα, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο το απέρριψε με απόφασή του στις 18/9/2023.
Το ανακριτικό έργο γι΄ αυτή την υπόθεση άρχισε τον Ιούλιο του 2021 και πέρασε από χίλια μύρια κύματα. Το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο με ένδικα μέσα προσπάθησε να ακυρώσει διατάγματα έρευνας και πρόσβασης σε περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας, χωρίς ωστόσο να το επιτύχει. Υπάρχει σχετική απόφαση που λήφθηκε στις 10 Μαρτίου του 2022 και στην οποία καταγράφονται λεπτομέρειες για την υπόθεση.
Οι έρευνες για το δικηγορικό γραφείο είχαν ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 με αφορμή την έκθεση της τριμελούς επιτροπής (σ.σ. με επικεφαλής την τότε πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου), η οποία συστάθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2019 για τον έλεγχο πολιτογραφήσεων επενδυτών.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από τις έρευνες για την πολιτογράφηση τριών προσώπων από την Καμπότζη. Συγκεκριμένα, είχε διαφανεί ότι ανδρόγυνο και ο ενήλικας υιός, είχαν πολιτογραφηθεί με ψευδείς παραστάσεις και/ή απόκρυψη ουσιωδών γεγονότων. Από τον έλεγχο των φακέλων των εν λόγω προσώπων, είχε διαπιστωθεί ότι πάροχος υπηρεσιών για τους σκοπούς της πολιτογράφησής τους ήταν συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο.
Φάνης Μακρίδης