Οι υψηλές ταχύτητες, η επιπόλαιη οδήγηση και τα συχνά ατυχήματα επί της Λεωφόρου Λάρνακος, στη Λευκωσία, έχει προκαλέσει τρόμο σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Ο «Φ» έγινε δέκτης καταγγελιών τέτοιων περιστατικών, ενώ το πρόβλημα μας επιβεβαιώνει και ο αντιδήμαρχος Αγλαντζίας, Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο οποίος υπογράμμισε ότι δέχεται καταιγισμό παραπόνων και ότι ο ίδιος έχει ζητήσει με τουλάχιστον τρεις επιστολές του προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας, όπως τοποθετηθούν σταθερές κάμερες. Πάντως, o βοηθός υπεύθυνος της Τροχαίας Χάρης Ευριπίδου, σημειώνει πως στο σημείο τοποθετούνται πολύ συχνά κινητές κάμερες και ότι λαμβάνονται διάφορα μέτρα.
Αυτόπτης μάρτυρας, ανέφερε στον «Φ» ότι επισκέφθηκε πριν δύο βράδια χώρο εστίασης επί της λεωφόρου Λάρνακος και ότι στη διάρκεια της παραμονής του, διαπίστωσε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. «Κάθε 5 με 10 λεπτά ομάδες των δύο έως και τεσσάρων μοτοσικλετιστών, περνούσαν ή ακόμη καλύτερα «πετούσαν» επί της λεωφόρου. Ο θόρυβος εκκωφαντικός! Κάθε τόσο διέσχιζαν το σημείο και αυτοκίνητα με ιλιγγιώδη ταχύτητα».
Γύρω στις 22:00 το βράδυ, ο αυτόπτης μάρτυρας αποφάσισε όπως τηλεφωνήσει στον αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112. «Αναφέρω το πρόβλημα και πράγματι 15 λεπτά αργότερα είδαμε να περνά περιπολικό της Αστυνομίας. Έκανε τη βόλτα του και… έφυγε».
Ωστόσο, υπογραμμίζει, τα ράλι συνεχίστηκαν με την ίδια συχνότητα και ένταση μέχρι και τουλάχιστον τις 23:30, οπόταν και αναχώρησαν. «Λίγα μέτρα παρακάτω είδαμε ασθενοφόρο να παραλαμβάνει νεαρό τραυματία μοτοσικλετιστή, κατόπιν σύγκρουσης του με προπορευόμενο αυτοκίνητο. Δίπλα στην άσφαλτο ήταν πεσμένη η μοτοσικλέτα».
Ο «Φ» επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς, Ανδρέα Κωνσταντίνου, ο οποίος ανέφερε ότι λαμβάνουν σωρεία παραπόνων από τους κατοίκους. «Από τον περασμένο Μάιο έχουν ενταθεί και πλέον μου το λένε οι πολίτες και σε συναντήσεις μας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γραπτώς».
Από την πλευρά του, εξηγεί, ήδη από την προηγούμενη θητεία του ως δημάρχου Αγλαντζιάς, είχε στείλει τουλάχιστον τρεις επιστολές προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, μέσω των οποίων ζητούσε όπως τοποθετηθούν σταθερές κάμερες. Οι επιστολές έμειναν αναπάντητες και το αίτημα δεν φαίνεται να έχει ικανοποιηθεί, όμως, τον τελευταίο μήνα στο σημείο υπάρχουν κινητές κάμερες, ενίοτε πρωί και βράδυ.
«Ζητάμε να λάβουν μέτρα», είπε ακόμη ο κ. Κωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι δεν αποτελούν λύση τα κυρτώματα. Στο σημείο, είπε, υπάρχουν και κυκλικοί κόμβοι, οι οποίοι συμβάλλουν στο να μειώνουν ταχύτητες οι οδηγοί.
Όπως εκτίμησε ο ίδιος, το πρόβλημα στην περιοχή έγκειται και στο γεγονός ότι πολύ κοντά βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Δηλαδή νέοι οδηγοί και άτομα που ευκολότερα θα προβούν σε επιπολαιότητες ή που θα πιούν και θα οδηγήσουν.
Από την πλευρά του, o βοηθός υπεύθυνος της Τροχαίας Χάρης Ευριπίδου, σημείωσε στον «Φ» ότι έλαβαν αναφορές για τον συγκεκριμένο δρόμο. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν τους επιτρέπεται να εγκαταστήσουν σταθερές κάμερες. «Στέλνουμε στο σημείο κινητές κάμερες», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά.
«Είναι υπόψη μας και κάνουμε ενέργειες», είπε, και πρόσθεσε ότι υπάρχει και αστυνόμευση και ότι γίνονται καταγγελίες από τα μέλη της τροχαίας, ακόμη και κατασχέσεις. Ως άλλο μέτρο, ανέφερε, είναι ότι ενεργοποιείται η ομάδα Ζήτα και ότι είναι σε επικοινωνία με συλλόγους μοτοσικλετιστών, ώστε να ενημερώνουν και να ευαισθητοποιούν τα μέλη τους. «Οι μοτοσικλέτες είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, καθώς βγάζουν τις πινακίδες».
Πάντως, όσον αφορά στη λεωφόρο Λάρνακος, ο κ. Ευριπίδου είπε ότι δεν θεωρείται μελανό σημείο και ότι τα περισσότερα ατυχήματα είναι μικρά, χωρίς ανθρώπινες απώλειες. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι τα όποια περιστατικά με υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και επιπόλαιης οδήγησης, είναι μεμονωμένα και ότι δεν πάνε οργανωμένα στο σημείο για κόντρες.
«Γι’ αυτό και είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστεί», είπε και κατέληξε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχει μόνιμα περιπολικό στο σημείο.