Μέχρι και κατηγορία για αγυρτεία εξετάζεται εναντίον του ηγουμένου της Μονής Οσίου Αββακούμ Νεκταρίου και του αρχιμανδρίτη Πορφυρίου ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 30 Αυγούστου. Η κατηγορία περί αγυρτείας αποτελεί μέρος των 15 κατηγοριών τις οποίες αντιμετωπίζουν.

Η, κατ’ ισχυρισμόν, αγυρτεία αφορά βεβήλωση και εκμετάλλευση των θείων για σκοπούς φιλαργυρίας και, προφανώς, εστιάζεται στην είσπραξη χρημάτων από πιστούς για κατασκευή εικόνων, πολυελαίων η άλλων θρησκευτικών συμβόλων, κάποια εκ των οποίων ουδέποτε ολοκληρώθηκαν ή και παραδόθηκαν ή ακόμη και παρουσιάστηκαν στην εκκλησία του μοναστηριού. Οπόταν, με βάση και καταγγελίες που υπεβλήθησαν από πιστούς (κάποιοι εκ των οποίων πλήρωσαν αδρά) εξετάζεται κατά πόσον οι δύο μοναχοί οικειοποιήθηκαν τα χρήματα που είχαν εισπραχθεί. Η Μητρόπολη Ταμασού ισχυρίζεται, πως οι €806.600 που βρέθηκαν σε χρηματοκιβώτιο στη Μονή Αββακούμ αποτελούν και προϊόν εισφορών πιστών και δεν προέρχονται από δωρεές προς τους δύο μοναχούς, όπως ισχυρίστηκαν οι ίδιοι.

Πρώτος μάρτυρας ο οικείος Μητροπολίτης Ταμασού Ησαϊας, ο οποίος κατάγγειλε το σκάνδαλο της Μονής Οσίου Αββακούμ και ειδικότερα του δύο μοναχούς, ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, ο Ταμασού Ησαϊας θα προσέλθει στις 30 Αυγούστου λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, οπόταν έχει καθοριστεί η κατάθεσή του.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις του εκκλησιαστικού εισαγγελέα, με βάση τις καταγγελίες που υπέβαλε ενώ προφανώς θα κληθεί να απαντήσει και για άλλες πτυχές που προέκυψαν κατά τη  διάρκεια της εξέτασης της υπόθεσης από την τριμελή Ανακριτική Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κατηγορητήριο αποτελείται από περίπου 250 σελίδες. Η έκταση είναι μεγάλη επειδή για κάθε κατηγορία δίνονται επεξηγήσεις ως προς το πώς προέκυψε, τι αφορά, τους λόγους που αυτή καταρτίστηκε κοκ.

Οι κατηγορίες της τριμελούς Ανακριτικής Επιτροπής είναι πολύ περισσότερες από τις κατηγορίες που τους απηύθυνε ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, ο οποίος στηρίχθηκε κυρίως στο οπτικοακουστικό υλικό που περιέπεσε στην αντίληψη του. Η Ανακριτική, εξετάζοντας τις κατηγορίες που είχαν τεθεί ενώπιον της, διεύρυνε τον κύκλο των ερευνών, ενώ εμβάθυνε και στις μαρτυρίες που ετέθησαν ενώπιον της, καταλήγοντας και σε ενισχυτικά ευρήματα. Οπόταν οι κατηγορίες είναι διευρυμένες και καταρτίστηκαν από τον εκκλησιαστικό εισαγγελέα, ο οποίος είχε ολοκληρωμένη εικόνα.

Όσον αφορά το θέμα που προέκυψε με τον εκ των δικηγόρων των δύο μοναχών κ. Αναστάσιο Βαβούσκο, για εκκλησιαστικούς κύκλους είναι ξεκάθαρο ότι αυτός δεν δικαιούται να εκπροσωπήσει τους πελάτες του ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, επειδή δεν διαμένει στην Κύπρο. Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι έπρεπε να επιτραπεί, έστω και κατ΄ οικονομίαν, στον κ. Βαβούσκο να εκπροσωπήσει τους δύο μοναχούς, ώστε να εκλείψει κάθε αιχμή ή σκιά ότι δεν είχαν όση νομική αρωγή επιθυμούσαν. Με άλλα λόγια, κάποιοι εκφράζουν τη θέση, πως δεν χάλασε ο κόσμος αν εκπροσωπηθούν από δικηγόρο της αρεσκείας τους.

Πάντως, η απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου φαίνεται να έχει και περαιτέρω επιπτώσεις, αφού αν δεν δικαιούται να παρευρεθεί στη δίκη επειδή δεν διαμένει στην Κύπρο, προφανώς, για τον ίδιο λόγο δεν θα έχει λόγο ούτε και στην Ιερά Σύνοδο.

Σημειώνεται, πάντως, πως ούτε η Ανακριτική Επιτροπή, ούτε και το Εκκλησιαστικό Δικαστήριο, αλλά ούτε και η Σύνοδος απάντησαν στις κατά καιρούς παραστάσεις, διαβήματα και υπομνήματα που είχε υποβάλει.

Εκκλησιαστικές πηγές θεωρούν, πάντως, πως η Εκκλησία έχει εξαντλήσει και τα έσχατα όρια της υπομονής της, υπομένοντας μέχρι και εισηγήσεις του κ. Βαβούσκου για αφορισμό του ιδίου του Αρχιεπισκόπου ή και καθαίρεση των Συνοδικών, για χειρισμούς τους οποίους ο ίδιος έκρινε αντικαταστατούς και απαράδεκτους.