Επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών από τη Νομική Υπηρεσία με απώτερο στόχο την ενίσχυση του έργου των δημόσιων κατήγορων που καθημερινά χειρίζονται μεγάλο όγκο ποινικών υποθέσεων στα Δικαστήρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η επιστολή που στάλθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα αποσκοπεί στο να προκηρυχθούν 15 θέσεις δημόσιων κατηγόρων.
Επιδίωξη είναι να παρουσιάσει σχετική πρόταση ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου με στόχο την έγκρισή της ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις προσλήψεις.
Αυτή η εξέλιξη για όσους έχουν ανάμειξη και γνώση των δεδομένων του ποινικού τομέα, κρίνεται ως πολύ σημαντική. Άτομο με γνώση του θέματος, σχολίασε στον «Φ» ότι η ενδεχόμενη κάλυψη των εν λόγω θέσεων θα καταστήσει πιο αποδοτικό αλλά και συνάμα πιο ποιοτικό το έργο των δημόσιων κατηγόρων.
Παρέπεμψε στον όγκο εργασίας με τον οποίο είναι καθημερινά επιφορτισμένοι οι εν λόγω λειτουργοί της δικαιοσύνης και στις δυσχερείς συνθήκες.
Σημειώνεται πως παραμένει στο τραπέζι το θέμα των αιτημάτων των 38 μόνιμων δημόσιων κατήγορων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με τις μισθολογικές τους απολαβές και τις σε βάρος τους επιθέσεις από εγκληματικά στοιχεία.
Στις 15 Ιουλίου αντιπροσωπεία της εν λόγω ομάδας εργαζομένων είχε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικων, Γιώργο Παντελή. Ο τελευταίος, αφού πρώτα είχε ακούσει τις θέσεις των εκπροσώπων των δημόσιων κατηγόρων, επιφυλάχθηκε να επανέλθει, κι αφού πρώτα εξετάσει το όλο ζήτημα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Πάντως, το φθινόπωρο αναμένονται μεγάλες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον τομέα της δικαιοσύνης στην Κύπρο. Αρμόδιοι λειτουργοί του Υπουργείου Δικαιοσύνης κάνουν νομοτεχνική επεξεργασία για το διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα (συμβουλευτικός και εισαγγελικός ρόλος της Νομικής Υπηρεσίας), ανάγκη που επισημαίνεται διαρκώς στις εκθέσεις της Κομισιόν για το κράτος δικαίου στην Κύπρο. Το νομοσχέδιο άπτεται συνταγματικής τροποποίησης, ενώ θα υπάρξουν και τροποποιητικά νομοθετήματα.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει μελετήσει διάφορα μοντέλα που εφαρμόστηκαν σχετικά πρόσφατα (Αγγλία, Ιρλανδία, Μάλτα). Όπως έχει διαπιστωθεί, οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε ο διαχωρισμός εξουσιών στην Μάλτα, προσομοιάζουν με αυτές της Κύπρου. Κατά συνέπεια, το μοντέλο του εν λόγω νησιωτικού κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί και τον οδηγός τη συγκεκριμένη προσπάθεια.