Ένα σχεδόν μήνα μετά την λειτουργία των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και οι νεοσύστατοι οργανισμοί, λόγω διαφόρων προβλημάτων που προέκυψαν, δεν κατάφεραν ακόμη ν’ ανεβάσουν ρυθμούς στον κρίσιμο πυλώνα των αδειοδοτήσεων.
Τους λόγους που σημειώνονται καθυστερήσεις κατέγραψε χθες, μέσω αιφνιδιαστικών επισκέψεων στους ΕΟΑ Λεμεσού και Λάρνακας, ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος έκανε λόγο για «αναμενόμενες δυσκολίες», που προκύπτουν σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση.
Υποδεικνύοντας πως είναι χαμηλός ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν τον πρώτο μήνα, ο υπουργός αναφέρθηκε σε σειρά προβλημάτων που προέκυψαν, τα οποία προκάλεσαν τις καθυστερήσεις. Όπως σημείωσε, υπήρξαν προβλήματα στο Σύστημα «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ», τα οποία έχουν επιλυθεί από το Υφ. Καινοτομίας, ενώ προέκυψαν και ζητήματα διαφορετικής φιλοσοφίας, λόγω της συνένωσης προσωπικού από Δήμους και άλλες πολεοδομικές Αρχές.
Επιπρόσθετα, σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, χρειάστηκε χρόνος για να ολοκληρωθεί η μετακόμιση του προσωπικού, του εξοπλισμού και των φακέλων. Ως παράδειγμα, έφερε την επαρχία Λεμεσού, στην οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η μεταφορά των φακέλων από όλους τους Δήμους. «Ήταν προβλήματα που αναμέναμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και επικοινωνία και εκεί και όπου μπορούμε να τα επιλύουμε», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο θ’ απασχολήσει μόλις ανοίξει η Βουλή, αφορά στην καταβολή του 60% των εσόδων των ΕΟΑ στους Δήμους.
«Είναι κάτι που μας απασχολεί ως Κυβέρνηση και που θεωρούμε πως η Ένωση Δήμων, μαζί με τη νομοθετική εξουσία θα πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση, διότι είναι μια απόφαση που πάρθηκε το 2022 για αποκοπή του 60% από τους ΕΟΑ, χωρίς να υπάρχει πρόνοια από πού θα καλυφθεί αυτό το ποσοστό και αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης».
Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε πως εάν δεν βρεθεί λύση, τότε το κράτος θα πρέπει να επιλύσει το ζήτημα. «Όταν έρχεσαι και αφαιρείς το 60%, τότε δεν είναι οικονομικά αυτόνομοι. Άρα υπάρχει κι ένα πρόβλημα στην ίδια τη νομοθεσία. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει ν’ αποδοθεί στους ΕΟΑ και μετά να δούμε ποιο είναι το πραγματικό ποσό, τα πραγματικά κόστη που πρέπει να δοθούν στους Δήμους. Είναι ένα θέμα που η ίδια η νομοθετική εξουσία πρέπει να προσπαθήσει να επιλύσει», σημείωσε.
Πάντως ο πυλώνας των αδειοδοτήσεων δεν είναι ο μοναδικός στον οποίο αντιμετωπίζουν δυσκολίες οι ΕΟΑ. Προβλήματα, όπως σημείωσε ο υπουργός, καταγράφονται τόσο στην αποχέτευση, όσο και την υδροδότηση, αφού υπάρχουν πεπαλαιωμένα συστήματα σε κάποιες περιοχές της Λεμεσού και της Λάρνακας, τα οποία θα χρειαστεί να αντικατασταθούν.
Σ’ ό,τι αφορά στις καταγγελίες της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ του Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού, που απευθύνθηκε στον υπουργό κάνοντας λόγο για παραγκώνισή της στην εκπροσώπηση στον ΕΟΑ και τις Σχολικές Εφορείες, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι, με βάση τη νομοθεσία, δεν μπορεί να παρέμβει.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας, Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, σημείωσε πως στόχος «είναι να φροντίσουμε να πετύχει η μεταρρύθμιση», κάνοντας για προβλήματα στελέχωσης του οργανισμού, που θα επιλυθούν με την ολοκλήρωση του προϋπολογισμού. Όπως είπε ο ΕΟΑ Λάρνακας εξέδωσε γύρω στις 50 αιτήσεις για αδειοδοτήσεις, επισημαίνοντας, όμως, πως έχουν εξεταστεί αρκετές άλλες και θα εκδοθού άδειες τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχαραλάμπους, ο ΕΟΑ Λάρνακας παρέλαβε περίπου 1.650 πολεοδομικές και 2.800 οικοδομικές αιτήσεις.