Ο οδικός χάρτης για τα βραχυπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα έργα σε λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας, τα χρονοδιαγράμματα του οποίου θ’ ανακοινωθούν μέχρι τον Οκτώβριο, καθορίστηκε χθες στο υπουργείο Μεταφορών, σε συνάντηση με την ad hoc επιτροπή των φορέων της πόλης.

Τα πρώτα βήματα θα γίνουν σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα εντός Σεπτεμβρίου, με την εμπλοκή του ΕΤΕΚ, το οποίο θα συνδράμει στην προκήρυξη διαγωνισμού για τα δύο από τα τρία έργα που θα γίνουν από το κράτος στη μαρίνα Λάρνακας, όπως εξαγγέλθηκε, εντός της επόμενης τριετίας. Μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, εξάλλου, θα μπουν οι βάσεις και για τα μακροπρόθεσμα έργα, αφού θ’ αρχίσει η διαδικασία για την εξεύρεση των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα διενεργήσουν τη μελέτη για τις ανάγκες στις δύο υποδομές.

Στην εξίσωση βρίσκεται πάντως και το αυξανόμενο ενδιαφέρον ξένων και ντόπιων επενδυτών για το λιμάνι και τη μαρίνα. Οι ενδιαφερόμενοι έκαναν κρούσεις τόσο στο υπουργείο Μεταφορών, όσο και στον Δήμο Λάρνακας και γι’ αυτό τον λόγο αποφασίστηκε, όπως ανέφερε στον «Φ» ο αρμόδιος υπουργός, όπως ακουστούν οι απόψεις τους. «Τους τελευταίους δύο μήνες είχαμε πολλά αιτήματα από επενδυτές, Κύπριους και ξένους, που ζήτησαν να μας μεταφέρουν τις ιδέες τους για το πώς πρέπει να είναι η μελλοντική ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας. Γι’ αυτό, σε συνεργασία με την ad hoc επιτροπή, θα έχουμε συναντήσεις μαζί τους και θ’ ακούσουμε τις εισηγήσεις αυτών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν. Εμείς προχωρούμε, όπως αποφασίστηκε, με τον διαχωρισμό του έργου, επειδή θεωρούμε πως η κάθε υποδομή απαιτεί ξεχωριστή εμπειρογνωμοσύνη», σημείωσε ο κ. Βαφεάδης.

Σ’ ότι αφορά στα τρία βραχυπρόθεσμα έργα κόστους €25-30 εκατ. στη μαρίνα Λάρνακας, που θα γίνουν από το κράτος, αποφασίστηκε όπως ομαδοποιηθούν σε δύο, με τη διαχείρισή τους ν’ αναλαμβάνουν δύο φορείς. Το έργο που αφορά στην εκβάθυνση της θάλασσας στο στόμιο της μαρίνας, σε εργασίες συντήρησης εντός της θαλάσσιας ζώνης, καθώς και στην αποπεράτωση ης διατηρητέας αποβάθρας θα το αναλάβουν τα Δημόσια Έργα. «Χρειάζονται κάποιες μετρήσεις στη μαρίνα για να γνωρίζουμε πόση πρέπει να είναι η εκβάθυνση και ακολούθως θα ετοιμαστούν τα έγγραφα και θα βγούμε σε προσφορές για εργολάβο», ανέφερε ο υπ. Μεταφορών, ο οποίος εξαγγέλλοντας τα έργα είχε αναφέρει πως το συγκεκριμένο θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2026.

Τα άλλα δύο έργα, που αφορούν στη δημιουργία του Ναυτικού Ομίλου (yacht club) και στην τοπιοτέχνηση της μαρίνας, θ’ αποτελέσουν μέρος αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Γι’ αυτό αποφασίστηκε η δημιουργία τεχνικής επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας, του δήμου και του υπουργείου Μεταφορών, οι οποίοι με τη συμβολή του ΕΤΕΚ θα καταλήξουν στα έγγραφα του διαγωνισμού. Σημειώνεται πως η τέως ανάδοχος εταιρεία, Kition Ocean Holdings, δεν παραχώρησε ακόμη τα σχέδια που είχε ετοιμάσει, τα οποία το κράτος θεωρεί πως του ανήκουν. «Αυτό το θέμα συζητήθηκε με την ad hoc επιτροπή και μας ανέφεραν από τον Δήμο Λάρνακας πως υπάρχει ενδεχόμενο να μην είναι κατάλληλα αυτά τα σχέδια. Με βάση αυτό το ενδεχόμενο θα ενταχθεί και η τοπιοτέχνηση στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό κι εάν στην πορεία πάρουμε τα σχέδια θα προσαρμοστούμε αναλόγως», είπε ο κ. Βαφεάδης. Για το yacht club, πάντως, είχε αποφασιστεί από την αρχή πως θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, αφού η πρόθεση είναι η δημιουργία ενός εμβληματικού κτηρίου που θ’ αποτελεί σήμα κατατεθέν όχι μόνο για τη Λάρνακα, αλλά για ολόκληρη την Κύπρο.

Οι διαδικασίες που απαιτεί αυτό το έργο καταδεικνύουν πως ενδεχομένως να μην γίνει κατορθωτό να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2027, όπως αρχικά είχε εξαγγελθεί. Κληθείς να πει πότε θα δουν τα πρώτα έργα στη μαρίνα οι Λαρνακείς, ο πρόεδρος της ad hoc επιτροπής, δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, ανέφερε πως για ν’ ανακοινωθούν ακριβή χρονοδιαγράμματα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις με το ΕΤΕΚ. «Αυτή τη στιγμή», σημείωσε, «δεν μπορώ να υιοθετήσω τα χρονοδιαγράμματα που δόθηκαν από την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των έργων».

Τι θα καταδείξει η μελέτη των εμπειρογνωμόνων

Το πιο πολύπλοκο και φιλόδοξο κομμάτι της διαδικασίας για τη νέα εποχή σε λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας είναι ο καθορισμός των βραχυπρόθεσμων έργων. Τις ανάγκες στις δύο υποδομές θα καταδείξει η μελέτη της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που θα επιλεγούν έπειτα από διαγωνισμό, οι προδιαγραφές του οποίου θα καθοριστούν μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Η μελέτη θα καθορίσει, όπως σημείωσε ο υπουργός Μεταφορών, τη θέση της Κύπρου στην παγκόσμια αγορά, καθώς και τις δυνατότητες προσέλκυσης εμπορικών και τουριστικών πλοίων στο λιμάνι Λάρνακας και σκαφών αναψυχής στη μαρίνα. Με βάση αυτά τα στοιχεία θ’ αποφασιστεί κατά πόσον χρειάζεται να επεκταθεί το λιμάνι για να δέχεται μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια και να διευρυνθεί η χωρητικότητα της μαρίνας. Επιπρόσθετα, θ’ αποφασιστούν και οι υπόλοιπες υποδομές που χρειάζονται την υλοποίηση των οποίων θ’ αναλάβουν επενδυτές, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό.

Ένας επιπρόσθετος στόχος της μελέτης των εμπειρογνωμόνων είναι να καταδείξει εάν το κράτος θα πρέπει ν’ ακολουθήσει την ίδια τακτική με την Kition Ocean Holdings, στην οποία προσφέρθηκαν για σκοπούς βιωσιμότητας της επένδυσης σημαντικές εκτάσεις γης για οικιστικές και άλλες αναπτύξεις κατά μήκος του λιμανιού και της μαρίνας. «Δεν είναι αυτοσκοπός η παροχή γης για αναπτύξεις ακινήτων. Εμείς θεωρούμε πως αυτό που έγινε με την Κition ήταν ένας τρόπος χρηματοδότησης του έργου, που θα μπορούσε να γίνει και με άλλους τρόπους», είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά ο υπουργός Μεταφορών.

Στο τραπέζι και η πρόταση της Αρχής Λιμένων

Στο τραπέζι παραμένει και η πρόταση της Αρχής Λιμένων, η οποία ζήτησε ν’ αναπτύξει με δικούς της πόρους τόσο το λιμάνι, όσο και τη μαρίνα. Το θέμα έθεσαν, μάλιστα, χθες και φορείς της Λάρνακας, κάποιοι εκ των οποίων βλέπουν θετικά την εν λόγω πρόταση.« Η δική μου θέση είναι πως δεν υπάρχει καμία προκατάληψη είτε υπέρ, είτε κατά της επιλογής της Αρχής Λιμένων. Πρώτα, όμως, έχουμε υποχρέωση να δούμε σφαιρικά το θέμα με τις λιμενικές υποδομές της Κύπρου. Πρέπει να δούμε τι έργα πρέπει να γίνουν για το δημόσιο συμφέρον και πόσα θα στοιχίσουν. Όταν ξέρουμε πόσα θα στοιχίσουν, θα ξέρουμε και ποιος είναι ο καλύτερος φορέας υλοποίησης», υπέδειξε ο κ. Βαφεάδης.

Οι φορείς της Λάρνακας πάντως ξεκαθαρίζουν πως αυτή τη φορά πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια τα χρονοδιαγράμματα. «Θεωρώ πως υπάρχει συναντίληψη για τα χρονοδιαγράμματα και τη μεθοδολογία που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε για να προχωρήσει το συντομότερο το έργο. Εμείς θέλουμε η διαδικασία να συνεχίσει με συγκεκριμένα αυστηρά χρονοδιαγράμματα», σημείωσε ο δήμαρχος Λάρνακας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, δρ Νάκης Αντωνίου, επανέλαβε πως αίτημα της πόλης είναι ήπιες αναπτύξεις, που θα φέρουν θέσεις εργασίας, καθώς και έργα που θα μπορούν να τα απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες στη μαρίνα Λάρνακας.