Νέα μέτρα προωθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφορικά με τις πυρκαγιές, τόσο για καλύτερο συντονισμό όσο και για διερεύνηση των αιτιών πρόκλησής τους.
Ξεδιπλώνοντας στον «Φ» τους σχεδιασμούς της Πυροσβεστικής, ο αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος αναφέρει ότι για πρώτη φορά συστήνεται ειδική ομάδα διερεύνησης αιτιών πρόκλησης φωτιάς, ενώ παράλληλα δημιουργείται στο Αρχηγείο της Υπηρεσίας, Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, για το 112.
Όπως ανέφερε ο κ. Λογγίνος, διαπιστώθηκε η ανάγκη συγκρότησης ενός εξειδικευμένου τμήματος που θα διερευνά τα αίτια πρόκλησης πυρκαγιών όταν πρόκειται για μεγάλα επεισόδια, είτε εντός αστικών περιοχών είτε στην ύπαιθρο, να εξετάζεται δηλαδή από ειδικούς, ώστε ανάλογα με τα αίτια να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης. Μέχρι τώρα, είπε, δεν υπήρχε αυτό το τμήμα και κρίθηκε σκόπιμη η σύστασή του ώστε να διερευνώνται ενδελεχώς τα αίτια μιας φωτιάς για να γνωρίζουμε την αιτία και ανάλογα να στρέφονται και οι έρευνες. Όπως εξήγησε ο αρχιπύραρχος, σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχε αμφισβήτηση των αιτιών πρόκλησης μιας φωτιάς, όπως με την ΑΗΚ, γι’ αυτό και θέλουμε να έχουμε εμπεριστατωμένη άποψη για κάθε σοβαρό επεισόδιο.
Παράλληλα, η Πυροσβεστική κινείται και σε ένα άλλο σημαντικό επίπεδο που θα βελτιώσει τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, για σοβαρά επεισόδια που συμβαίνουν στην χώρα μας. Προς τον σκοπό αυτό δημιουργείται στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στο οποίο θα στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες που αφορούν στο 112 (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Πολιτική Άμυνα, Εθνική Φρουρά, Υπηρεσία Ασθενοφόρων, Τμήμα Δασών). Μόλις δοθεί μια πληροφορία για πυρκαγιά ή για άλλο σοβαρό περιστατικό, θα ενημερώνεται άμεσα ο πιο κοντινός πυροσβεστικός σταθμός ώστε να ανταποκρίνεται έγκαιρα, θα του δίνεται το στίγμα της φωτιάς και παράλληλα θα παρακολουθούνται τα μέσα πυρόσβεσης. Μέσω του Κέντρου αυτού, εξήγησε ο κ. Λογγίνος, θα συντονίζονται όλες οι ενέργειες όταν αφορά και άλλα σοβαρά γεγονότα, ώστε να μην παρατηρείται αυτό που συμβαίνει σήμερα με το 112.
Όσον αφορά στην αγορά εξοπλισμού για τον έγκαιρο εντοπισμό μιας πυρκαγιάς πριν αυτή επεκταθεί και γίνει ανεξέλεγκτη, ο αρχιπύραρχος μας ανέφερε ότι προχωρεί αρχές του ’25 η αγορά 17 αισθητήρων ανίχνευσης πυρκαγιών, οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε βιομηχανικές περιοχές, την ύπαιθρο και σε δασικές εκτάσεις. Στις βιομηχανικές περιοχές ο κάθε αισθητήρας θα καλύπτει έκταση μέχρι 15χλμ και στην ύπαιθρο 30χλμ. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό, θα καλυφθεί το 80% των δασών και υπαίθρου, με αποτέλεσμα μόλις ανιχνευθεί καπνός ή φωτιά να υπάρχει και άμεση αντίδραση.Το κόστος των συσκευών αυτών που θα είναι υπερσύγχρονες, θα ανέλθει στα €6 εκατ. και το κονδύλι έχει εγκριθεί.
Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική προχωρεί με την προκήρυξη προσφορών για την αγορά 21 σύγχρονων πυροσβεστικών οχημάτων για σκοπούς διάσωσης, πυρόσβεσης και χρήσης τους σε βιομηχανικές ζώνες. Θα πρόκειται για οχήματα τεχνολογίας και θα δίνουν τη δυνατότητα χρήσης τους για εξειδικευμένους σκοπούς ανάλογα με το πού θα τοποθετηθούν.
Στους σχεδιασμούς είναι και η αγορά ειδικού εξοπλισμού για απεγκλωβισμό ατόμων από σεισμούς, ώστε να δοθεί σε όλες τις επαρχίες. Ήδη υπάρχει εγκεκριμένο ποσό ύψους €1,1 εκατ. από ευρωπαϊκά κονδύλια, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά αυτού του εξοπλισμού, ο οποίος θα λύσει τα χέρια των επαρχιακών διευθύνσεων. Όπως ανέφερε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, σήμερα τέτοιο εξοπλισμό διαθέτει μόνο η ΕΜΑΚ και σε περίπτωση επεισοδίου θα πρέπει να αναμένεται η άφιξη των μελών της, ενώ με τη διάθεση εξοπλισμού στις επαρχίες, θα κερδίζεται πολύτιμος χρόνος.
Μελέτη εμπειρογνώμονα
Αναφορικά με το θέμα του διαχωρισμού του τομέα ευθύνης για τις πυρκαγιές, ο κ. Λογγίνος τόνισε ότι αυτή την περίοδο ετοιμάζεται μελέτη από Ελλαδίτη εμπειρογνώμονα, για το κατά πόσον ενδείκνυται η ευθύνη για τις πυρκαγιές υπαίθρου να περάσει από την Πυροσβεστική στο Τμήμα Δασών. Η μελέτη θα πρέπει να παραδοθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στην υπουργό Γεωργίας, να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση. Φέτος παρατηρείται αύξηση των επεισοδίων στις πόλεις κατά 7%, κυρίως όσον αφορά στις διασώσεις παγιδευμένων ατόμων, από τροχαίες συγκρούσεις και σε πυρκαγιές σε σκυβαλότοπους. Σημαντική αύξηση παρατηρείται στις κλήσεις γι’ άνοιγμα θυρών με εντοπισμό ατόμων που είναι νεκρά για διάφορους λόγους.
Τέσσερις μήνες καταγράφουν αύξηση πυρκαγιών φέτος
Συνολική μείωση κατά 35% παρατηρείται φέτος στις πυρκαγιές, γεγονός που αποδίδεται στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Ωστόσο, οι παρατεταμένες ψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι ανθρώπινες δραστηριότητες, έφεραν αύξηση επεισοδίων φέτος σε 4 από τους 12 μήνες. Οι εμπρησμοί απασχολούν ιδιαίτερα τους αρμοδίους αφού φαίνεται ξεκάθαρα πως πίσω από συγκεκριμένες πυρκαγιές σε Λεμεσό και Πάφο βρίσκονται εμπρηστές.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κοινότητας Πάχνας στην Πάφο, όπου παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να ξεσπούν πυρκαγιές λόγω κακόβουλης ενέργειας. Οι αρχές της κοινότητας αποφάσισαν να λάβουν μέτρα, μεταξύ άλλων, και με την εγκατάσταση καμερών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, φέτος ανταποκρίθηκε σε 4.326 επεισόδια σε σχέση με 6.649 καθ’ όλη τη χρονιά πέρσι, ενώ για τέσσερις από τους οκτώ μήνες του έτους καταγράφηκε αύξηση. Πέρσι τον Ιανουάριο είχαν ξεσπάσει 439 πυρκαγιές σε σύγκριση με 1426 φέτος, τον Φεβρουάριο φέτος υπήρξαν 445 πυρκαγιές σε σχέση με 401 πέρσι. Η ανοδική τάση συνεχίστηκε και τον Μάρτιο, οπότε παρατηρήθηκαν 664 πυρκαγιές σε σχέση με 635 το ’23. Τον Απρίλιο σημειώθηκε μείωση αφού φέτος είχαμε 789 πυρκαγιές ενώ το ’23 869.
Αύξηση πυρκαγιών καταγράφηκε και τους μήνες Μάιο και Ιούνιο σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, από τα 558 επεισόδια πυρκαγιάς που ανταποκρίθηκε η Πυροσβεστική πέρσι τον Μάιο, φέτος έφτασαν τα 801, καταγράφηκε δηλαδή αύξηση 43,5%, όπως και τον Ιούνιο αφού από τα 483 επεισόδια πυρκαγιάς πέρσι, φέτος σημειώθηκαν 524. Τον Ιούλιο φέτος σημειώνεται μείωση στις πυρκαγιές. Από τις 576 πέρσι, είχαμε 427, ή μείωση 19%. Τον Αύγουστο, μέχρι σήμερα, είχαμε φέτος 250 πυρκαγιές, ενώ πέρσι όλο τον μήνα 392.
Κρίσιμοι μήνες θεωρούνται ο Σεπτέμβριος και ιδιαίτερα ο Οκτώβριος, οπότε ξεκινούν τα καψαλίσματα. Έτσι και η επιφυλακή θα συνεχιστεί. Φέτος το Τμήμα Δασών κατέγραψε 114 δασικές πυρκαγιές, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με πέρσι.
Πρωτιά σε Λευκωσία
Πρώτη επαρχία σε πυρκαγιές είναι η Λευκωσία με 1512, ακολουθεί η Λεμεσός με 1122 και τρίτη η Πάφος με 634 περιστατικά. Η Λάρνακα είναι τέταρτη με 556 πυρκαγιές και η Αμμόχωστος με 303. Η ΕΜΑΚ ανταποκρίθηκε σε 122 περιστατικά. Το μέγεθος των ζημιών από πυρκαγιές εντός αστικών περιοχών και στην ύπαιθρο, εκτιμάται από την Πυροσβεστική στα 18.990. 855 ευρώ. Η καμένη έκταση εκτιμάται ότι είναι στα 13.492 τ.χ. και η δασική στα 4.252 τ.χ.
Σημειώνεται ότι φέτος υπήρξε ρεκόρ συλλήψεων εμπρηστών ή προσώπων που από αμέλεια έθεσαν πυρκαγιά. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι φέτος πολλές πυρκαγιές ξεσπούν από παράνομους σκυβαλότοπους, επειδή πολίτες καίνε αντικείμενα με σκοπό να πάρουν το σίδερο για να το πωλήσουν.