Εμπειρογνώμονας σε θέματα αεροπλοΐας με θητεία σε Τμήματα Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς κι εμπειρία σε διερεύνηση αεροπορικών δυστυχημάτων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτική ηγεσία του νησιού μας για την ασφάλεια των πτήσεων.

Η πιο πάνω αναφορά είναι για τον Χαράλαμπο Χατζηγεωργίου, ο οποίος μέσω του δικηγόρου του Χρίστου Παρασκευά, απέστειλε την περασμένη Τετάρτη μακροσκελή επιστολή στη γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου, στη Βουλή, αλλά και στο Υπουργείο Μεταφορών.

Μέσω αυτής εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τον τομέα της ασφάλειας των πτήσεων, επισημαίνοντας αδυναμίες του παρελθόντος και διαπιστώνοντας πρόσφατα ότι ενδεχομένως να μην λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα. Με άλλα λόγια, εμμέσως προειδοποιεί για μια νέα τραγωδία όπως αυτή που σημειώθηκε ακριβώς πριν από 19 χρόνια και  είχε ως αποτέλεσμα να ξεκληριστούν οικογένειες και να ντυθούν συμπολίτες μας στα μαύρα.

Ο λόγος για το αεροπορικό δυστύχημα των αερογραμμών Helios Airways. Στις 14/8/2005 το αεροσκάφος του εν λόγω αερομεταφορέα κατέπεσε σε λόφο στο Γραμματικό της Αθήνας, περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», παρασύροντας στον θάνατο τους 115 επιβάτες του και τα 6 μέλη του πληρώματος.

Τα όσα καταγράφει ο κ. Χατζηγεωργίου, έχουν βαρύτητα, υπό την έννοια ότι την περίοδο που συντελέστηκε η τραγωδία ήταν επικεφαλής του Τομέα Αδειοδοτήσεων (Πτυχίων) στην Μονάδα Ασφάλειας Πτήσεων του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2004, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 2006, οπότε ο ίδιος υπέβαλε την παραίτηση του διαφωνώντας με χειρισμούς και τον τρόπο λειτουργίας του αρμόδιου τμήματος για την ασφάλεια των πτήσεων. Με άλλα λόγια έχει ίδιαν άποψη για γεγονότα που σχετίζονται με το τραγικό συμβάν.

Στην έκτασης 13 σελίδων επιστολή του, η οποία συνοδεύεται από πληθώρα επισυναπτόμενων εγγράφων προς τεκμηρίωση των ισχυρισμών του, επισημαίνει τα όσα διαπίστωσαν ο εμπειρογνώμονας που διερεύνησε και την τραγωδία της «Helios», Ακριβός Τσολάκης, αλλά και ο νομικός Παναγιώτης Καλλή (μονομελής ερευνητική Επιτροπή), για να καταλήξει στον ισχυρισμό ότι όχι μόνο οι ευθύνες δεν αποδόθηκαν, αλλά τα λάθη που είχαν επισημανθεί, επαναλαμβάνονται.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», η μακροσκελής επιστολή παραλήφθηκε από τη γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου και από την περασμένη Πέμπτη έχει προωθηθεί στον αρμόδιο υπουργό Αλέξη Βαφεάδη.

Το έναυσμα

Ο κ. Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου, μέσω της επιστολής του δικηγόρου του, αναφέρει ότι αυτό που τον οδήγησε στην απόφαση να εκφράσει γραπτώς τους προβληματισμούς του, είναι συνέντευξη που έδωσε αρμόδιος αξιωματούχους του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, το καλοκαίρι του 2023. Όπως επεξηγείται, τα όσα δήλωσε ο τελευταίος σε ΜΜΕ, προκάλεσαν τον προβληματισμό του κ. Χατζηγεωργίου και αμφιβολίες κατά πόσον έγιναν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις από το 2005 μέχρι σήμερα.

Το ακόλουθο απόσπασμα από την επιστολή που συνέταξε ο δικηγόρος του κ. Χατζηγεωργίου, είναι ενδεικτικό: «Πέραν όμως των πιο πάνω, αυτό που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία και προβληματισμό στον εντολέα μας και επιθυμεί με την παρούσα να θέσει ενώπιον σας, είναι κατά πόσο, τα σοβαρά ζητήματα που αναδεικνύονται από το πόρισμα Καλλή σε σχέση με την ανεπάρκεια της ΤΠΑ σε ότι αφορά την επίβλεψη των μέτρων ασφαλείας και είχαν στοιχειοθετήσει και τις ποινικές, αστικές και πειθαρχικές ευθύνες της ΤΠΑ και των φυσικών προσώπων που την στελέχωναν, έχουν πλήρως επιλυθεί και αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, προς αποφυγή νέας αεροπορικής τραγωδίας.

Ο Προϊστάμενος της Μονάδας Ασφάλειας Πτήσεων της Πολιτικής Αεροπορίας σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα Stockwatch στις 14/8/23, η οποία αποτέλεσε και την αφορμή για να ετοιμαστεί η παρούσα επιστολή, κάνει αναφορά στα ζητήματα λειτουργίας του ΤΠΑ, αναφερόμενος σε κενά και αδυναμίες που παραμένουν μέχρι και σήμερα, δηλαδή 19 χρόνια μετά την αεροπορική τραγωδία της HELIOS AIRWAYS. (…)σημειώνει ότι παραμένουν κάποια «κενά και αδυναμίες» στο Τμήμα, λέγοντας πως πρέπει να αντιμετωπιστούν ενώ σημειώνει τη διαχρονική υποστελέχωση του Τμήματος και προσθέτει ότι οι κινήσεις βελτίωσης που γίνονται διαχρονικά, ενδεχομένως, να μην είναι αρκετές».

«Σε θέσεις ευθύνης παρά τα όσα τους καταλογίζονται»

Μεγάλο μέρος της μακροσκελούς επιστολής αναλώνεται στα ευρήματα των Ακριβού Τσολάκη και Παναγιώτη Καλλή, για τις αστικές και ποινικές ευθύνες που επισημαίνονται, αλλά και τη θέση του κ. Χατζηγεωργίου, ότι άτομα του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας που είχαν ευθύνη για την αεροπορική τραγωδία, διατηρήθηκαν στα πόστα τους.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικό απόσπασμα με τους ισχυρισμούς του Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου: «Στο Πόρισμα Τσολάκη (βλ. σελίδες 176-177) καταγράφονται οι λεπτομέρειες των όσων οδήγησαν στο πιο πάνω συμπέρασμα της περί Διαχρονικής Αδυναμίας της Ρυθμιστικής Αρχής. Παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα: «Υπήρχαν οργανωτικές ελλείψεις, αναφορικά με την ασφάλεια πτήσεων, στο ΤΠΑ Κύπρου, τουλάχιστον από το 1999 μέχρι τον χρόνο του ατυχήματος, παρόλο ότι από το 2003 και εντεύθεν είχαν ληφθεί ορισμένα διορθωτικά μέτρα. Οι ελλείψεις αυτές εμπόδιζαν το ΤΠΑ να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του στην επίβλεψη της ασφάλειας πτήσεων εντός της Κύπρου, όπως προέκυψε από ευρήματα προηγουμένων αξιολογήσεων (σ.σ. ακολουθεί η απαρίθμηση επτά σημείων από τον κ. Τσολάκη που δείχνει την σοβαρή αδυναμία του Τμήματος)»».

Σε άλλο σημείο της επιστολής, σημειώνεται: «Δηλαδή, τα πρόσωπα που τους καταλογίζονται τόσο σοβαρές ευθύνες από το πόρισμα Καλλή σε ότι αφορά το δυστύχημα της HELIOS AIRWAYS, παρέμειναν σε θέσεις ευθύνης στο νευραλγικό τομέα του ΤΠΑ που είναι επιφορτισμένο με την ασφάλεια του επιβατικού κοινού, που από μόνο του ως γεγονός είναι προβληματικό και οξύμωρο και δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα».

Ο κ. Χατζηγεωργίου στην επιστολή αναφέρεται και στη δική του θητεία ως Επικεφαλής του Τομέα Αδειοδοτήσεων (Πτυχίων) στην Μονάδα Ασφάλειας Πτήσεων του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (από το 2004 μέχρι και το 2006). Ο Χρίστος Παρασκευάς, στην επιστολή εκ μέρους του κ. Χατζηγεωργίου, σημειώνει: «Ο ίδιος ο εντολέας μας, τόσο πριν όσο και μετά το δυστύχημα της HELIOS AIRWAYS, με σχετικές προφορικές παραστάσεις του αλλά και επιστολές και γραπτά υπομνήματα προς τον διευθυντή του ΤΠΑ, υποδείκνυε κατ’ επανάληψη τα πιο πάνω κενά και ελλείψεις στην λειτουργία και οργάνωση του ΤΠΑ και την ανεπάρκεια του τμήματος αναφορικά με θέματα ελέγχων και επιθεωρήσεων επί θεμάτων ασφαλείας των αερομεταφορών και ειδικότερα την μη τήρηση των διεθνών Κανονισμών και προτύπων από το ΤΠΑ σε ότι αφορά τους ελέγχους και επιθεωρήσεις που ασκούσαν. Λόγω του γεγονότος ότι αφενός δεν λαμβάνονταν ουσιαστικά μέτρα από το ΤΠΑ για την επίλυση των εν λόγω σοβαρών προβλημάτων και ελλείψεων, που υποδείκνυε ο εντολέας μας και τα οποία εξακολουθούσαν να δημιουργούν σοβαρά κενά ασφαλείας και επειδή επανειλημμένα επιχειρείτο προσπάθεια υπόσκαψης του, ο ίδιος αναγκάστηκε να υποβάλλει την παραίτηση του με επιστολή του ημερομηνίας 22/5/06, «ως μία ελάχιστη κίνηση αξιοπρέπειας και διαμαρτυρίας για τις εσωτερικές μεθοδεύσεις που ακολουθούνται και την συνολικότερη έκπτωση των λειτουργιών της μονάδας ασφαλείας Πτήσεων (SRU) του ΤΠΑ», ως ο ίδιος ανέφερε στην επιστολή παραίτησης του. Στην ίδια την επιστολή παραίτησης του, ο εντολέας μας παραθέτει ενδεικτικά τους λόγους που οδήγησαν στην παραίτηση του και που αφορούν μεταξύ άλλων τις μη σύννομες και αδιαφανείς διαδικασίες σε ότι αφορά την αδειοδότηση αεροπορικών εταιρειών και μεταξύ άλλων και της ίδιας της HELIOS AIRWAYS».

Υπηρέτησε σε Κύπρο και Ελλάδα

Ο κ. Χατζηγεωργίου, έχει εκπαιδευτεί σε διεθνείς Αρχές και οργανισμούς, ενώ υπηρέτησε σε νευραλγικούς τομείς και θέσεις ευθύνης της πολιτικής αεροπορίας στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, στην Μονάδα πτητικών μέσων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ως χειριστής αεροσκαφών και προϊστάμενος αεροσκαφών, στην Μονάδα ελέγχου τεχνικής εκμετάλλευσης Υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας Ελλάδος για τον έλεγχο πτητικής λειτουργίας αεροπορικών εταιρειών και δρομολογίων, εξεταστής στην σχολή πολιτικής αεροπορίας της Ελλάδος.

Υπηρέτησε, ακόμη, στο Τμήμα έρευνας αεροπορικών ατυχημάτων ως διερευνητής ατυχημάτων (με διερευνήσεις στην Ελλάδα και Κύπρο), υπήρξε υπεύθυνος ελέγχου εκπαιδεύσεων χειριστών αεροσκαφών από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και υπηρέτησε ως μέλος επιτροπών αξιολόγησης προδιαγραφών αεροσκαφών.