Οι πρόσφατες συστάσεις της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, το Γραφείο της οποίας εντόπισε παρανομίες στη Ζώνη Προστασίας της Παραλίας στα Περβόλια, κυρίως λόγω της λειτουργίας δύο περιπτέρων και δύο beach bar, δρομολόγησαν μεγάλη επιχείρηση της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, που κατεδάφισε χθες, εν μέσω αντιδράσεων, τα δύο από τα υποστατικά.

Πρόκειται για δύο περίπτερα σε παραλίες του Φάρου Περβολιών, που λειτουργούσαν την τελευταία δεκαπενταετία. Οι διαχειριστές τους, μάλιστα, κατέχουν άδειες από το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών, οι οποίες σύμφωνα με τον έπαρχο Λάρνακας, Οδυσσέα Χατζηστεφάνου, εκδόθηκαν «παράτυπα και παράνομα», αφού για οποιαδήποτε παρέμβαση σε Ζώνη Προστασίας της Παραλίας απαιτείται απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στις διαπιστώσεις της η Επίτροπος Περιβάλλοντος είχε αναφέρει πως στα τέσσερα υποστατικά, πωλούνται οινοπνευματώδη ποτά, χωρίς άδεια, με κάποια εξ αυτών να έχουν ηλεκτρογεννήτριες και δυνατή μουσική προκαλώντας ηχορύπανση. Ο έπαρχος Λάρνακας ανέφερε στον «Φ» πως για την παράνομη λειτουργία των δύο περιπτέρων ενημερώθηκε από συνέντευξη της Επιτρόπου Περιβάλλοντος στο κρατικό ραδιόφωνο, ενώ για τα δύο beach bar κινήθηκαν δικαστικές διαδικασίες. «Ενημερώθηκα πρόσφατα και έπρεπε να ενεργήσω άμεσα» σημείωσε ο κ. Χατζηστεφάνου προσθέτοντας πως το τελευταίο διάστημα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας κατεδάφισαν αντίστοιχο υποστατικό στην Αλαμινό και μία πλατφόρμα για yoga, που τοποθετήθηκε παράνομα και πάλι στην περιοχή του Φάρου Περβολιών.

Στα δύο υποστατικά επικολλήθηκε σχετική ειδοποίηση πριν από λίγες ημέρες και χθες το πρωί συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας έσπευσαν στην περιοχή, συνοδευόμενα από δυνάμεις της Αστυνομίας. Αρχικά προκλήθηκε ένταση, ωστόσο, στη συνέχεια ξηλώθηκαν τα δύο υποστατικά.

Απαρηγόρητος ήταν ο διαχειριστής του ενός υποστατικού, Παναγιώτης Νικολαΐδης, ο οποίος προσκομίζοντας τη συμφωνία που υπέγραψε με το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών έπειτα από σχετικό διαγωνισμό, ανέφερε πως βρίσκεται στον χώρο από το 2009. «Το συμβόλαιο μας βγήκε διαδικτυακά και μέσω της Κυβέρνησης και ό,τι προνοούσε το κάναμε Το μόνο που δεν είχε άδεια ήταν η πέργολα, που την έκανα για να έχουν σκιά οι πελάτες. Ούτε ηχορύπανση έκανα, ούτε γεννήτρια είχα. Πλήρωσα €5.500 και είχα φωτοβολταϊκά. Ο έπαρχος ή ο υπουργός έπρεπε ν’ αφήσουν ένα χρονικό διάστημα για να περάσει η σεζόν και του χρόνου ας το κατεδάφιζαν ή να βρουν τρόπο να φτιάξουν τα πράγματα αν κάτι πήγαινε στραβά. Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει».

Ο δεύτερος διαχειριστής του παραλιακού περιπτέρου, Κρίστοφερ Θωμά, δήλωσε στην εφημερίδα μας πως έκανε συμφωνία τα τελευταία 13 χρόνια με το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών. «Πληρώνω ενοίκιο €10.000 για πέντε μήνες για το περίπτερο και τη διαχείριση των ομπρελών και των ξαπλώστρων. Είναι η μοναδική μου δουλειά αυτή, είναι κρίμα αυτό που κάνουν. Μου είπαν πως έβαλαν ειδοποίηση έξω, αλλά δεν την είδα. Πληρώνω ΦΠΑ και όλους μου τους φόρους. Έχω άδεια από το Κοινοτικό Συμβούλιο και φέτος έκανα και ανακαίνιση με δικά μου έξοδα».

Λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν παρενέβη ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Μενεού, Κύπρος Ανδρονίκου, αφού τα Περβόλια αποτελούν πλέον γεωγραφικό διαμέρισμα του Δήμου. Σε συνάντηση χθες το πρωί με τον έπαρχο Λάρνακας ζητήθηκε παράταση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο, το αίτημα απορρίφθηκε. Κληθείς να σχολιάσει για ποιο λόγο δόθηκαν παράτυπα άδειες στους διαχειριστές των περιπτέρων, που δικαιολογημένα διαμαρτύρονται, ανέφερε πως δεν θα κρίνει   πράξεις του πρώην Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών. «Εγώ κρίνω με τα σημερινά δεδομένα.  Υπάρχουν κάποια συμβόλαια υπογεγραμμένα με κενά. Εμάς η προσπάθεια μας ως νέος Δήμος και ως νέος δήμαρχος είναι να τηρούμε όλους τους νόμους σε σχέση με την εκμετάλλευση των παραλιών.  Θεωρούμε, όμως, ότι αυτή η κατεδάφιση θα μπορούσε να πάρει μια παράταση 20-30 μέρες για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος που είναι συνηθισμένος να έρχεται εδώ. Εμείς ζητήσαμε να τελειώσει η σεζόν ώστε ο κόσμος που έρχεται εδώ για να απολαύσει τη θάλασσα να μπορεί να έχει ένα ποτό».