Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοσχέδιο που προβλέπει για την ίδρυση του Θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενή και όπως πληροφορούμαστε, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και παράλληλο νομοσχέδιο το οποίο, καταργεί τη λειτουργία του Γραφείου του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ και προβλέπει για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο υπουργείο Υγείας.
Με τις αλλαγές αυτές, το υπουργείο Υγείας, όπως προβλέπεται και από τον σχεδιασμό της μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας, αναλαμβάνει πλέον εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο τόσο για την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας όσο και για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται εντός και εκτός Γενικού Συστήματος στους κύπριους πολίτες/ασθενείς.
Η ταυτόχρονη προώθηση των δύο νομοσχεδίων στη Βουλή κρίνεται απαραίτητη, καθώς σε μεγάλο βαθμό η καθυστέρηση στην ίδρυση του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενή προσέκρουε για αρκετά χρόνια σε εντάσεις που κατά καιρούς προέκυπταν και αφορούσαν την πιθανότητα σύγκρουσης αρμοδιοτήτων μεταξύ του Συνηγόρου και του Επόπτη του ΓεΣΥ.
Με την αλλαγή αυτή, ο εποπτικός ρόλος του Επιτρόπου Εποπτείας θα περάσει στο υπουργείο Υγείας και άλλες αρμοδιότητες του, θα μεταφερθούν στο Γραφείο του Συνήγορου του Ασθενή ο οποίος, βάσει και της φιλοσοφίας του, που απορρέει από τη νομοθεσία για τα δικαιώματα των ασθενών, θα είναι ο αρμόδιος για να επιλαμβάνεται ζητημάτων που αφορούν την εξυπηρέτηση των ασθενών από παρόχους υπηρεσιών υγείας εντός και εκτός ΓεΣΥ.
Οι σχετικές αποφάσεις λήφθηκαν εδώ και αρκετό καιρό και προς τον σκοπό αυτό ετοιμάστηκαν και τα δύο νομοσχέδια.
Αναφέρεται ότι η θητεία του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ Χριστόδουλου Καϊση λήγει αυτή τη στιγμή και με δεδομένη την κατάργηση του Γραφείου του, κατά πάσα πιθανότητα η Κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε διορισμό άλλου ατόμου στη θέση του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωπικό που εργάζεται μέχρι σήμερα στο γραφείο του Επιτρόπου Εποπτείας θα καλύψει άλλες ανάγκες του υπουργείου Υγείας.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο η συντεχνία «Ισότητα» η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «Ο νυν Επίτροπος, Χριστόδουλος Καϊσής, ολοκληρώνει τη θητεία του στις 31 Ιουλίου 2024, σε μόλις δύο ημέρες από σήμερα, και δυστυχώς δεν έχει ακόμα διοριστεί νέος Επίτροπος για να τον διαδεχθεί» και προσθέτει, «παρά τη μείζονα σημασία του θεσμού για την εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας, το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί μια έντονη φημολογία περί κατάργησής του. Η φημολογία αυτή ενισχύεται από την καθυστέρηση στο διορισμό νέου Επιτρόπου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».
Η συντεχνία, υπενθυμίζει ότι «το Γραφείο του Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τεχνική βοήθεια μέσω ενός προγράμματος της DG Reform, ύψους 500.000 €, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικής λειτουργίας του. Ως εκ τούτου, η ενδεχόμενη κατάργηση ενός τέτοιου θεσμού δεν θα συνεπαγόταν μόνο τη σπατάλη δημόσιου χρήματος της Κύπρου, δεδομένου ότι πρόκειται για μια υπηρεσία με δικό της προϋπολογισμό, εξοπλισμό και προσωπικό, αλλά και τη σπατάλη ευρωπαϊκών πόρων».