Άλλο ένα κρατικό έργο οδεύει -όπως όλα δείχνουν- προς ναυάγιο μετά τα προβλήματα που προέκυψαν και φαίνεται να μην ξεπεράστηκαν παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για διόρθωσή τους. Το e-justice που διαφημίστηκε επί υπουργίας Ιωνά Νικολάου, εκτός απροόπτου, κινείται προς οριστική κατάρρευση, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται το πρώτο 15νθήμερο Σεπτεμβρίου.

Χθες, ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, επιβεβαίωσε δημοσίευμα του «Φ» ότι υπάρχουν προβλήματα με τους προκαταρκτικούς ελέγχους του συστήματος και με τους χρήστες τους να μην μένουν ικανοποιημένοι. Σε δηλώσεις του στον «Φ» και κληθείς να απαντήσει κατά πόσον ο ίδιος βλέπει ότι μπορεί να συνεχιστεί το έργο, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι οι ενδείξεις που δόθηκαν από το Συμβούλιο του έργου είναι πως δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα προκαταρκτικά τεστ, δεν είναι δηλαδή θετικές οι ενδείξεις. «Αλλά», συνέχισε, «δεν θέλω να τοποθετηθώ ώστε να μην προκαταλάβω ή να δημιουργηθεί αναστάτωση. Αναμένω την τελική απόφαση του Συμβουλίου του έργου».

Αρχικά, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε υπήρξε διαφωνία με την ουσία της θέσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ότι δηλαδή έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο διακοπής του συμβολαίου. «Αυτό που έγινε ήταν ότι πάντα στο τραπέζι υπήρχε η δυνατότητα διακοπής του συμβολαίου. Αντί τούτου, όμως, δόθηκε μια παράταση επειδή θεωρήσαμε ότι ένα έργο που πήρε τόσο καιρό να κατακυρωθεί και να φτάσουμε μέχρις εδώ, ήταν σωστό να γίνει μια ουσιαστική προσπάθεια για να δούμε αν όντως μπορεί να ανταποκριθεί. Αυτός ήταν ο μόνος λόγος που δόθηκε η παράταση των έξι μηνών», παρατήρησε.

Ο κ. Δαμιανού πρόσθεσε ότι «σ’ αυτούς τους έξι μήνες εμείς φέραμε κοντά τους χρήστες του συστήματος, δηλαδή τη Δικαστική Υπηρεσία και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο που ήταν εναντίον να συνεχιστεί αυτό το σύστημα, τους ορίσαμε ως μέλη του Συμβουλίου του έργου που δεν ήταν στο παρελθόν, ούτως ώστε να λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις και να γνωρίζουν τα τεκταινόμενα. Στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν όλα τα προβλήματα, τα οποία ήταν πολλά και οι αλλαγές που θα έπρεπε να υλοποιούνταν, ώστε να δούμε κατά πόσον θα προχωρήσει το έργο, για να είναι πραγματικά χρήσιμο».

Η εταιρεία, πρόσθεσε ο υφυπουργός Καινοτομίας, διαβεβαίωσε ότι διόρθωσε όλα όσα καταγράφηκαν ως προβλήματα. «Τώρα, σ’ αυτήν τη φάση, είμαστε στο σημείο που έγιναν οι προκαταρκτικοί έλεγχοι και πλέον υπάρχουν αρμόδια σώματα, όπως το Συμβούλιο του έργου, το οποίο θα πρέπει να λάβει την τελική απόφαση για το αν αυτά που ελέχθηκαν είναι επαρκείς ενδείξεις ότι το σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί ή το ανάποδο. Με βάση αυτή την απόφαση, θα λάβουμε εμείς την τελική απόφαση αν το έργο μπορεί να συνεχιστεί ή όχι. Αυτό θα γίνει εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων, το πρώτο 15νθήμερο Σεπτεμβρίου».

Ο κ. Δαμιανού ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα τα έξι εκατομμύρια ευρώ που ήταν το κόστος κατακύρωσης του έργου αλλά δόθηκε περί το ένα εκατ. ευρώ. Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν ανάλογα και με την τελική απόφαση που θα ληφθεί, ανέφερε. Σημειώνεται ότι το έργο χρηματοδοτείται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οπόταν στην περίπτωση που καταγγελθεί το συμβόλαιο τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για το νέο έργο.

Ο υφυπουργός Καινοτομίας διευκρίνισε ότι άλλο i-justice και άλλο e-justice. Δεν είναι συγκρίσιμα τα δύο συστήματα, ανέφερε. «Το πρώτο κόστισε πολύ λιγότερα γιατί είναι ένα σύστημα διακίνησης εγγράφων. Εδώ μιλάμε για ένα σύστημα που θα υποστηρίζεται για 10 χρόνια. Είναι διαφορετικά τα ποσά και διαφορετικά τα συστήματα. Στόχος του e-justice ήταν να γίνει ένα σύστημα αυτοματοποίησης όλων των νομικών διαδικασιών», κατέληξε.

Στο μεταξύ, οι δικηγόροι θεωρούν πως το σύστημα είναι ουσιαστικά νεκρό λόγω των ανεπιτυχών τεστ που έγιναν, ωστόσο, όλα θα ξεκαθαρίσουν στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αρχές Σεπτεμβρίου.