Οι εικόνες απορριμματοφόρων να ρίχνουν σκουπίδια σε μεγάλο χώρο, όπου γίνεται υγειονομική ταφή απορριμμάτων από τον ΟΕΔΑ Κόσιης προκαλούν αντιδράσεις και φέρνουν ξανά στην επιφάνεια τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η μεταφορά του τεράστιου όγκου αποβλήτων της Λευκωσίας και η απουσία εναλλακτικής για την επεξεργασία τους. Η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ Αραδίππου, που έσπευσε επί τόπου, ανήρτησε βίντεο με απορριμματοφόρα να αδειάζουν σκουπίδια σ’ έναν χώρο, που όπως αναφέρει, «έχει καταντήσει χωματερή». Σημειώνει ακόμη «πως τόνοι απορριμμάτων από την επαρχία Λευκωσίας καταλήγουν σε μια εγκατάσταση που προοριζόταν για να εξυπηρετεί τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου» υποδεικνύοντας πως «το όμορφο δάσος της Κόσιης απειλείται πλέον από την ανεξέλεγκτη ρύπανση, με τη δυσοσμία να επηρεάζουν τους κατοίκους πολλών περιοχών. Τα δημοσιεύματα αρκετά, οι φωνές διαμαρτυρίας καθημερινές, οι δεσμεύσεις επαναλαμβανόμενες, το πρόβλημα όμως παραμένει και εντείνεται».
Η Δημοτική Ομάδα ΑΚΕΛ προανήγγειλε, μάλιστα, μέτρα αντίδρασης για την κατάσταση στην Κόσιη, σημειώνοντας πως έχει καταρτίσει πλάνο δράσης και πως «σύντομα θα προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, καλώντας όλους τους κατοίκους και φορείς της Επαρχίας Λάρνακας να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχουν ενεργά».

Μετά τα ευρήματα της Δημοτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Λάρνακας, Ανδρέας Πασιουρτίδης, ο οποίος έγινε δέκτης καταγγελιών, ανακοίνωσε πως έχει ζητήσει όπως εγγραφεί σχετικό θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. «Η κατάσταση με τον ΟΕΔΑ Κόσιης έχει φτάσει στο απροχώρητο και καθημερινά γινόμαστε δέκτες καταγγελιών για τις περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις από τον τρόπο λειτουργίας του» σημείωσε ο βουλευτής, ο οποίος ανέφερε στο philenews πως αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, τις μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων που θάβονται, αλλά και το θέμα που αποκάλυψε ο «Φ» πως ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγονται από σπίτι σε σπίτι καταλήγουν αντί σε αδειοδοτημένη μονάδα ανακύκλωσης, στον ΟΕΔΑ Κόσιης. «Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στον χώρο. Εμείς θέλουμε να δούμε πού βρίσκεται και το θέμα της σύμβασης της αναδόχου εταιρείας η οποία έχει λήξει 30 Ιουνίου, το θέμα της επιβάρυνσης της μονάδας από την παραλαβή και ανακυκλώσιμων υλικών και γιατί εξακολουθεί ο ΟΕΔΑ Κόσιης να φιλοξενεί απορρίμματα πέραν των επαρχιών Λάρνακας Αμμοχώστου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός».
Ο βουλευτής έριξε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και στο Τμήμα Περιβάλλοντος. «Η απόφαση να έρθουν τα απορρίμματα της Λευκωσίας στη Λάρνακα είναι της προηγούμενης κυβέρνησης που έχει ευθύνες, όπως επίσης και το Τμήμα Περιβάλλοντος. Τι μέτρα λαμβάνει για να μην υπάρχει εκεί αυτή η κατάσταση; Υποτίθεται πως δημιουργήσαμε τους ΟΕΔΑ για να μην υπάρχουν χωματερές και να τυγχάνουν επεξεργασίας τα απορρίμματα. Υπήρχε πρόθεση να γίνει μια μονάδα για την επαρχία Λευκωσίας κάτι που δεν έγινε. Έκλεισε ο Κοτσιάτης εδώ και τόσο καιρό και δεν κινήθηκαν οι διαδικασίες».
Οι καταγγελίες τέθηκαν ενώπιον του διευθυντή του ΟΕΔΑ Κόσης, Χάρη Ελευθεριάδη, ο οποίος ανέφερε πως δεν πρόκειται για ανεξέλεγκτο χώρο υγειονομικής ταφής, αλλά γι’ αυτόν που έχει καθοριστεί.

«Έρχονται στη μονάδα περίπου 280.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως και οι εγκαταστάσεις μπορούν να επεξεργαστούν 190.000 τόνους. Συνεπώς για τα υπόλοιπα γίνεται υγειονομική ταφή. Το κράτος έπρεπε να είχε κάνει άλλη μία γραμμή επεξεργασίας ώστε να μπορεί να επεξεργάζεται τα απορρίμματα όλων των επαρχιών. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως αυτή τη στιγμή ο ΟΕΔΑ Κόσιης λαμβάνει τα μισά σκουπίδια της Κυπριακής Δημοκρατίας». Σημειώνεται πως η πρακτική της ταφής απορριμμάτων αποφασίστηκε από το 2018, προκειμένου ν’ αποφύγει πρόστιμο η Κυπριακή Δημοκρατία για τον σκουπιδότοπο του Κοτσιάτη.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβάρυνσης της μονάδας λόγω της παραλαβής ανακυκλώσιμων υλικών της Green Dot, ο κ. Ελευθεριάδης σημείωσε πως πρόκειται για περίπου 10.000 τόνους τον χρόνο, «που δεν είναι τόσο μεγάλη ποσότητα σε σχέση με το σύνολο των απορριμμάτων που παραλαμβάνονται. Προφανώς εάν δεν βάζαμε αυτά, θα βάζαμε αντίστοιχη ποσότητα μεικτών απορριμμάτων, ωστόσο, το επιβαρύνεται είναι υπερβολική λέξη».