Με σωρεία επιχειρημάτων επιχειρεί η νομική εκπροσώπηση της Βουλής να κερδίσει τη μάχη στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ώστε να λογοδοτούν για τα περιουσιακά τους στοιχεία ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

Όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος προχώρησε σε αναφορά του Νόμου που είχε ψηφιστεί και προνοούσε την υποβολή Πόθεν Έσχες από τους δυο αξιωματούχους της Νομικής Υπηρεσίας ως πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Η υπόθεση ορίστηκε ενώπιον του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου για τις 4 Σεπτεμβρίου, ενώ η Βουλή στις αρχές του τρέχοντος μήνα (7/8) καταχώρησε σημείωμα εμφάνισης για την αναφορά του Προέδρου.

Σήμερα καταχωρίσθηκε και η ένσταση από πλευράς Βουλής, όπως αναμενόταν. Ο δικηγόρος Χρίστος Κληρίδης που εκπροσωπεί το νομοθετικό Σώμα, παραθέτει μεγάλο αριθμό νομικών επιχειρημάτων, για να στηρίξει τη θέση ότι οι δυο ανώτατοι αξιωματούχοι της Νομικής Υπηρεσίας, δεν μπορούν να ελέγχονται για τα περιουσιακά τους στοιχεία μέσω μηχανισμού αυτορρύθμισης, όπως στην περίπτωση της δικαστικής εξουσίας.

Επιπλέον, υποστηρίζει νομικά τη «γραμμή» που χάραξε η Βουλή με τα σχετικά νομοθετήματά της για το Πόθεν Έσχες, δηλαδή ότι οι αξιωματούχοι της Γενικής Εισαγγελίας είναι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι και ως τέτοιοι πρέπει να λογοδοτούν για ενδεχόμενο αθέμιτο πλουτισμό.

Παραθέτουμε κάποια από τα σημεία της ένστασης για το θέμα του Πόθεν Έσχες του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα:

·        Δεν υπάγονται στη νομοθετική εξουσία, ούτε στο δικαστικό σώμα.

·        Δεν συνιστούν μία εκ των πολιτειακών και συνταγματικών εξουσιών,, όπως προβλέπονται στο Σύνταγμα (Εκτελεστική, Νομοθετική και δικαστική εξουσία).

·        Ανήκουν σε Υπηρεσία (Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας).

·        Το Σύνταγμα τους εντάσσει, όπως και τους αξιωματούχους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, εκτός οποιασδήποτε εξουσίας, αλλά τους εντάσσει σε Υπηρεσία και συγκεκριμένα στο μέρος του Συντάγματος που έχει πρόνοιες για ανεξάρτητους αξιωματούχους.

·        Στον εκάστοτε Νόμο περί του Κρατικού Προϋπολογισμού ανέκαθεν το πρώτο κεφάλαιο αφορά τις τρεις συνταγματικές εξουσίες (Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική) και ακολουθεί το κεφάλαιο με τίτλο «Συνταγματικές Υπηρεσίες» που είναι η Νομική Υπηρεσία, η Ελεγκτική Υπηρεσία και η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας).

·        Γίνεται επίκληση στο άρθρο 112, παράγραφος 2, που αναφέρει ότι «η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας είναι ανεξάρτητος υπηρεσία μη υπαγόμενη εις οποιοδήποτε Υπουργείο».

Στην ένστασή του εκ μέρους της Βουλής, ο Χρίστος Κληρίδης παραθέτει και νομολογία. Σημειώνεται, μεταξύ άλλων: «Η προσπάθεια εξίσωσης του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα επιχειρήθηκε στην υπόθεση Κυπρίζογλου κα ν. Δημοκρατίας (2017) Ποιν.Εφ, 53.64.66.68/17 και απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο τόνισε και τα ακόλουθα: ‘Το γεγονός ότι το Σύνταγμα κατατάσσει τον Γενικό Εισαγγελέα ως προς τους όρους υπηρεσίας, στην ίδια θέση με τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν διαφοροποιεί τον ξεχωριστό ρόλο και τη φύση του καθήκοντος του Γενικού Εισαγγελέα ούτε παρέχει οποιαδήποτε περιθώρια επιρροής επί του εκδικάζοντος Δικαστηρίου. Όπως ήδη λέχθηκε είναι απολύτως διακριτός ο ρόλος Γενικού Εισαγγελέα από τη Δικαστική Εξουσία’».