Για οκτώ χιλιόμετρα 33χρονη οδηγούσε στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας μεθυσμένη, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με όχημα που ερχόταν κανονικά και να χάσει τη ζωή του 26χρονος από το Πακιστάν.

Για τη συμπεριφορά της αυτή 33χρονη από τη Ρωσία καταδικάστηκε πρόσφατα από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού σε ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών. Το θανατηφόρο τροχαίο συνέβη στις 30/10/2021 στις 1.30 τα ξημερώματα, όταν το όχημα της αλλοδαπής συγκρούστηκε μετωπικά στο ύψος της Μονής, με αυτό του Αhsan Saeed από το Πακιστάν. Η Ρωσίδα παραδέχθηκε τέσσερις κατηγορίες με την πιο σοβαρή αυτή της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.

Η επαρχιακός δικαστής Ντόρια Βαρωσιώτου στην απόφασή της αναφέρθηκε στις σοβαρές διαστάσεις που έχουν προσλάβει τα θανατηφόρα ατυχήματα στη χώρα μας και την αναγκαιότητα συμμόρφωσης των οδηγών με τον κώδικα οδικής συμπεριφοράς, γεγονότα που έχουν αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού σε πολλές αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Εν προκειμένω, επεσήμανε, αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την κατηγορούμενη η επιλογή της να οδηγήσει ενώ είχε καταναλώσει πολύ μεγάλη ποσότητα αλκοόλης (τριπλάσιο από το όριο). «Η ενέργεια αυτή είναι άκρως σοβαρή δεδομένης της έκδηλης αδιαφορίας που επέδειξε για την ασφάλεια τόσο της ίδιας όσο και των άλλων προσώπων που χρησιμοποιούσαν το δρόμο». Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, παρατήρησε, «επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα οδήγησης, τον έλεγχο του οχήματος, την κρίση και τα αντανακλαστικά ενός οδηγού, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στον ίδιο τον οδηγό και σε τρίτα πρόσωπα να είναι πιθανός και προβλεπτός. Δυστυχώς, στην παρούσα περίπτωση ο κίνδυνος δεν παρέμεινε δυνητικός αλλά μετουσιώθηκε σε πράξη με τις γνωστές τραγικές συνέπειες».

Στην απόφαση τονίζεται ακόμα ότι στην παρούσα περίπτωση, ο τρόπος οδήγησης του οχήματος από την κατηγορούμενη που σχετίζεται με τις άλλες κατηγορίες τις οποίες επίσης παραδέχτηκε, αποδείκνυαν χωρίς καμιά αμφιβολία, τη μειωμένη ικανότητα οδήγησης λόγω της μεγάλης ποσότητας αλκοόλης που κατανάλωσε.

«Θεωρώ πολύ σοβαρό το γεγονός πως η κατηγορούμενη εκινείτο για 8 χιλιόμετρα στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας σε αυτοκινητόδρομο. Αυτή η ενέργεια της κατηγορούμενης ήταν αλόγιστη, επικίνδυνη και απερίσκεπτη. Η εισήγηση του συνηγόρου υπεράσπισης πως η ορατότητα των 250 μέτρων μεταξύ των ενεχόμενων οδηγών έδιδε τη δυνατότητα στο θύμα να προβεί σε ελιγμό και να αποφύγει τη σύγκρουση ασφαλώς δεν γίνεται αποδεκτή. Σαφώς δεν αναμένετο από το θύμα, κατά την αγωνιώδη εκείνη στιγμή που αντίκρυσε το όχημα της κατηγορουμένης να κινείται εξ αντιθέτου στη δική του πορεία κυκλοφορίας, να αντιδράσει ή να προβεί σε οποιεσδήποτε κινήσεις ελιγμού για αποφυγή της σύγκρουσης», διαπίστωσε η δικαστής.

Προς μετριασμό της ποινής, το Δικαστήριο έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός πως η κατηγορούμενη εγκλωβισμένη από τύψεις αποπειράθηκε δύο φορές να θέσει τέρμα στη ζωή της. «Έχω επίσης κατά νουν πως χορηγείται στην κατηγορούμενη κατόπιν ιατρικής συνταγής αυξημένη δοσολογία φαρμάκων και αντικαταθλιπτική αγωγή σε μια προσπάθεια καταστολής των αυτοκαταστροφικών τάσεων που εκδηλώνει. Λαμβάνω υπόψη μου πως ποινή άμεσης φυλάκισης θα προκαλέσει σε αυτήν περαιτέρω ψυχική αναστάτωση. Τα πιο πάνω ιδωμένα σε συνάρτηση με τα δύσκολα παιδικά χρόνια που βίωσε, τις τραυματικές εμπειρίες που έζησε και τις προσωπικές της περιστάσεις τις οποίες έχω επιμετρήσει προς όφελος της. Λαμβάνω επίσης υπόψη πως παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, η κατηγορούμενη μόλις πρόσφατα παντρεύτηκε και με τη στήριξη του συζύγου της προσπαθεί να ισορροπήσει. Πρόσθετα, έχω κατά νουν πως συνεπεία της οδικής της συμπεριφοράς η κατηγορούμενη έχει υποστεί σοβαρούς σωματικούς τραυματισμούς», σημειώνει η δικαστής που επέβαλε στην 33χρονη ποινή φυλάκισης  2 ½ ετών και 10 βαθμούς ποινής.

Έδωσε επίσης οδηγίες όπως η κατηγορούμενη τύχει της κατάλληλης ιατρικής φροντίδας και ψυχολογικής υποστήριξης ενώ θα βρίσκεται στη φυλακή.