Σήμα κινδύνου εκπέμπει η κοινότητα των Κλαυδίων στην επαρχία Λάρνακας, που συρρικνώνεται και «πνίγεται» από τις παράνομες χωματερές.
Η κατάσταση το τελευταίο διάστημα έφτασε στο απροχώρητο, αφού δύο μεγάλοι παράνομοι σκυβαλότοποι δημιουργήθηκαν στην κοίτη του ποταμού Τρέμιθου. «Το πρόβλημα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί αμέσως. Είναι τεράστιο το μέγεθος των σκυβαλότοπων και υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης του υπόγειου υδροφορέα του ποταμού, που καταλήγει στο φράγμα Κιτίου», ανέφερε στον «Φ» ο νέος κοινοτάρχης Κλαυδιών, Χρίστος Παναγιώτου, προσθέτοντας πως, ταυτόχρονα, υπάρχει κίνδυνος για πρόκληση πυρκαγιών το καλοκαίρι και πλημμυρών τον χειμώνα, εάν τα σκουπίδια φράξουν τη ροή του ποταμού.
Οι φωτογραφίες που εξασφάλισε ο «Φ» καταδεικνύουν πως εκτάσεις που βρίσκονται στα όρια της κοινότητας μετατράπηκαν σε χώρους παράνομης απόρριψης σκουπιδιών από ανεγκέφαλους, που μεταφέρουν άχρηστα αντικείμενα στην περιοχή με αυτοκίνητα, αντί να χρησιμοποιούν το Πράσινο Σημείο που δημιουργήθηκε γι’ αυτό τον λόγο. Στις δύο μεγάλες χωματερές υπάρχουν σακούλες με σκουπίδια, κλαδέματα, παλιά στρώματα, παιδικά παιχνίδια, ελαστικά, ακόμη και παλιές ηλεκτρικές συσκευές.
«Πιστεύουμε πως έρχονται άτομα από άλλες περιοχές και ρίχνουν σκουπίδια με αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια της νύκτας. Είχαν δημιουργηθεί και πιο παλιά χωματερές, οι οποίες καθαρίστηκαν, ωστόσο, δημιουργήθηκαν ακόμα πιο μεγάλες το τελευταίο διάστημα», σημείωσε ο κ. Παναγιώτου, σημειώνοντας πως το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει προβεί ήδη σε ενέργειες προκειμένου να καθαριστούν οι χώροι. «Έχει ενημερωθεί η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας και έχουν υποσχεθεί πως θα διαθέσουν πόρους για τον καθαρισμό των χωματερών. Επίσης, συναντήθηκα με το Κίνημα Οικολόγων και έδειξαν ενδιαφέρον για να μας βοηθήσουν, ενώ ενημερώθηκε και το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Από το γραφείο της μας προωθήθηκαν έντυπα που αφορούν τη διάθεση πόρων από το υπουργείο Γεωργίας και ήδη υποβάλαμε αίτηση», σημείωσε ο κοινοτάρχης Κλαυδιών, τονίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων μετά τον καθαρισμό, ώστε να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση αυτοκίνητα στην περιοχή.
Τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται οι χωματερές, που αποτελούν υγειονομική βόμβα για την περιοχή, επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, που μέσω ανακοίνωσης έκανε, επίσης, λόγο για μεγάλο κίνδυνο ρύπανσης του υπόγειου υδροφορέα του ποταμού, ζητώντας τη λήψη μέτρων. «Πρέπει να λυθούν τα προβλήματα της απόρριψης σκουπιδιών εντός των χωρικών ορίων της κοινότητας και κυρίως αυτά που αφήνονται μέσα στον ποταμό Τρέμιθο που καταλήγει στο φράγμα Κιτίου», ανέφερε στην εφημερίδα μας, ο αναπληρωτής επαρχιακός γραμματέας Κινήματος Οικολόγων στη Λάρνακα, Λευτέρης Λάμπρου. Όπως είπε, τα νερά που ρέουν στον ποταμό, προερχόμενα από την περιοχή της Αγίας Άννας, συμπαρασύρουν σκουπίδια τα οποία ρυπαίνουν τον υδροφορέα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη δημόσια υγεία.
«Συρρικνώνεται μέρα με την ημέρα η κοινότητα»
Οι χωματερές δεν είναι το μοναδικό μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Κλαυδιά, στα οποία διαμένουν 480 άτομα. Η κοινότητα «συρρικνώνεται μέρα με την ημέρα», ανέφερε ο κοινοτάρχης, ζητώντας τον διαχωρισμό οικοπέδων για νέα ζευγάρια σε χαλίτικη γη. Σημειώνεται πως η κοινότητα ήταν τουρκοκυπριακό χωριό πριν την εισβολή και παραχωρήθηκαν σπίτια σε οικογένειες προσφύγων μετά το 1974. «Η έλλειψη οικιστικών οικοπέδων είναι ένα από τα μεγαλύτερα μας προβλήματα, αφού αρκετοί νέοι δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν στην κοινότητα που μεγάλωσαν. Πρέπει να δοθούν, με σωστά κριτήρια, οικιστικά οικόπεδα σε νέα ζευγάρια, ώστε ν’ αυξηθεί πληθυσμιακά η κοινότητα στο άμεσο μέλλον. Μας είχαν πει πως θα γινόταν διαχωρισμός σε χαλίτικη γη από το 2013, ωστόσο, δεν έγινε ακόμη. Είχε ξεκινήσει η διαδικασία, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης το σταμάτησαν. Πρέπει να μπουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε αυτά τα οικόπεδα, όταν γίνει ο διαχωρισμός, να δοθούν σε άτομα που μεγάλωσαν στην κοινότητά μας για να υπάρχει ανάπτυξη».
Επιπρόσθετα, στην κοινότητα πέραν από ένα ακατάλληλο γήπεδο ποδοσφαίρου, όπως σημείωσε ο κ. Παναγιώτου δεν υπάρχουν χώροι ώστε ν’ απασχολούνται οι νέοι. «Το αποτέλεσμα είναι οι νέοι που διαμένουν στην κοινότητα μας ν’ αναγκάζονται να πηγαίνουν στη Λάρνακα ή σε διπλανές κοινότητες για ένα απλό καφέ. Εμάς η προσπάθειά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα γήπεδο φούτσαλ και ένα Κέντρο Νεότητας, που έκλεισε πριν από λίγα χρόνια. Θα μπορούσε να γίνει στο Ιατρικό Κέντρο, που χρησιμοποιείται πλέον μόνο για σκοπούς εκλογών».
Η κοινότητα Κλαυδιών από την 1η Ιουλίου ανήκει σ’ ένα από τα μεγαλύτερα συμπλέγματα κοινοτήτων της επαρχίας Λάρνακας που περιλαμβάνει τις κοινότητες Αγγλισίδων, Αλαμινού, Αλεθρικού, Κιβισιλίου, Μαζωτού, Αναφωτίας, Κοφίνου και Μενόγειας. Όπως και πολλά άλλα συμπλέγματα, ωστόσο, ξεκίνησε με προβλήματα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προωθηθούν ακόμη τα αιτήματα των κοινοτήτων. «Εμείς στην κοινότητα δεν έχουμε εργάτη και πρέπει να παίρνουμε από τις διπλανές. Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, σε περίπτωση που δεν έχουν εργάτη ούτε οι διπλανές κοινότητες; Η μόνη μας επιλογή είναι να χρησιμοποιήσουμε παροχή υπηρεσιών, που απαγορεύεται. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, επειδή δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε να χάνεται νερό στην περίπτωση που σπάσει ένας σωλήνας για παράδειγμα. Έτσι, όλες οι κοινότητες χρησιμοποιούμε παροχή υπηρεσιών, επειδή είναι μια μεταβατική περίοδος», σημείωσε ο κ. Παναγιώτου.
Στα χέρια των νέων το κοινοτικό συμβούλιο
Η μικρή κοινότητα της επαρχίας Λάρνακας βρίσκεται πλέον στα χέρια των νέων, οι οποίοι πήραν ψήφο εμπιστοσύνης από τους κατοίκους στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, ώστε να δρομολογήσουν έργα ανάπτυξής της. Ο κοινοτάρχης είναι 29 χρόνων, ενώ ο αντιπρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου είναι μόλις 28 ετών. Οι πλείστοι από τους κοινοτικούς συμβούλους, εξάλλου, είναι μεταξύ 30-40 ετών.
Αναπτύσσοντας το όραμά του, ο Χρίστος Παναγιώτου, ο οποίος είναι δικηγόρος, ανέφερε πως ήθελε από 17 χρόνων ν’ ασχοληθεί με τα κοινά. «Δεν μπορούσα λόγω ηλικίας, όμως στα 22 μου, παράλληλα με τις σπουδές μου, έβαλα υποψηφιότητα και εκλέγηκα ως μέλος του κοινοτικού συμβουλίου. Βλέπουμε εδώ και καιρό την κοινότητα μας να πηγαίνει πίσω – πίσω, σε σχέση με άλλες που αναπτύσσονται συνεχώς. Φέτος εκλέγηκα κοινοτάρχης και αυτό που θέλω να κάνω είναι το καλύτερο για τους κατοίκους της κοινότητας μας, σε όποια ηλικιακή ομάδα κι αν βρίσκονται. Αυτή τη στιγμή, έχει προτεραιότητα για το κοινοτικό συμβούλιο ο καθαρισμός από τις χωματερές και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων για να φέρουμε κόσμο στην κοινότητα».
Αντίστοιχες είναι οι επιδιώξεις του αντιπροέδρου της κοινότητας, Λεόντιου Πιερή. «Είμαι παντρεμένος στα Κλαυδιά και έχω δύο παιδιά. Μεγάλωσα στο γήπεδο του χωριού και τα πάρκα του και μετά ήμασταν συνεχώς στο Κέντρο Νεότητας, που έκλεισε πριν λίγα χρόνια. Θέλω, όπως μεγάλωσα εγώ, να μπορούν να μεγαλώσουν και τα παιδιά μου στην κοινότητα, που σβήνει χρόνο με τον χρόνο».