Συναγερμός από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον ιό Oropouche, ο οποίος αν και είναι γνωστός εδώ και χρόνια στη Νότια Αμερική, στην Ευρώπη μόλις τώρα άρχισε να εμφανίζεται.
Μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα κουνούπια, ωστόσο και παρά το γεγονός ότι δεν οδηγεί συχνά στον θάνατο, πρόσφατα δεδομένα έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επιστήμονες διεθνώς καθώς η λοίμωξη «OROV», που προκαλεί ο ιός, σε έγκυες γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή/και αναπτυξιακά προβλήματα, ή/και σε παραμορφώσεις του εμβρύου.
«Ο αντίκτυπος της λοίμωξης από τον «OROV» στις έγκυες γυναίκες, τα έμβρυα και τα νεογνά θα μπορούσε συνεπώς να είναι υψηλότερος από ό,τι για τον γενικό πληθυσμό, αν και ο αντίκτυπος αυτός εξακολουθεί να τελεί υπό διερεύνηση», αναφέρει στη σχετική έκθεση του το ECDC.
Τα πρώτα περιστατικά στην ευρωπαϊκή επικράτεια παρουσιάστηκαν τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2024 σε Ισπανία (12), Ιταλία (5) και Γερμανία (2). Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν ιστορικό ταξιδιού σε χώρες στις οποίες ο ιός είναι γνωστός εδώ και πολλά χρόνια, όπως η Κούβα και η Βραζιλία.
Σύμφωνα με το ECDC, «μέχρι σήμερα, έχουν αναφερθεί κρούσματα της νόσου «OROV» σε αρκετές χώρες σε όλη τη Νότια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική». Το 2024, (μέχρι την περασμένη εβδομάδα) «έχουν αναφερθεί εστίες στη Βραζιλία, τη Βολιβία, την Κολομβία, το Περού και πιο πρόσφατα στην Κούβα».
Όπως επισημαίνει το αρμόδιο ευρωπαϊκό κέντρο, «η νόσος του που προκαλεί ο ιός μπορεί να εκδηλωθεί ως οξεία εμπύρετη ασθένεια με πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις και περιστασιακά πιο σοβαρά συμπτώματα. Η πρόγνωση για την ανάκαμψη είναι καλή και τα θανατηφόρα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά σπάνια».
Για τη νόσο «OROV», δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, ούτε εξειδικευμένα φάρμακα, πρέπει όμως να τονιστεί ότι η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχει τεκμηριωθεί μέχρι στιγμής. Αναφορά για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο έγινε μόλις πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας το οποίο έκανε λόγο για έξι πιθανά κρούσματα της νόσου «OROV» τα οποία αφορούσαν, σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις, μετάδοση από μητέρα σε παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ο Oropouche, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο το 1955, προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και διαρκούν περίπου μία εβδομάδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως μηνιγγίτιδα.
Μεταδίδεται από συγκεκριμένα είδη κουνουπιών τα οποία μέχρι πρόσφατα δεν εντοπίζονταν στην Ευρώπη. Οι επιστήμονες εκτιμούν πάντως ότι η αύξηση των κρουσμάτων κατά το 2024 ενδεχομένως να μην είναι καθόλου άσχετη με την κλιματική αλλαγή, αφού όπως υποστηρίζουν, οι αλλαγές στο κλίμα και η αποψίλωση των δασών καθιστούν πιο πιθανή την επαφή μεταξύ των εντόμων που μεταφέρουν τον ιό και των ανθρώπων.