Σε επίπεδα πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα κινείται ο αριθμός των επειγόντων παραπεμπτικών που εκδίδουν οι προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ προς ειδικούς γιατρούς του Συστήματος ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΥ και η ανταπόκριση των ειδικών γιατρών στα επείγοντα παραπεμπτικά των συναδέλφων τους βρίσκεται σε επίπεδα πολύ ικανοποιητικά.
Σήμερα εξάλλου, και προς ολοκλήρωση της εφαρμογής των αποφάσεων που λήφθηκαν με στόχο την μείωση των λιστών αναμονής, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας θέτει σε λειτουργία και το σύστημα αξιολόγησης των παραπεμπτικών αυτών από τους ειδικούς γιατρούς.
Ο χαρακτηρισμός των παραπεμπτικών σε «επείγοντα» και «ρουτίνας» είχε αποφασιστεί στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για μείωση των λιστών αναμονής στο ΓεΣΥ και άρχισε να εφαρμόζεται από την 1η Φεβρουαρίου 2024. Από τότε μέχρι σήμερα, όπως προκύπτει από το λογισμικό του ΓεΣΥ, μόνο το 4.5% των παραπεμπτικών που έχουν εκδώσει οι προσωπικοί γιατροί είχαν τον χαρακτηρισμό του «επείγοντος», γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι γιατροί χρησιμοποιούν ορθά το συγκεκριμένο «εργαλείο» και εκδίδουν τα επείγοντα παραπεμπτικά στους ασθενείς που πραγματικά χρειάζονται επείγουσα φροντίδα από ειδικό γιατρό.
Από σήμερα, σε εφαρμογή τίθεται το δεύτερο σκέλος της σχετικής απόφασης που αφορά την αξιολόγηση των επειγόντων παραπεμπτικών από τους ειδικούς γιατρούς.
Με απλά λόγια, οι ειδικοί γιατροί θα αξιολογούν το κατά πόσον οι συνάδελφοι τους, προσωπικοί γιατροί, ορθώς χαρακτήρισαν ένα παραπεμπτικό ως επείγον.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που στάλθηκε σε όλους τους γιατρούς του ΓεΣΥ, «στην περίπτωση κατά την οποία ένα παραπεμπτικό έχει κατηγοριοποιηθεί από τον παραπέμπων γιατρό ως «Επείγον», o ειδικός γιατρός, ο οποίος δεσμεύει για πρώτη φορά το παραπεμπτικό, υποχρεούται να αξιολογεί κατά πόσο το περιστατικό όντως χρήζει επείγουσας φροντίδας υγείας».
Στην περίπτωση που ο ειδικός γιατρός «αξιολογεί ότι το περιστατικό δεν χρήζει επείγουσας φροντίδας υγείας, τότε πρέπει να υποβάλει το λόγο για τον οποίο το περιστατικό αξιολογείται ως μη επείγον».
Ο σκοπός της εν λόγω ρύθμισης, αναφέρει ο ΟΑΥ, «είναι όπως δοθεί η δυνατότητα στους ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι θα χειριστούν τα περιστατικά, να δίδουν ανατροφοδότηση προς τον Οργανισμό για την κατηγοριοποίηση των παραπεμπτικών, με σκοπό να εντοπιστούν ενδεχόμενα κενά και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των δικαιούχων που χρήζουν επείγουσας φροντίδας υγείας»
Η αξιολόγηση των επειγόντων παραπεμπτικών, θα γίνεται μόνο κατά την πρώτη χρήση του παραπεμπτικού, και ο ΟΑΥ στην ανακοίνωση του δίνει οδηγίες προς τους γιατρούς για το πως θα καταχωρούν την αξιολόγηση τους στο λογισμικό του ΓεΣΥ.
«Η αξιολόγηση είναι υποχρεωτική και πρέπει να γίνεται πριν την εισαγωγή / καταχώρηση οποιασδήποτε πληροφορίας στην επίσκεψη». Επίσης, σε περίπτωση που το παραπεμπτικό αξιολογείται ως μη επείγον, ο ειδικός γιατρός θα καλείται να καταχωρήσει και τον λόγο για τον οποίο κρίνει ότι ο παραπέμπων ιατρός δεν αξιολόγησε σωστά το περιστατικό.