Ο νέος κύκλος ακροάσεων για τα όσα καταλογίζει ο ερευνητής-συγγραφέας, Μακάριος Δρουσιώτης, στο βιβλίο του «Κράτος Μαφία», ανοίγει το φθινόπωρο.
Όπως πληροφορείται το philenews, η επικεφαλής των λειτουργών επιθεώρησης, Αυστραλή Γκαμπριέλ Λουίζ ΜακΙντάιρ, επιστρέφει στην Κύπρο την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα την προσεχή Τετάρτη, ενώ έχει προγραμματιστεί ακρόαση για την Παρασκευή 6/9.
Πάντως, το καλοκαίρι δεν παγοποίησε το έργο των ερευνητών. Άλλωστε, η κ. ΜακΙντάιρ βρισκόταν στο νησί μας μέχρι τις 29 Ιουλίου και μέχρι κι εκείνο το χρονικό διάστημα έγινε αρκετή δουλειά από την ίδια και τους συνεργάτες της νομικούς Χαρίλαο Χρυσάνθου, Ορέστη Νικήτα και Ανδρέα Ευθυμίου.
Εντός Ιουλίου και βάσει των όσων είχαν κληθεί να δώσουν μαρτυρία, στο επίκεντρο βρισκόταν η υποενότητα του βιβλίου που αφορά τον Ρώσο ολιγάρχη Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ. Ο Δρουσιώτης στο βιβλίο του κατέγραφε τα όσα έγιναν στην Κύπρο μετά το διαζύγιό του Ριμπολόβλεφ. Είχε αναφερθεί στον φερόμενο ρόλο μεγάλου δικηγορικού γραφείου και τη σχέση του με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σε αξιοπερίεργες διεργασίες της Βουλής για τροποποίηση νομοθεσίας, δικαστικές αποφάσεις από τις οποίες ευνοήθηκε ο ολιγάρχης και μεταφορές κεφαλαίων.
Μάλιστα, η εντύπωση που έμενε ήταν ότι διάφοροι αξιωματούχοι πρόσφεραν κάλυψη στον Ριμπολόβλεφ, βοηθώντας τον στο θέμα διαζυγίου με την πρώην σύζυγό του και την φερόμενη προσπάθεια ώστε να αποτραπεί η τελευταία να επωφεληθεί από την περιουσία που αποκτήθηκε όσο ήταν παντρεμένοι.
Τον Ιούλιο, λοιπόν, είχε επιδοθεί κλήση στον πρώην Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Ρίκκο Ερωτοκρίτου, ενώ μέχρι εκείνο το σημείο είχαν λάβει κλήτευση κι έδωσαν μαρτυρία ηχηρά ονόματα, μεταξύ αυτών και πρώην αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και βουλευτές.
Ανάμεσά τους ήταν ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, ο βουλευτής και τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Γεωργίου και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης.
Μαρτυρία, όπως πληροφορούμαστε, έδωσε και η πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαρία Κυριακού Εξάλλου, πολύωρη κατάθεση έδωσε ήδη η δικηγόρος Αλεξάνδρα Πελαγία, η οποία εκπροσωπούσε νομικά την πρώην σύζυγο του Ριμπολόβλεφ. Όπως είχαμε γράψει και παλιότερα, κατέθεσε και νυν αξιωματικός της Αστυνομίας, Ιωάννης Σωτηριάδης.
Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες μας για το έργο των λειτουργών επιθεώρησης, αναφέρουν ότι δεν έμειναν μόνο στην υποενότητα του βιβλίου για τον Ριμπολόβλεφ. Ήδη φέρονται να εξέτασαν και άλλες πτυχές, όπως τα όσα αναφέρονται για το θέμα του Σαουδάραβα φίλου του τέως Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.
Συγκεκριμένα εντός του περασμένου μήνα είχε κληθεί κι έδωσε μαρτυρία στους λειτουργούς επιθεώρησης ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Θυμίζουμε ότι ο Σαουδάραβας είχε παραχωρήσει το ιδιωτικό του jet στον τότε Πρόεδρο για τις αεροπορικές μετακινήσεις του, ενώ είχε πολτιογραφηθεί ο ίδιος, πέντε αδέρφια του και 36 συγγενείς του. Σχετική έκθεση είχε εκδώσει η Ελεγκτική Υπηρεσία στις 31/1/2020.
Πληροφορίες μας, ακόμη, αναφέρουν πως στην επιτροπή έδωσαν μαρτυρία ο νυν υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελληνικής Δημοκρατίας, Χρήστος Στυλανίδης, που επί Αναστασιάδη ήταν Ευρωπαίος Επίτροπος, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, αλλά και Δικαστής.
Πάντως, αρκετά πρόσωπα που ήδη έχουν δώσει κατάθεση, αναμένεται να επανακλητευθούν. Είναι φανερή η πρόθεση της ομάδας λειτουργών επιθεώρησης να πέσει φως σε όλα όσα προκύπτουν από το συγγραφικό έργο του Δρουσιώτη. Ήδη πρώην αξιωματούχοι όπως ο Κώστας Κληρίδης φέρονται να κατέθεσαν πέραν της μιας φοράς, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Θυμίζουμε ότι ο Αναστασιάδης με δημόσιες γραπτές τοποθετήσεις του, αλλά και σε πρόσφατη συνέντευξή του (podcast ANT1) έχει απορρίψει κατηγορηματικά τα όσα του χρεώνονται, ενώ κινήθηκε νομικά κατά του ερευνητή/συγγραφέα.